Doar la jumătate din căsuțele de bilete ale STB se poate plăti cu cardul, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. La restul trebuie să mergi cu banii în mână dacă vrei să încarci cardul de călătorie sau să îți cumperi abonament.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact, din 203 centre, doar 100 au această facilitate. În plus, nu toate căsuțele emit abonamente noi, la cele care emit abonamente fiind posibilă și plata cu cardul. Totuși, în autobuzele noi se poate plăti călătoria cu cardul, iar până la finalul anului în toate mijloacele de transport ale STB va fi posibil acest lucru, promit reprezentanții instituției.

Reprezentanții STB spun că mai au în derulare un proiect ce prevede comercializarea titlurilor de călătorie prin intermediul celor 2000 de terminale de tip e-chiosc disponibile în Capitală.

  • „Rețeaua comercială a Societății de Transport București STB S.A. este formată din 203 unități de comercializare a titlurilor de transport. Dintre acestea, 103 sunt centre de reîncărcare carduri (CRC) și 100 sunt centre de emitere și reîncărcare carduri (CERC).
  • Reîncărcarea titlurilor de călătorie se poate efectua atât la centrele de reîncărcare carduri, cât și la centrele de emitere și reîncărcare carduri.
  • Emiterea de noi titluri de călătorie se poate efectua la cele 100 de centre de emitere și reîncărcare carduri.
  • În prezent, plata cu cardul bancar se poate efectua la centrele de emitere și reîncărcare carduri”, se arată în răspunsul transmis de STB la solicitarea HotNews.ro.

Lista centrelor, cu programul aferent, se regăsește aici.

Reprezentanții STB spun că vor extinde plata cu cardul și la restul centrelor STB, însă nu au dat un termen legat de momentul la care se va întâmpla.

Călătorii pot plăti cu cardul bancar și direct în mijlocul de transport, modalitatea de plată fiind disponibilă în toate autobuzele Mercedes Hybrid și Otokar, precum și în tramvaiele care deservesc liniile 1, 10 și 41.

  • „Această alternativă de plată este în curs de extindere atât în rețeaua de unități de vânzare, cât și în mijloacele de transport în comun, fiind o componentă esențială în procesul de digitalizare pe care îl derulăm în momentul de față.
  • Estimăm că, până la sfârșitul lunii iulie 2022, toate mijloacele de transport în comun vor avea instalate validatoare care vor permite și plata cu cardul bancar”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Apoape 600 de oameni vând bilete în căsuțele STB

Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. are 585 de casieri care se ocupă cu comercializarea titlurilor de călătorie, împărțiți în două schimburi de lucru.

În luna februarie 2022, cheltuielile salariale pentru personalul respectiv au fost de 3.040.011,33 lei/lună, potrivit datelor transmise de STB.

În acest moment STB are doar 5 automate de vânzare a titlurilor de călătorie, amplasate în următoarele locații:

  • Piaţa Unirii – Splaiul Independenţei, B-dul Unirii nr. 25-27, Sector 4;
  • Piaţa Romană – B-dul. Magheru, Sector 1, în staţia de autobuz a liniei 131;
  • Gara de Nord – Piaţa Gării de Nord nr.1-3, Sector 1;
  • Mihai Bravu – Şos. Colentina nr. 1, Sector 2;
  • Aeroport Otopeni – Aeroportul Internațional Henri Coandă, Județul Ilfov.

Am întrebat dacă societatea are în plan să cumpere și altele, pentru a putea folosi personalul de la căsuțe în altă parte.

  • „STB S.A. nu intenționează să achiziționeze automate de plată anul acesta, întrucât investiția nu este avantajoasă din punct de vedere financiar.
  • La nivel european, se înregistrează chiar o tendință în scădere în ceea ce privește întrebuințarea acestei modalități de plată.
  • Strategia STB este de a utiliza infrastructura existentă și de a dezvolta canale de plată moderne, digitale, precum plata prin SMS, aplicația 24Pay, reîncărcarea online și plata cu cardul bancar contactless direct la validator în toate mijloacele de transport ale STB”, este răspunsul transmis de societate.