EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 8:07 Actualitate | Administratie Locala


Blocuri de 14 etaje Lacul Tei
Foto: Google Maps
În cele două săptămâni înainte ca primarul Nicușor Dan și majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul General să suspende pentru 1 an planurile urbanistice de Sector care permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri între case, Primăriile de Sector au înregistrat 260 de cereri pentru emiterea certificatelor de urbanism, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Potrivit reglementărilor în vigoare, aceste proiecte imobiliare vor merge mai departe, deși PUZ-urile de Sector au fost suspendate. Cele mai multe cereri au fost înregistrate la Sectorul 2, unde este și cea mai mare miză, fiind ultimul aprobat de Consiliul General.

Potrivit unei analize făcute de HotNews.ro, cele mai controversate proiecte imobiliare care vor merge mai departe sunt: blocuri de până la 28 etaje înălțime pe fosta bază sportivă RADET de pe bd. Barbu Văcărescu, blocurile de 14 etaje cerute de familia Borcea pe peninsula din Lacul Tei, blocuri de 30 de etaje pe strada Ziduri între Vii, bloc de 7 etaje pe strada Matei Voievod 11, între case, mai multe blocuri pe strada Gura Solcii ( 21-25, 99-101, 81-85, 56-60) pentru omul de afaceri Marin Mândrilă, acționar la grupul de firme Mari Vila, împrejmuirea parcului Constantin Brâncuși.

Certificatul de urbanism este un act de informare, care trebuie emis de autoritatea locală la solicitarea beneficiarilor, însă nu dă dreptul de construire. În acest caz însă, în hotărârile de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru 1 an se menționează că ”Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri și nesoluționate se vor soluționa conform legislației specifice în vigoare”, deci respectivele proiecte imobiliare merg mai departe potrivit prevederilor din PUZ-urile suspendate.

Sectorul 2

La Primăria Sectorului 2 au fost înregistrate cele mai multe cereri pentru emiterea unui certificat de urbanism cu două săptămâni înainte de suspendarea PUZ-ului Coordonator, respectiv 112. Ca termen de comparație, în 2020, tot anul, s-au emis 631 certificate de urbanism. Acesta este și Sectorul cu cea mai mare miză, PUZ-ul fiind aprobat ultimul, în august 2020, cu o lună înainte de alegerile locale.

Din informațiile obținute și analizate de HotNews.ro, cele mai controversate/mari cereri pentru emiterea unui certificat de urbanism sunt:
 • blocuri de până la 27 etaje pe fosta bază sportivă RADET. Pe 17.02.2021 a fost înregistrată o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism pentru terenul de pe bd. Barbu Văcărescu 275 - 277 - 291 pentru construire ansamblu de blocuri cu 3S+P+13E + 14 Duplex și 3S+P+27E + 28 Duplex. Prin PUZ Sector 2 fosta bază sportivă a RADET aflată în Calea Floreasca și bd. Barbu Văcărescu este transformată din zonă verde (V 3b) în zonă CB 3.1 care înseamnă ”subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe”. Potrivit regulamentului, în această zonă indicatorii urbanistici permiși sunt POT (Procent de Ocupare a Terenului) 70% și CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului) 4 și înălțimea maximă nelimitată. Baza sportivă a fost retrocedată în 2004.Potrivit reglementărilor anterioare, în Planul Urbanistic General, baza sportivă figurează cu indicativul verde, iar indicatorii urbanistici aferenți sunt POT 30%, CUT - 0,35 iar înălțimea maximă este de două etaje.
 • blocuri de 14 etaje pe Fabrica de Glucoză 38. Pe 17 și 24 februarie au fost înregistrate două cereri pentru emiterea de certificate de urbanism pentru terenul de pe strada Fabrica de Glucoză 38, pentru un ansamblu de locuințe cu 2S+P+14 E. Pe 25 februarie a fost depusă o altă cerere, tot pentru această adresă, dar alt lot, pentru construirea unui imobil de birouri/locuințe servicii cu 7 etaje.
 • blocuri de 14 etaje pe malul Lacului Tei, pe peninsulă, lângă Romsilva, pe un teren de peste 26.400 mp. Cererea a fost depusă pe 23 februarie 2021 pentru emitere certificat de urbanism pentru construire ansamblu de locuințe de 14 etaje. Terenul aparținea familiei Borcea care a și inițiat un plan urbanistic zonal la Primăria Capitalei pentru aprobarea proiectului, însă acesta nu a fost aprobat. Aprobarea s-a făcut prin PUZ-ul Coordonator Sector 2 votat de administrația PSD pe ultima sută de metri de mandat. Citește aici mai mult. O altă cerere, pentru alipirea loturilor ce compun terenul a fost depusă pe 26 februarie.
 • bloc de 3 etaje între casele de pe strada Episcop Radu 41. Cererea de certificat de urbanism a fost depusă pe 22 februarie.
 • bloc de 8 etaje între casele de pe strada Badea Cârțan 54-56. Cererea a fost depusă pe 12 februarie.
 • bloc cu subsol, demisol, parter și 3 etaje pe strada Frunzei nr. 33-35, într-o zonă de case, lângă strada Agricultori. Beneficiar Iridex Grup Import Export. Cererea a fost depusă pe 15 februarie.
 • blocuri de 14 etaje pe Șoseaua Electronicii 48. Beneficiar: CDI Investiții și Dezvoltare Imobiliară. Cererea a fost depusă pe 24 februarie. blocuri de 30 de etaje pe strada Ziduri între Vii nr. 22. Cererea a fost depusă pe 25 februarie pentru continuare procedură aprobare PUZ. Beneficiar: Sintofarm SA.
 • bloc de 3 etaje cu locuințe colective pe strada Câmpul cu Narcise, într-o zonă de case. Cererea a fost depusă pe 12 februarie.
 • bloc cu două subsoluri, parter, 3 etaje pe strada Sulfului 15, într-o zonă de case. Cererea a fost depusă pe 18 februarie.
 • bloc de 7 etaje pe strada Matei Voievod 11, între case. Cererea a fost depusă pe 23 februarie pentru desființare construcții existente și construirea blocului de 7 etaje.
Restul cererilor pentru certificate de urbanism au fost emise pentru lucrări minore, mansardări, garduri, locuințe de mică înălțime, reclame.

Sectorul 3

Cereri de certificate de urbanism depuse 12-26 februarie: 69

Cele mai controversate/mari proiecte imobiliare care merg mai departe sunt:

 • blocuri de 11 etaje pe strada Drumul Gura Căliței 79-83. Cererea a fost înregistrată pe 12 februarie, beneficiar Interdraw SRL. În zonă s-au construit mai multe ansambluri rezidențiale cu înălțime mare.
 • blocuri de 11 etaje cu locuințe colective pe Șoseaua Industriilor nr. 14, lângă Hala Malaxa, pe un teren dezmembrat din imobilul monument istoric. Cererea a fost înregistrată pe 16 februarie, beneficiar Future Bussines Idea.
 • bloc de 13 etaje (locuințe, birouri, servicii) pe Șoseaua Mihai Bravu 223, la intersecția cu bd. Basarabia. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.
 • consolidare parțială imobil și supraetajare cu 11 etaje cu destinația locuințe colective pe strada Parfumului 19-21, între case parter. Cererea a fost înregistrată pe 24.02.2021.
 • mai multe blocuri pe strada Gura Solcii (21-25, 99-101, 81-85, 56-60) pentru omul de afaceri Marin Mândrilă, acționar la grupul de firme Mari Vila, potrivit datelor de pe platforma confidas.ro, societate cunoscută pentru contractele de lucrări cu administrația locală din București. Cererile au fost înaintate pe 23.02.2021.împrejmuirea parcului Constantin Brâncuși (strada Constantin Brâncuși 2A). Cererea a fost înregistrată de Maria Cocoru pe 18 februarie. PUZ-ul Sector 3 permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși.

Restul cererilor pentru certificate de urbanism au fost emise pentru lucrări minore, mansardări, garduri, locuințe de mică înălțime, reclame.
Citește aici mai mult despre PUZ-ul Coordonator al Sectorului 3.

Sectorul 4

Primăria Sectorului 4 a înregistrat în perioada 12-26 februarie o singură cerere de certificat de urbanism pentru un branșament electric. Menționăm însă că PUZ-ul pentru Sectorul 4 a fost aprobat în 2018, persoanele interesate având suficient timp să obțină aprobările necesare.

Sectorul 5

Cereri de certificate de urbanism depuse 12-26 februarie: 34

Cele mai mari proiecte imobiliare care merg mai departe sunt:
 • un bloc cu 4 etaje pe Aleea Sălaj nr. 4, lângă Biserica Tuturor Sfinților Români. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.
 • mai multe blocuri pe strada Pucheni 42. Cererea a fost depusă pe 26 februarie.

Sectorul 6
Cereri de certificate de urbanism depuse 12-26 februarie: 44


Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6.
 • ”Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea din Consiliul General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public, şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General.
 • Îi felicit pe consilierii municipali din partea majorităţii că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău. Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General”, a declarat Nicușor Dan după suspendarea PUZ-urilor.

Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.

De ce a fost suspendat fiecare PUZ de Sector


PUZ-ul Sectorului 2 a fost aprobat pe 13 august 2020.

Pentru PUZ Sector 2 există mai multe plângeri prealabile de suspendare de la Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Monica Anisie, Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Ecocivica.

Motivul invocat de primarul Nicușor Dan pentru suspendare este reducerea suprafeței de spațiu verde.
 • ”Bilanțul propus prin PUZ prevede o suprafață de 422,53 ha de spații verzi, în scădere fața de suprafața de spații verzi publice înregistrată în Registrul Spațiilor Verzi, care era de aproximativ 444 ha. Reducerea suprafețelor verzi este sancționată, pe lângă nulitatea actelor, prin art. 96 din OUGnr. 195/2005 și prin art. 23 din Legea nr. 24/2007 cu amendă pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat. Reducerea spațiilor verzi nu este oportună nici prin prisma procedurii de infringement pe calitatea aerului deschisă față de România de către Comisia Europeană pentru calitatea precară a aerului din capitală. În concluzie, schimbarea destinației spațiilor verzi prevăzute că atare în PUG și, în final, diminuarea spațiilor verzi din Sectorul 2 reprezintă o vătămare adusă dreptului locuitorilor Municipiului București la un mediu sănătos, astfel că PUZ Coordonator Sector 2 nesocotește un interes public major”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.
HotNews.ro a scris încă din faza de dezbatere publică că documentul permite transformarea a peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case.

Printre zonele unde s-a aprobat schimbarea destinației de spațiu verde se numără: fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, o zonă de la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica, zona unde este construit Clubul Bamboo, zona fostelor pepiniere din Petricani, Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni și o bucată din spațiul vedre de la Arena Națională. Aceste terenuri sunt proprietate privată, majoritatea fiind retrocedate.

De, asemenea, în anumite cartiere de case, de exemplu Andronache, este crescut regimul de înălțime până la 14 etaje. La fel între zona dintre Lacul Fundeni și Lacul Dobroiești. Asta înseamnă că persoanele care au case în aceste zone se pot trezi oricând cu blocuri la fereastră.

Citește aici mai mult.

PUZ-ul Sectorului 3 a fost aprobat pe 31 ianuarie 2019 de majoritatea PSD ALDE din CGMB. Acesta permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși și menține regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Totodată permitea construirea de blocuri între case, în mai multe zone din Sectorul 3.

Tribunalul București a anulat la începutul lunii februarie Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 care permitea betonarea mai multor spații verzi. Procesul a fost intentat de mai muți cetățeni, iar decizia poate fi atacată cu recurs. Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost elaborat de Primăria Sector 3 și aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019.

Citește aici mai mult.

Și aici motivul invocat de Nicușor Dan pentru suspendare este distrugerea spațiilor verzi.
 • ”PUZ Coordonator Sector 3 încalcă prevederile art. 71 din OUG 195/2005 care interzic schimbarea destinației, strămutarea sau diminuarea spațiilor verzi, indiferent de regimul de proprietate.Mai precis, șase terenuri, în suprafață totală de aprox. 43 de hectare, își schimbă funcțiunea din spațiu verde în spațiu construibil prin H.C.G.M.B. nr. 49/31.01.2019, și anume:. Terenul cu funcțiunea V1A de la intersecția Calea Vitan - str. Niță Elinescu, în suprafață de aprox. 2 hectare; Terenul cu funcțiunile parțiale V1a și V1b de str. Postăvarul - Bd. 1 Decembrie1918 - str. Soldat Ghiță Șerban, în suprafață de aprox. 4 hectare;. Parte din terenul aferent Park Lake Plaza situat în str. Liviu Rebreanu, cu funcțiunea V1a, în suprafață de aprox. 1 hectar;. Terenul de lângă Drumul Gură Crivățului (la intersecția cu Drumul Gură Putnei), cu funcțiunea V1a, în suprafață de aprox. 1 hectar;. Terenurile situate la nord de Drumul Lunca Cetății, pe toată lungimea acestuia, cu funcțiunea v1a, în suprafață de aprox. 30 de hectare;. Parte din Parcul Pantelimon, situat între Șoseaua Gării Cățelu și Lacul Pantelimon, cu funcțiunea V3a, în suprafață de aprox. 5 hectare. Pe toate cele șase terenuri de la punctul anterior au fost deja autorizate construcții pe spațiul verde. Prin urmare, PUZ Coordonator Sector 3 are că scop intrarea în legalitate a acestor imobile construite nelegal. Cinci terenuri, în suprafață totală de 63,5 hectare, iși schimbă funcțiunea din L în M2 și trec astfel, de la înălțimi maxime de P+2-P+4 la înălțimi maxime de P+14, ceea ce reprezintă o majorare a CUT-ului cu mai mult de 20%, aspect interzis de art. 32 alin. (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.

Pentru Sectorul 4 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 443/2018 - Planul Urbanistic Zonal - Zona de Sud a Sectorului 4.

Potrivit raportului semnat de primarul Nicușor Dan, acesta trebuie suspendat din următoarele motive:
 • ”PUZ Zona de Sud a Sectorului 4 este o documentație de urbanism care derogă de la Planul Urbanistic General. Acesta prevede o dezvoltare urbană a zonei de sud a sectorului 4 care nu este echilibrată in privința funcțiunii de spațiu verde, în condițiile în care Bucureștiul are o problema pe calitatea aerului, fiind deschisă de către Comisia Europeană procedura de infringement față de Romania pentru aerul din București. 0 suprafață considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spatiu verde devine construibilă. (...) Având în vedere faptul că documentațiile de tip PUZ, întocmite pentru teritoriul unui singur sector al Municipiului București, nu pot asigura o viziune unitară asupra dezvoltării urbane a teritoriului Municipiului București;Având în vedere faptul că o documentație de tip PUZ, întocmită pentru teritoriul unui singur sector al Municipiului București, nu poate ilustra corect disfuncționalitățile la nivelul întregului oraș”.
PUZ-ul Coordonator al Sectorului 5 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 242/2020. Pentru acest document s-au înaintat 3 plângeri prealabile de suspendare/anulare: USR, Naciu Vladimir și Soare Elena.

Motivele de suspendare arătate în referatul semnat de Nicușor Dan sunt:
 • PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 ha la 219,77 ha.
 • PUZ SECTOR 5 reduce suprafața fondului forestier național, operațiune care se poate face doar prin Hotărâre de Guvern. Amplasamentul de 103 ha (reprezentând peste 3,33% din suprafața sectorului 5), încadrat conform PUG în UTR V6 -pădure de agrement, își schimbă funcțiunea fie în V1a, V3b (funcțiune de spații verzi), fie în L sau M (funcțiuni construibile).
 • PUZ Sector 5 modifică pentru anumite UTR-uri coeficientul de utilizare a terenului (CUT),mărindu-l pe acesta cu mai mult de 20% cât permite art. 32 alin (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritorială și urbanismul;
PUZ Coordonator Sector 6 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 68/14.02.2020 și modificat prin Hotărârea C.G.M.B. nr. 336/2020.

Printre motivele invocate pentru suspendarea PUZ-ului se numără:
 • PUZ sector 6 propune 1000 ha spațiu verde, calculând o valoare de 28,56mp de spațiu verde pe cap de locuitor, însă valoarea această a rezultat că urmare a unei raportări la populația stabilă a sectorului din 2009, deci de acum 12 ani. De asemenea, dintre cele 1000 de ha de spații verzi, 600 de ha sunt însumate din presupusul procent de 30% spații verzi pe care fiecare UTR ar trebui să îl aibă, dar care în realitate este fie mai mic, fie nu există. Mai mult, din acest procent teoretic de 30% pe care PUZ Sector 6 îl contorizează drept spațiu verde existent, doar 20% este amenajat obligatoriu la sol, 10% putând fi amenajat pe terasele construcțiilor, peste subsol sau realizat din fațade verzi.
 • Schimbă destinația unor UTR-uri prevăzute s că spații verzi în PUG și Ie face construibile (M3, M3a2, M2). Se întâmplă această în: Zona Arenei Giulești unde o zona V1a devine M3; Zona foarte mare din Parcul Grozăvești unde zona care în PUG este V1a devine M2 (P+14); Pe prelungirea Ghencea, în zona Grunenpark, o zona V1a devine M2.
 • De asemenea, sunt transformate anumite UTR-uri cu funcțiuni de locuire în UTR-uri cu locuire mai densă, fără nicio justificare. Se întâmplă această prin: Extinderea unei zone M3 pe Drumul Sării; Pe Bdul Timișoara/Str. Sibiu o zona M3 devine M2; Pe stradă Brașov, vizavi de Parcul Drumul Taberei, o zona CB1 se extinde; Pe str. Valea Doftanei anumite parcele LI a devin M3; Pe str. lalomiței, zone L1a devin M3

Tribunalul București a anulat PUZ-ul pe 17 noiembrie 2020.

”Instanța admite cererea formulată de reclamanţii ASOCIAȚIA „SALVAȚI ZONA VERDE DOMNIȘOARA POGANY" şi Chiricescu Sabin Doru în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiul Bucuresti, Primarul Sectorului 6 București, Agenția pentru Protecția Mediului București şi Primarul General al Municipiului Bucureşti. Admite excepţia de nelegalitate în ceea ce priveşte Decizia etapei de încadrare nr.116/19.12.2018. Anulează Hotărârea Consiliului General nr.68/14.02.2020. Anulează Certificatul de Urbanism nr. 862/1513388/12.07.2017.(...) Dispune suspendarea executării HCGMB nr.68/14.02.2020 şi nr.336/14.08.2020 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, a decis Tribunalul București pe 17 noiembrie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21486 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  Problem (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:15)

  vali_pk [utilizator]

  La Sector 3:

  "consolidare parțială imobil și supraetajare cu 11 etaje cu destinația locuințe colective pe strada Parfumului 19-21, între case parter. Cererea a fost înregistrată pe 24.02.2021."

  Cum e posibil sa faci supraetajare cu 11 etaje peste cate etaje are deja constructia, intre imobile cu parter? Se mai aproba asemenea mizerii, in centrul orasului, chit ca in afara limitelor de zone protejate?!

  Proiectantii astia au auzit de regim de inaltime, ambii, urbanisti si arhitecti, au auzit de studii de insorire? De ce au facut scoala?

  OAR si ISC nu au de gand sa se sesizeze in cazurile astea? De ce mai platim contrubitie la OAR si ISC daca nu se misca nimic din partea lor sa verifice tot ce se construieste, legal si vizual?
  • +16 (16 voturi)    
   Au școală! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:05)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui vali_pk

   școala șpăgii!
 • +16 (16 voturi)    
  Mafia Imobiliara (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:45)

  NOTORIOUS [utilizator]

  De 30 de ani is face de cap si cu mici exceptii ce mai reuseste sa salveze Nicusor, Mafia imobiliara distruge mai departe Bucurestiul, construind aiurea fara a avea o infrastructura adecvata. Vom sfarsii toti intre betoane, sufocati fara copaci, cu drumuri si mai aglomerate ca acum.
  • +12 (12 voturi)    
   Next problem (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:13)

   vali_pk [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Eu am o alta problema legata de zonificari de tip M2 care permit regimuri de inaltime de pana la 14 niveluri, in felul asta ne vom transforma capitala intr-o "ferma de vaci" cu "sertare de locuit" printre care nu patrunde lumina solara, asemeni slumurilor chinezesti. Acum arata bine, vopsite, curat, elegant, dar in 50 de ani vor arata ca niste ghetouri...

   Mafia imobiliara isi gaseste usor arhitecti slabi care fac orice pentru un sfant, inclusiv sa se prostitueze si sa proiecteze cotete mizerabile.
 • +16 (16 voturi)    
  Blocuri? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:07)

  nick24 [utilizator]

  De 10-20-30 de etaje?
  Cine le va cumpăra?
  Cui îi trebuie așa ceva pe o zonă seismică?
  Și mai ales CONSTRUITE de marii rechini imobiliari, cei FĂRĂ SCRUPULE!
  • +7 (7 voturi)    
   Se va gasi cineva (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:26)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   sa cumpere. Altfel nu le faceau.
   Probabil multe din ele le vand inainte sa fie gata cu profit maxim.
   Cel putin asa se tot intampla in ultima vreme, indiferent de constructor, zona, acces, lipsa locuri de parcare, lipsa spatiu verde,...
  • +8 (8 voturi)    
   Excelente intrebari! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:28)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Da, in primul rand sunt de vina rechinii.
   Apoi, pedeseristii e la primarii, ce dau cu ochii inchisi avize, aprobari, autorizatii.

   Dar CLIENTII, cumparatorii nu au nicio vina?
   De ce dau bani - si nu putini - pe apartamente in blocuri de 10-20 etaje,ridicatein zone aglomerate, unde strazile sunt dimensionate pt case P+1??
   Au trecut mai bine de 40 de ani de la cutremurul din 1977 ce garantie au cumparatorii ca stuctura rezista la urmatorul seism??
   • +6 (6 voturi)    
    Observatie (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:30)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    Cumparatorii par niste imbecili cu bani si aroganti! Din ce am vazut pana acum (si chiar din ce se laudau, nemernicii de dezvoltatori care dau 7.5 richter) nici unul din blocurile nou construite nu va scapa intreg la un cutremur peste 6.5. Sarind peste victime sa vad societatile de asigurari (asta daca arogantii cumparatori isi incheie asigurari) pe unde scot camasa! Ca un contraexemplu, tot ce s-a proiectat dupa '77 pana in '90 au fost la cel putin 8richter.
    • +1 (1 vot)    
     Foarte corect! (Vineri, 23 aprilie 2021, 21:46)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

     Excelnt spus: arognati, da, cu multi bani da, dar in primul rand IMBECILI, ca altfel nu se explica actiunile sinucigase!
     Dai bani multi pe ceva ce in mod normal este nefunctional, aglomerat, iar la cutremur, aproape sigur pica??

     "tot ce s-a proiectat dupa '77 "
     Sigur, dupa seism s-a refacut harta seismica, cerinta a crescut cu un grad.
     Unele blocuri ce fusesera deja incepute inainte de cutremur au fost terminate cu doua etaje mai putin decat planul initial ...

     In teorie, au fost proiectate bine.
     Dar in practica, o sa vad la cutremur cat de constiinciosi au fost cei ce au sudat fiarele panourilor de prefabricate de la blocul meu, in iarna lui 1987-88!

     " sa vad societatile de asigurari " - hai sa fim un pic seriosi!
     De zece ani tot inchei asigurarea, si cea obligaorie, si una facultativa, dar nu imi fac iluzii ca in caz de seism major, o sa plateasca ceva!

     Adica, dupa ce m-am ales cu apartamentul devenit nelocuibil si multumesc Domnului ca am scapat cu viata, mai am resuse sa dau in judecat firma de asigurari??
  • +2 (2 voturi)    
   Mai ales (Joi, 22 aprilie 2021, 2:07)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   cel de 14 etaje construit pe o peninsula a unui lac! Ce sa-i faci... nu multi au auzit de lichefiere la cutremur, se pare ca!
   • +1 (1 vot)    
    Nu stiu la care va referiti! (Vineri, 23 aprilie 2021, 21:49)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    Sunt mai MULTE astfel de exemple!
    Noi ne suparam ca se ridica constructii inalte in parcuri sau pe foste spatii verzi, dar dezvoltatorul nu si-a pus nici-o clipa intrebarea DE CE acolo inainte de 1900, in perioada interbelica sau pe timpul comunismului acolo s-a facut un parc?

    Nu cumva pentru ca se stia ca solul de acolo nu este potrivit pentu cladiri mari??
 • -12 (14 voturi)    
  invidia e mare (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:28)

  Gogucelsmecher [utilizator]

  Daca Nicusor era primar in New York in ultima suta de ani si acum erau colibe in Manhattan.
  Sa curga minusurile haterilor care mor de oftica cand vad ca altii construiesc ceva ...
  • +3 (3 voturi)    
   Adevarul e pe undeva pe la mijloc ... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:31)

   farty [utilizator] i-a raspuns lui Gogucelsmecher

   In New York totul a fost facut cu cap. S-a cumparat pamant de la proprietari pentru a face si parcuri (printre altele). La noi in schimb se dau parcurile rechinilor imobiliari (direct de catre cei ce ne conduc), ceilalti (care ne conduc si ei) latra ca se fac abuzuri; insa, jur, de cand ma stiu, nu am vazut absolut nici un primar care sa cumpere o proprietate prvata de la cineva pe care sa o transforme in parc. Exceptie facand, desigur, Gabriela Firea, cu mentiunea ca acolo a fost un tun de toata frumusetea, primaria cumparand proprietatea doar a unor oameni bine pusi, nu a tuturor prorietarilor acelui pamant.
  • +1 (1 vot)    
   Construiesc ei... (Joi, 22 aprilie 2021, 0:09)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Gogucelsmecher

   Dar dupa un cutremur, vor strange molozul?
   • +1 (1 vot)    
    Sigur ca da! (Vineri, 23 aprilie 2021, 21:52)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

    Il vor strange, si vor ridica rapid alte cladiri efemere!

    Dupa dezastrul provocat de seism, nu cred ca un milion de oameni o sa fuga din Bucuresti.
    Dimpotriva, cerea de locuinte va fi imensa, deci preturile vor exploda!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by