Primăria Capitalei a început în 2018 să consolideze o clădire monument istoric de pe strada Franceză 30, lăsată de ani buni în paragină și un pericol pentru trecători. Totul bine și frumos, numai că de reabilitarea clădirii s-a ocupat Compania Municipală consolidări, iar de la 6,8 milioane cât costa inițial consolidarea s-a ajuns la 18,6 milioane lei, de 3 ori mai mult, și lucrarea încă nu este gata.

Strada Franceza 30Foto: Hotnews

Pentru consolidarea clădirii de pe strada Franceză nr. 30, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat cu Compania Municipală Consolidări un contract în februarie 2018 pentru ”Consolidarea imobilului de locuințe din strada Franceză 30”. Valoarea acestuia era de circa 6,7 milioane lei, iar termenul de execuție 24 de luni. Contractul a fost majorat prin 4 acte adiționale, iar valoarea sa a crescut cu aproape 50%:

  • aprilie 2018 - 6,8 milioane lei;
  • martie 2019 - 7,6 milioane lei;
  • august 2019 - 8,3 milioane lei;
  • aprilie 2020 - 10,1 milioane lei;

Imobil Consolidat pe strada Franceză

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 16 mai 2018, iar în mai 2020, printr-un alt act adițional durata de execuție a crescut de la 24 la 30 de luni.

Plățile făcute până acum în baza contractului sunt de 6,8 milioane de lei și mai sunt datorii de 3,3 milioane lei.

În mai 2020, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat un nou contract cu Compania Municipală Consolidări în valoare de 8,5 milioane lei pentru ”Lucrări necesare finalizării obiectivului de investiții ”Consolidare imobil de pe strada Franceză nr. 30””. Durata contractului era inițial de 3 luni apoi a fost majorată la 9 luni, printr-un act adițional încheiat în iulie 2020. Pentru acest contract ordinul de începere a fost dat pe 11 iunie 2020 și s-au făcut plăți de 4,8 milioane lei.

Astfel, de la 6,7 milioane lei, consolidarea imobilului a ajuns la 18,6 milioane lei, de aproape 3 ori mai mult.

Și lucrările nu sunt finalizate, acestea fiind la 90%, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Actualul director, Edmond Niculușcă, a declarat că imobilul mai trebuie racordat la gaze și până nu se fac aceste lucrări, nu poate fi făcută recepția finală.

”Pentru Franceză 30 am avut un contract inițial de 6 milioane de lei adiționat de 5 ori, ajuns la suma de 10 milioane de lei și un alt contract de 8 milioane de lei, atribuit fără licitație tot Companiei Municipale Consolidări pentru “finalizarea lucrărilor de consolidare”. La vizita pe șantier, Compania ne-a cerut un alt act adițional la contractul final pentru racordul la utilități, deși țevile de gaz fuseseră deja cumpărate de CMC, în afara unui contract. Au fost sesizate prelungiri inutile de contracte și șantiere, care ridicau suspiciuni în legătură cu adiționarea acestora”, a explicat Edmond Niculușcă.

Clădirea de pe strada Franceză 30 a fost construită în 1872, se află pe Lista Monumentelor istorice și înainte de consolidare era încadrată în clasa 1 de risc seismic.

Imobilul are două etaje și mansardă și o suprafață de 3.445 mp.

Conform certificatului de urbanism clădirea este proprietate mixtă, fiind deținută parțial de primărie, parțial de persoane fizice și/sau juridice.