Primarul Gabriela Firea îl amenință pe premierul Ludovic Orban că va face plângere penală dacă nu îi dă 677 milioane lei la rectificarea bugetară. Primarul Capitalei spune că dacă nu va primi acești bani va fi pusă în situația de a nu putea achita subvenția la transportul public în comun, energie termică, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate în trecut de alți primari, continuarea investițiilor în infrastructură.

Gabriela FireaFoto: PMB

”Observ că Domnul Orban recidivează. Persistă în a transmite, cu ura și încrâncenare, informații eronate despre mine și Primăria Capitalei. Îi atrag atenția domnului prim-ministru că Bugetul Național nu este bugetul lui pe persoană fizică. Să nu-l confunde cu propriile buzunare. Și să nu uite că funcțiile sunt trecătoare. În calitate de primar general al Municipiului București sunt obligată de lege și onorată să îi reprezint pe locuitorii din Capitală. Solicităm această sumă de bani pentru a achita serviciile de utilitate publică, absolut necesare cetățenilor. În cazul în care Guvernul Orban nu va da curs solicitării noastre, atunci îi informez că vom formula plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele domnului prim-ministru și pe numele ministrului Finanțelor Publice, precum și pe cele ale funcționarilor publici care vor valida un buget ilegal pentru Primăria Capitalei, care va fi pusă în situația să nu poată achita subvenția la transportul public în comun, energie termică, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate în trecut de alți primari (de dreapta), continuarea investițiilor urgențe în infrastructură pentru fluidizarea traficului, deja demarate”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta îl compară pe Ludovic Orban cu Liviu Dragnea și acuză că vrea să aducă în faliment Bucureștiul pentru răzbunări politice.

”Pentru mine, Ludovic Orban = Liviu Dragnea. Se răzbună pe locuitorii Bucureștiului pentru a lovi politic în persoana primarului general. Nu poți duce intenționat un oraș de talia Bucureștiului în faliment doar pentru răzbunări politice mărunte și pentru a ascunde sub preș incompetența premierului și a guvernului pe care îl conduce. Le reamintesc guvernanților că Primăria Municipiului București este singura din țară care, prin efectul legii, nu colectează taxe și impozite locale și ne finanțăm doar din procentul pe Impozitul pe venitul global colectat de Ministerul de Finanțe, din banii bucureștenilor. Cerem ce ni se cuvine! Cele 100 de milioane de lei primite de la fostul guvern, din Fondul de rezervă, s-au dus instantaneu la Elcen, pentru plata facturii la termoficare. Cât privește înființarea companiilor municipale, aceasta a fost o necesitate absolută, pentru a înlătura căpușele - unele chiar peneliste -, de la Bugetul Primăriei Capitalei.”, a mai scris Firea.

Primarul general susține că prin înființarea companiilor municipale a făcut economie nu risipă.

”Prin înființarea companiilor am făcut economii la buget și am lucrat rapid și la prețuri corecte pentru cetățeni. Sumele vehiculate că fiind bugete de “nabab” de către Domnul Orban nu sunt reale. Îi recomand premierului să consulte sursele publice de informare, să mă invite la o audiență pentru a-i dovedi cu documente că am dreptate și să nu se mai lase dezinformat de consilieri incapabili sau de titluri toxice de pe rețelele de socializare”, a mai scris Firea.

Premierul Ludovic Orban a calificat drept neobrăzare cererea primarului Capitalei, Gabriela Firea, de alocare a 677 de milioane de lei, anunțând că nu va accepta să plătească "factura pentru companiile de nababi" înființate de Firea.

La începutul ședinței de vineri a Guvernului, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a spus că există o cerere din partea Primăriei Capitalei pentru alocarea a 677 de milioane de lei.

Ludovic Orban a răspuns că este "o neobrăzare" ca Primăria Capitalei să ceară din nou bani, după ce a primit o alocare din Fondul de rezervă, anunțând că nu va accepta să plătească "factura pentru companiile de nababi" înființate de Firea.

"Primăria București a beneficiat de alocare din fondul de rezervă al Guvernului de 100 de milioane și mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea, să plătim noi factura pentru companiile de nababi înființate de Firea? Nu acceptăm așa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.