Uniunea Salvaţi România a pierdut definitiv procesul pe care i l-a intentat primarului general, Gabriela Firea, pentru afirmațiile făcute în iunie 2017, după ce un grup de cetățeni a vrut să participe la ședința Consiliului General, nu li s-a permis, și a ieșit o îmbrânceală cu polițiștii locali și câțiva consilieri USR. Gabriela Firea declara după eveniment că USR și cele trei ONG-uri care au intrat în conflict cu poliția locală sunt "entități fasciste sau cu apucături fasciste" și nu exclude că cei implicați să fi vrut "linsarea" ei.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

”Gabriela Firea a fost chemată în instanţă în iunie 2017 de către consilierii generali USR Roxana Wring, Ana-Maria Ciceală, Alexandru Valeriu Gâdiuță şi de Uniunea Salvați România (USR), pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputație și imagine, prin formularea de afirmații denigratoare, defăimătoare și mincinoase. Pentru aceast fapt, reprezentanții USR solicitau şi daune morale în valoare totală de 500.000 lei”, se arată în comunicatul de presă.

Instanţa a stabilit că declaraţiile formulate în mass-media de Gabriela Firea, în contextul incidentului din data de 08.06.2017 nu au caracterul unei fapte ilicite, nefiind formulate cu rea-credinţă, ci doar cu scopul de a exprimă opinia personală a Gabrielei Firea, potrivit sursei citate. De asemenea, instanţa arată că reclamanţii nu au putut dovedi că au suferit vreun prejudiciu.

„Doi ani în care Uniunea Salvaţi România, Wring Roxana-Sanda, Ciceală Ana-Maria şi Gâdiuţă Alexandru Valeriu au sperat că vor primi de la Gabriela Firea câte 125.000 de lei, daune morale pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine privată. Tribunalul Bucureşti a respins integral cererea de chemare în judecată, stabilind că nu sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale. Aşadar, dosarul nr. 21166/3/2017 se închide după doi ani de zbateri din partea celor patru reclamanţi”, a declarat Gabriela Firea după câștigarea procesului. Decizia este definitivă.

Procesul a pornit de la incidentul din 08.06.2017, când un grup de cetățeni care dorea să participe la ședința Consiliului General, a intrat în sediul Primăriei Municipiului București, iar la ușa sălii de ședințe s-a produs o îmbrânceală cu polițiștii locali, în zonă fiind și câțiva consilieri USR care au mers să vadă ce se întâmplă. Reprezentanții Primăriei au chemat și salvarea, afirmând că 3 politiști locali au fost răniți.

Imediat după eveniment, Gabriela Firea a declarat la Antena 3 că ia în calcul să solicite protecție din partea SPP și a afirmat că USR și cele trei ONG-uri care au intrat în conflict cu poliția locală sunt "entități fasciste sau cu apucături fasciste".

Gabriela Firea a susținut că incidentele de la ședința Consiliului General au fost o acțiune organizată, concertată și au avut o strategie în spate. Mai mult, a spus că nu exclude că cei implicați să fi vrut "linșarea" ei.

"Când am văzut ambuscadă, eu m-am ridicat în picioare și am vrut să mă retrag, iar tot acest grup violent și agresiv se îndrepta spre mine, deci eu eram cea vizată. Se dorea probabil linșarea primarului general, dar au fost împiedicați să ajungă în proximitatea mea. Îmi pun întrebarea: mai pot să vin la serviciu să-mi desfășor activitatea sau trebuie să umblu cu SPP, bodyguarzi să mă apere de trei ONG-uri finanțate de Soros?", a spus Firea.

A doua zi USR București a anunțat că o dă în judecată pe Gabriela Firea pentru cele petrecute.

"În urmă incidentelor petrecute la ședința Consiliului General al Municipiului București din 8 iunie 2017 - în care mai mulți cetățeni au solicitat să asiste la ședință și au fost împiedicați de polițiștii locali să intre în sala - primarul Gabriela Firea a făcut declarații calomnioase la adresa USR, atât în media cât și prin intermediul comunicatului de presă oficial emis de municipalitate. În calitatea ei de primar și funcționar public, Gabriela Firea a diseminat informații mincinoase, deși cunoștea caracterul fals al acestora. Afirmațiile primarului sunt de natură să-i învrăjbească pe cetățenii Capitalei, de aceea este de condamnat faptul că tocmai primarul general, în exercitarea atribuțiilor sale, alege să creeze tensiuni în rândul populației, mințind cu bună știință", se arată în comunicatul de presă al USR de la vremea respectivă.

USR mai reclamă că un consilier USR a fost agresat de polițiștii locali. "Colegul nostru Alexandru Gâdiuță a fost agresat de polițiști deși, în momentul agresiunii, apara în calitate de consilier drepturile cetățenilor și respectarea legii (...) USR se va adresa superiorilor polițiștilor prezenți ieri la ședință pentru a sancționa comportamentul acestora. În cadrul anchetei penale urmează să se stabilească în ce temei au acționat polițiștii locali, ce ordine scrise sau verbale au primit și de la cine", se mai spunea în comunicat.