Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ploieşti cere acordul prefectului judeţului Prahova pentru declararea stării de alertă la Ploieşti, acuzând că firma de salubrizare Rosal nu îşi mai onorează obligaţiile. Municipalitatea vrea, de asemenea, rezilierea contractului cu Rosal Grup. Municipiul Ploieşti de confruntă de ani de zile, periodic, cu situaţii în care zile întregi gunoaiele rămân neridicate pe străzi, din cauză că firma de salubritate Rosal Grup nu îşi plăteşte la timp angajaţii, iar aceştia intră în greve spontane.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Ploieşti reunit, miercuri, în şedinţă extraordinară, a constatat ”menţinerea existenţei unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul Municipiului Ploieşti, ca urmare a incapacităţii operatorului de salubritate de a colecta deşeurile menajere de la populaţie, în contextul epidemiologic existent, situaţie identică cu starea constatată în 04.05.2021”, scrie News.ro.

În acest context, membri CLSU Ploieşti au decis să solicite acordul prefectului de Prahova pentru declararea stării de alertă la Ploieşti.

CLSU propune ca starea de alertă să fie declarată pentru o perioadă de 30 de zile şi adoptarea unor măsuri precum transmiterea unei adrese către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Prahova cu solicitare de Notificare a rezilierii contractului cu firma Rosal Grup, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către aceasta, sau ”adoptarea de măsuri legale cu caracter de urgenţă pentru asigurarea serviciului de salubritate la nivelul Municipiului Ploieşti”.

Primarul din Ploieşti, Andrei Volosevici, anunţă că a solicitat Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova ”rapiditate şi măsuri concrete în luarea deciziilor legale care se impun împotriva operatorului local de salubritate, S.C. Rosal Grup S.A., care, prin nerespectarea programului de colectare a deşeurilor municipale, generează un grad de poluare crescut în oraşul nostru, în această perioadă”.

Municipiul Ploieşti de confruntă de ani de zile, periodic, cu situaţii în care zile întregi gunoaiele rămân neridicate pe străzi, din cauză că firma de salubritate Rosal Grup nu îşi plăteşte la timp angajaţii, iar aceştia intră în greve spontane. În aceeaşi situaţie sunt şi alte localităţi mai mici, care au contracte cu acelaşi operator.

La finalul lunii aprilie a acestui an, firma Rosal Grup a reacţionat public, pentru prima oară şi, într-un comunicat postat pe Facebook, a acuzat autorităţile locale din Ploieşti pentru ceea ce a numit ”dificultăţile în ducerea la îndeplinire a obligaţiilor asumate prin contractele de ridicare a deşeurilor menajere”. În plus, Rosal Grup a invocat ”motivele de ordin electoral sau de imagine” care au pus firma „în postura de avea dificultăţi în asigurarea resurselor financiare”.