Tribunalul București a anulat în urmă cu câteva zile Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 care permitea betonarea mai multor spații verzi. Procesul a fost intentat de mai muți cetățeni, iar decizia poate fi atacată cu recurs. Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost elaborat de Primăria Sector 3 și aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019. Documentul stabilea ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spațiu verde și cum este protejat patrimoniul.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro a scris încă din faza de dezbatere publică și apoi la aprobare că PUZ-ul permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși și menține regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Totodată permitea construirea de blocuri între case, în mai multe zone din Sectorul 3.

Tribunalul București a anulat PUZ-ul pe 4 februarie 2021. Potrivit datelor de pe portalul instanțelor, PUZ-ul a fost atacat în instanță de mai mulți cetățeni.

Pe scurt, decizia instanței este următoarea:

”Admite în rest cererea de anulare a Deciziei etapei de încadrare nr. 3/28.01.2019 a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti a HCGMB nr. 49/31.01.2019 formulată de reclamantul Tudor Valentin în contradictoriu cu pârâții Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti și Primarul Municipiului Bucureşti. (...)Admite în rest cererile conexe (dosar nr. 37229/3/2019 și dosar nr. 23563/3/2020) având ca obiect anulare HCGMB nr. 49/31.01.2019 formulate de reclamanţii Rizescu Roxana-Ecaterina, Enache Stere, Husch Mihai, Popescu Marius și Ilie Vlad în contradictoriu cu pârâtul Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (...) Anulează Decizia etapei de încadrare nr. 3/28.01.2019 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti și a HCGMB nr. 49/31.01.2019. Anulează HCGMB 49/31.01.2019 privind aprobarea PUZ Coordonator Sector 3 Bucureşti. (...) Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal”.

Rămâne de văzut dacă Primarul Capitalei, Nicușor Dan, Consiliul General al Municipiului București sau Agenția pentru Protecția Mediului București vor face recurs.

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 31 ianuarie 2019 Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3.

HotNews.ro a scris încă din faza de dezbatere publică și apoi la aprobare că PUZ-ul permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul C-tin Brâncuși și menține regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Planul urbanistic este elaborat de Primăria Sector 3.