UPDATE Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2, care permite betonarea mai multor zone verzi și construirea de blocuri de 15 etaje, aprobat de Consiliului General. USR anunță că va merge în instanță

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 13 august 2020, 11:53 Actualitate | Administratie Locala


Toader Mugur Mihai, primarul Sectorului 2
Foto: Facebook
Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2, elaborat la comanda Primăriei Sectorului 2, și care propune transformarea a peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case, a fost pus pe ordinea de zi supliemntară a ședinței Consiliului general de joi.

UPDATE PUZ-ul a fost adoptat de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, consiliera USR Ana Ciceală anunțând că îl va ataca în instanță.

Printre zonele unde se propune schimbarea destinației de spațiu verde se numără: fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, o zonă de la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica, zona unde este construit Clubul Bamboo, zona fostelor pepiniere din Petricani, Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni și o bucată din spațiul vedre de la Arena Națională. Aceste terenuri sunt proprietate privată, majoritatea fiind retrocedate.

De, asemenea, în anumite cartiere de case, de exemplu Andronache, este crescut regimul de înălțime până la 14 etaje. La fel între zona dintre Lacul Fundeni și Lacul Dobroiești. Asta înseamnă că persoanele care au case în aceste zone se pot trezi oricând cu blocuri la fereastră.

Care sunt principalele modificări pentru spațiile verzi

Fosta bază sportivă a RADET aflată în Calea Floreasca și bd. Barbu Văcărescu este transformată din zonă verde (V 3b) în zonă CB 3.1 care înseamnă ”subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe”. Potrivit regulamentului, în această zonă indicatorii urbanistici permiși sunt POT (Procent de Ocupare a Terenului) 70% și CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului) 4 și înălțimea maximă nelimitată. Baza sportivă are aproape 39.000 de metri pătrați și se află pe Calea Floreasca 240. A fost retrocedată în 2004.

Potrivit reglementărilor anterioare, în Planul Urbanistic General, baza sportivă figurează cu indicativul verde, iar indicatorii urbanistici aferenți sunt POT 30%, CUT - 0,35 iar înălțimea maximă este de două etaje.

Lângă, un teren de aproape 1 ha, aflat la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica este transformat în zonă M2 . Indicatorii urbanistici permiși în această zonă sunt POT 70%, CUT 3,5, iar înălțimea maximă – 45 m.

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Imagine din satelit - Google Maps

Pe malul Lacului Tei, zona cu Clubul Bamboo este trecută din încadrarea V3b și V4 în zonă M2, și se ia chiar o parte din luciul apei, unde este pontonul clubului. În Planul Urbanistic General zona figurează cu încadrarea V3b, spațiu verde.

Pe peninsula din mijlocul lacului, care în Planul Urbanistic General Figurează ca V3a, adică spațiu verde, în Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2 apare o fâșie trecută în zona M3, cu următorii indicatori urbanistici: POT 60%, CUT 2,5, înălțimea maximă – 25 m.

În total, sunt afectate circa 2,5 ha de spații verzi, incluzând luciul de apă, pe care este pontonul.

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Imagine din satelit - Google Maps

Un teren de 8,5 ha de la intersecția Șoseaua Petricani cu A3, care figurează acum ca spațiu verde, este transformat de PUZ Coordonator Sector 2 în zonă M2 – subzona zonelor mixte cu clădiri cu înălțime mare si foarte mare M2, POT 70%, CUT 3,5, înălțimea maximă – 45m.

Tot aici, un alt teren de circa 2,7 ha are destinația schimbată din spațiu verde în M2.

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Imagine din satelit - Google Maps

Un pic mai sus, spre Șoseaua Andronache, la intersecția zona Valea Saulei – CF Cta, un teren de circa 2,7 ha este transformat din spațiu verde (V3b) în M2 (POT 70%, CUT 3,5, înălțimea maximă – 45m).

Tot aici, fosta intreprindere Piscicolă Valea Saulei, un teren de 2,8 ha, este transformată din zonă verde în M2 (POT 70%, CUT 3,5, înălțimea maximă – 45m).

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Pe zona cuprinsă între strada Gherghiței și Lacul Plumbuita, unde se află și sediul Supercom, o suprafață de circa 8,4 ha de teren acum încadrată ca spațiu verde (V3b - spații verzi – complexe si baze sportive”), este propusă a fi încadrată în zona M2, subzona zonelor mixte cu clădiri cu înălțime mare si foarte mare (POT 70%, CUT 3,5 Hmax – 45m). O parte din terenul care capătă funcțiunea M 2 aparține Supercom.

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Imagine din satelit - Google Maps

Pe Insula Tibiscum, pe Lacul Fundeni, pe o suprafață de 0,9 ha se propune schimbarea funcțiunii urbanistice din zonă verde (V) în zonă M2 (POT 70%, CUT 3,5, înălțimea maximă – 45m).

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2

Imagine din satelit - Google Maps


Pe strada Arhitect Harjeu lângă Parcul National „Lia Manoliu”, pe o suprafață de 0,9 ha, se schimbă încadrarea din spații verzi publice - parc în zonă unde se pot construi locuințe. Din imaginile din satelit rezultă că deja pe acea fâșie de teren s-au construit niște case. Cum a fost posibilă autorizarea unor construcții pe spațiu verde, cine le-a autorizat, doar instituțiile abilitate pot lămuri.

Regulamentul actual - Planul Urbanistic General


Regulamentul propus de Planul Urbanistic Coordonator Sector 2


Imagine din satelit - Google Maps


Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 2 este realizat de biroul de arhitectură Urbe 2000.

Potrivit art.71 din OUG 195/2005 republicata privind protecția mediului:
 • (1) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.
 • (2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.
Potrivit Legii 135/2014, spațiile verzi proprietate privată, care în cartea funciară figurează în categoria curți-construcții, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spații verzi fără ca terenurile respective să fie expropriate.

Totuși, în cazurile în care s-a ajuns în instanță, în majoritatea situațiilor judecătorii au decis că spațiile verzi trebuie protejate indiferent de regimul de proprietate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9530 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Huo (Joi, 13 august 2020, 12:26)

  dpd [utilizator]

  Asa asa, mai bagati niste blocuri intre blocuri.
 • +7 (11 voturi)    
  partidul si planul cincinal.. (Joi, 13 august 2020, 12:29)

  pehash [utilizator]

  Oare de ce sunt cele mai scumpe cartiere din Bucuresti cele in care nu exista blocuri comuniste, cu nspe etaje?

  15 etaje in 2020 = ghetto-uri in 2030.

  Oricate piedici exista azi in calea infrastructurii de transport, pana la urma Bucurestiul va avea metrou usor, care iese din oras pe liniile de cale ferata ce inconjoara orasul. Si atunci multi vor descoperi ca e mai bine sa locuiesti la casa + teren la 30-40km de centrul orasului si sa ajungi la fel de repede cu trenul ca ala care sta la bloc, la 10km de centru, dar circula cu masina.
  Nu inventam noi roata.. uitati-va la zonele metropolitane din Europa.
 • +4 (4 voturi)    
  Acum 2 luni PSD se facea ca nu este de acord! (Joi, 13 august 2020, 18:07)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Sa vedeti teatru de acum 2 luni cand PSD cica nu era de acord si indiviaul ala Aurelian Badulescu, viceprimar PSD si mana dreapta a Gabrielei Firea declara:

  ”Baza RADET va rămâne bază sportivă cât eu și cu câțiva oameni de bine vom rămâne în Consiliul General, pentru că din păcate exagerează și nu mai au limită aceste grupuri de interese care nu fac decât să transforme Sectorul 2 în cea mai mare afacere imobiliară pentru următorii 10 ani. Ascultați ce spun eu, nu sunt partizan nici cu dl Nicușor Dan, nici cu Dan Trifu, care mi-au mâncat viața de când am venit eu în Consiliul General, dar așa ceva nu voi tolera dragi edili ai Sectorului 2. Acea complicitate între grupul de consilieri, din păcate chiar și rușinos și PSD, și acei liberali care se dau cu c...ul de pământ atunci când este vorba de corectitudine, dar iată că nu este așa. Trebuie să începem de aici să lămurim”, a declarat Bădulescu.

  Aici aveti tot articolul hotnews:
  https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24034984-planul-urbanistic-coordonator-sectorului-2-desfiintat-dezbaterea-publica-grup-oameni-vor-transforme-sectorul-2-cea-mai-mare-afacere-imobiliara.htm
 • +1 (1 vot)    
  o sa vedem (Vineri, 14 august 2020, 0:25)

  martel55 [utilizator]

  curand daca locuitorii din sector vor parcuri sau betoane, la alegerile locale....daca vor betoane e clar, stampileaza PSD/ALDe, daca vor parcuri aleg pe altii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by