Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că datoriile companiei Termoenergetica către CET Grivița și Vest Energo au fost un pretext pentru a opri furnizarea agentului termic, motivul real fiind că ieșeau în pierdere, deoarece, în lipsa unui tarif majorat avizat de ANRE, acestea ieșeau în pierdere deoarece cumpărau gazul scump și vindeau gigacaloria ieftin. Primarul spune că fiind un serviciu public, acestea aveau obligația să livreze în continuare.

Calorifer receFoto: Hotnews

Reamintim că din cauza rețelei foarte vechi și a pierderilor uriașe, oprirea celor două CET-uri a generat probleme mari în sistem, bucureștenii din cartierele Militari, Giulești, Crângași, Grivița până la Piața Victoriei primind apă caldă și căldură sub parametri. Primarul spune că situația se va rezolva de la 1 noiembrie.

”Situația se va schimba radical de la 1 noiembrie pentru că asta este problema, noi avem un preț al gazului nereglementat și un preț al gigacaloriei și al energiei electrice reglementat de ANRE. Momentul în care se actualizează prețul este prin noiembrie. Ei (n.r. CET Grivița și Vest Energo) nu au prezvăzut și nu au cumpărat din timp gaz și prețul a explodat. Până la 1 noiembrie trebuiau să dea gcal la 206 lei, ceea ce era neprofitabil. Ei prestează un serviciu public și aveau obligația legală de a furniza, dar nu există metode legale de ai constrânge. De la 1 noiembrie, raportul între cheltuielile pe care le au și tarif este echitabil, o să producă energie. Datoriile au fost un pretext. Noi am avut de-a lungul timpului datorii Către Termoenergetica și ei la rândul lor către CET Grivița și Vest Energo, dar niciunul nu a oprit căldura. Nici când aveam datorii de 500 milioane și au oprit acum, la 100. Este doar un pretext. Cauza reală este că era neprofitabilă activitatea”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută vineri la Primăria Capitalei.

Acesta spune că pe 6-8 noiembrie municipalitatea va primi banii din cotele defalcate din TVA și va plăti peste 100 de milioane din datoria către Termoenergetica, iar compania va plăti mai departe către CET-uri. Datoria rămasă pentru plata subvenției va fi de circa 50 milioane lei, a explicat Nicușor Dan.

HotNews.ro a discutat cu directorii celor două CET-uri, care spun că ar putea relua furnizarea după 1 noiembrie, după ce ANRE avizează majorarea tarifului de producere a gigacaloriei, cauzată de creșterea prețului la gaz, dar și după ce Termoenergetica își va plăti datoriile, în total circa 30 milioane lei, plus un rest de 30 de milioane lei de la vechiul RADET.