​FOTO Toaletarea arborilor, o afacere de zeci de milioane lei. Cât plătesc primăriile din București și cine a luat contractele

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2019, 8:13 Actualitate | Administratie Locala


Copaci toaletati 5
Foto: Hotnews
Dincolo de grija primăriilor că arborii de pe aliniamentele stradale și din parcuri cad în capul trecătorilor și pe mașini, toaletarea arborilor este și o afacere bănoasă. În ciuda sumelor considerabile care se plătesc pentru această operațiune, de multe ori toaletarea arborilor se face după ureche, coroana fiind distrusă aproape în totalitate, ceea ce duce la uscarea copacilor. În București avem zeci de exemple. Potrivit specialiștilor, pentru ca arborele să nu fie afectat, tăierile trebuie să vizeze maxim 30% din coroana.

Diana Culescu, peisagist, este de părere că toaletările necontrolate nu fac decât să slăbească arborii și să-i facă mai vulnerabili la vânt, îngheț și alte fenomene naturale, deci se obține efectul invers și anume crengile/arborii vor cădea mai repede. În plus, arborii uscați trebuie înlocuiți, ceea ce generează costuri importante. De exemplu, Primăria Sectorului 3 plătește între 500 și 1.200 lei pentru un platan, în funcție de grosimea tulpinii.

Cât plătesc primăriile din București pentru toaletare/defrișare arbori

Primăria Capitalei, prin COMPANIA MUNICIPALĂ PARCURI ȘI GRĂDINI BUCUREȘTI, a încheiat pe 25 iunie 2019 un contract în valoare de circa 500.000 lei cu ECONATURALIA pentru defrișarea arborilor uscați din marile parcuri din Capitală: Tineretului, Carol I, Izvor, Cişmigiu, Regele Mihai I, Bordei, Floreasca, Circul de Stat si Băneasa.

”Activitatea de defrișare a arborilor, este foarte importantă pentru a înlătura arborii uscați, arborii care prezintă o stare fiziologică puternic degradată, o vârstă biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arborii înclinați care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbușire cauzatoare de pagube materiale și umane pe fondul condițiilor meteo”, se arată în anunțul publicat în sistemul electronic de achziții publice. Contractul vizează defrișarea a până la 2.150 de arbori.

Primăria Sectorului 1 a încheiat în iunie 2017 un acord-cadru pe 2 ani pentru servicii de defrișare arbori, toaletare, scos cioate și rădăcini în valoare de 6,7 milioane lei (TVA inclus) cu firma PXCONSTAND GROUP SRL.

Primăria Sectorului 2 a încheiat în iulie 2018 mai multe acorduri-cadru în valoare totală de circa 30 milioane lei, pentru o perioadă de 4 ani, cu firma Cris Garden, pentru toaletări, defrișări și extragere rădăcini.

Primăria Sectorului 3 nu are contracte separate pentru toaletare, serviciul fiind inclus în contractele de întreținere a spațiilor verzi. De exemplu, în contractul de delegare a gestiunii pentru Zonele II si III din Sectorul 3 către ADPB SA, prețul pentru toaletarea unui copac variază între 30 și 400 lei, în funcție de mărime, pentru defrișare între 200 și 550 lei, iar pentru scos rădăcini între 160 și 500 lei.

Primăria Sectorului 6 a încheiat în perioada mai-iunie 2018 două acorduri-cadru pe 2 ani pentru servicii de silvicultură (toaletare, defrișare și scos rădăcini), unul în valoare de 2.282.582 lei făra TVA cu firmele Geca Impex și Garden Center Group și unul de 2. 282.582 cu Geca Impex. Până acum au fost semnate contracte subsecvente în valoare de circa 2,5 milioane lei cu Geca Impex.

Cum arăta bulevardul Elisabeta în 2014, înainte de toaletare (sursa- - Google Maps)Cum arată acum

Ce impact au toaletările excesive

Peisagista Diana Culescu a explicat pe pagina de Facebook de ce este greșit felul în care Primăriile din București toaletează arborii. Potrivit acesteia, tăierile radicale slăbesc arborii și pot duce la uscarea acestora. În plus, până la uscare, toaletarea excesivă poate duce la prăbușirea arborelui, deci efectul invers. Tăierile coroanei trebuie făcute după o analiză vizuală, cu specialiști, nu după bunul plac.

Diana Culescu a scris despre 6 idei greșite cu privire la tăierea radicală a arborilor:

#1 … tăierea radicală întinerește arborele, mărindu-i speranța de viață

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenții traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli și dăunători și slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, înghețul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenți patogeni etc.

#2 … tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creșteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanșat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale și a trunchiului. Un arbore sănătos nu își pierde ușor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălțimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt.

#4 ... tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariția de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

#5 ... tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroși care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toți viabili. După câțiva ani de viață între aceștia se instalează o relație de concurență, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

#6 ... tăierea radicală este economică

NU!!! Comunitățile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoși*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum și costurile de replantare sunt exorbitante”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


19361 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  astia cand vad verde scot drujba! (Vineri, 19 iulie 2019, 8:18)

  Dedalus [utilizator]

  Mai bine ar inceta total aceasta "toaletare"!

  Un arbore creste frumos in 10-20 de ani, e o incantare pentru cetateni, face umbra, da oxigen.

  Si vin 3 imbecili cu o drujba si o masina si la indicatia unui kretin iresponsabil - il taie!
  • +7 (9 voturi)    
   Total de acord (Vineri, 19 iulie 2019, 10:30)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Am vazut o multime de astfel de abuzuri. Pomi frumosi desfigurati si deseori omorati.

   Niste imbecili...
  • +6 (8 voturi)    
   Pai da (Vineri, 19 iulie 2019, 11:45)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Asa se explica cum exista un mare apetit la taiat. La plantat, deloc, la taiat tot inainte!

   Putinii copaci care-i avem in orase, au fost imprejmuiti de betoane sau ciopartiti.
 • +9 (13 voturi)    
  Foarte bine-venit acest articol. (Vineri, 19 iulie 2019, 8:46)

  Habermas [utilizator]

  La noi la Bucuresti (si prostii din tara care ii copiaza pe cei din Bucuresti), expertul in toate situatiile este Dorel. De aceea si arborii sunt macelariti, asa cum este macelarit tot orasul.

  Numele real al orasului este Dorelesti.
  Sau Dorulelesti (de la Doru Lelii)
 • +13 (15 voturi)    
  Minti simple (Vineri, 19 iulie 2019, 8:52)

  Casargoz [utilizator]

  Toaletari si borduri. 30 de ani de capitalism romanesc.

  Faci bani cu necalificati carora le pui in mana o drujba sau o sapa.
  Fara complicatii, fara sa te gandesti prea multsi mai ales fara investitii, nu mai merge afacerea trimitic oamenii acasa.

  Am vazut bulevarde frumoase si orase frumoase mutilate de toaletari excesive.Intotdeauna ma gandeam care e "specialistul" care are asemenea idei. Acum afalam ca nici macar nu sunt specialist :)
 • +11 (13 voturi)    
  sunt SUTE sau mii de exmple, nu zeci (Vineri, 19 iulie 2019, 8:57)

  Mannpawel [utilizator]

  langa cladirea fac de Biologie (adica niste omanei care se presupune ca stiu cum functioneaza copacii) erau 6 COPACI MARI cu trunchi de vreo 60 cm grosime care s-au uscat toti si au fost taiati in toamna iar acum au fost plantati 4 copacei.

  vechile radacini se vad in pamant.


  pe Blv Kogalniceanu alti 7-8 copaci mari grosi, frumosi au fost 'TOALETATI" in asa hal incat s-au uscat si acum 2 luni i-au scos din pamant cu tot cu radacini

  etc
  • +5 (7 voturi)    
   criminali (Vineri, 19 iulie 2019, 10:41)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Mannpawel

   Sectoarele 2 si 3 ale Capitalei vor ramane in curand fara pomi daca o tin tot asa.

   Adaugam si asfaltarea spatiului verde dintre blocuri pentru a face locuri de parcare, De care nici macar nu e nevoie!

   Alti ibecili au acoperit cu un fel de folii de plastic granulat suprafata de langa trunchiul copacilor, ceea ce va duce la uscarea lor prin lipsa apei.

   Toata aceasta mizerie trebuie imediat oprita!

   Un pom creste in 20 de ani si idiotii astia il taie in 20 de minute sau il usuca!
  • +2 (4 voturi)    
   vai de capul nostru, (Vineri, 19 iulie 2019, 11:02)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mannpawel

   firma care a facut toaletarea ar trebui data in judecata.
   Uscarea copacilor a avut loc in urma toaletarii excesive, cu siguranta.
 • +6 (8 voturi)    
  Lupta arborelui cu putregaiul de la Bistrița (Vineri, 19 iulie 2019, 9:44)

  Sucila [utilizator]

  Ești arbore și te-a ciuntit primarul, așa că reacționezi. Nu poți rămâne indiferent, deci răspunzi. Pe unde te-a străpătruns ferăstrăul mecanic dezvolți rapid barierele transversale cu care astupi vasele conducătoare, pe rând. Trebuie să produci urgent lăstării regeneratori, să lupți frontal, cu toate inelele tale, ca să nu te dovedească praful invizibil al ciupercilor atunci când vântul îți bate drept în cioplaj. Dinspre centru împingi razele prelungi, verticale, ca să obții placa subțire necesară localizării rănilor foarte recente. De s-ar țese mai repede coaja cea nouă peste porțiunile vătămate. De s-ar mai domoli și bacteriile. Că te-a lăsat fără platoșa protectoare, hoțomanul, iar acuma, după ce te-a modificat estetic și chimic, explică lumii c-a făcut acest lucru numai spre binele tău. De tânăr erai spoit en gros, ca să fii apărat de furnici și buburuze, pesemne, cu toate că varul politic arde la noi, mult prea des țesutul vital dintre coajă și lemn. Te-a gâtuit cu sârmele iluminatului public, ca să-ți sporească fotosinteza, probabil. Aveai portul frumos, natural, iar el te-a transformat și adaptat după gusturile sale până te-a epuizat. Ce-ar spune cetățenii acestui oraș dacă într-o bună zi necuvântătoarele ar plasa, prin imitație, potcoava struțului african în pliscul edilului-șef, ori dacă l-ar îndoi de mâini și de picioare ca să devină rotund, oval, roș-albastru, precum ouăle de dinozaur, la Paști? Tu nu te lași, că ești arbore. Chiar dacă unul ghilotinat de către domnul primar.
 • +6 (8 voturi)    
  Sanctiuni nu exista in contractele alea? (Vineri, 19 iulie 2019, 9:53)

  bigbrother [utilizator]

  Pana la urma greseli se pot face, dar cineva trebuie sa raspunda pentru ele si pentru pagubele survenite in urma greselilor lor.

  Mai mult, firma care isi asuma acele servicii trebuie sa aiba profesionisti in domeniu..oare cei care decid aceasta toaletare stiu ce trebuie sa faca sau daca ramuri bat in geam si se cutremur plopii, ei vor doar banii sa ii ia si restul..treaba popii cand ne cade creanga in cap...ma scuzati, n-am gasit alta rima.

  Cumva cineva trebuie sa fie raspunzator de actiunile trecute si viitoare, vorbim de o caruta de bani platita pentru a avea arbori sanatosi, arbori care reduc temperatura orasului prin umbra facuta si mai ales, oxigeneaza orasul asta deja mult prea poluat.
  • +1 (1 vot)    
   Just (Luni, 22 iulie 2019, 20:01)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Nu va dati seama ca, primariile, iau spaga pentru atribuirea de contracte, firmelor de casa si nu conteaza profesionalismul firmelor, ci cat de mare e spaga pe care o dau acestea? Primarii iau spaga si mai si sifoneaza banii contribuabililor pe genocidul produs in Bucuresti, prin maximizarea poluarii si defrisarea spatiilor verzi si taierea copacilor maturi ce oxigeneaza aerul imbacsit al orasului.
 • -12 (14 voturi)    
  Minciuni (Vineri, 19 iulie 2019, 10:02)

  Unforgiven [utilizator]

  Arborii aia care s-au uscat nu s-au uscat din cauza taierilor.
  Nu ati vazut niciodata un arbore uscandu-se fara sa fie taiat? Acei arbori s-ar fi uscat si daca nu ar fi fost taiati. Daca un arbore este taiat inainte de a se usca natural, asta nu inseamna ca s-a uscat din cauza taierii.
  • +6 (8 voturi)    
   inainte... (Vineri, 19 iulie 2019, 10:47)

   DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   inainte ii dadeau cu var, ii ingrijeau sa nu fie mancati de omizi si alti daunatori, Nu intrau direct cu drujba in ei. De cand sunt mic nu prea am vazut copaci "toaletati" ca in ultimii 5 ani. Foarte rar se intampla sa vad cate o craca taiata. Da sunt de acord ca unii mai imbatransec si se imbolnavesc dar nici chiar toti!
  • +2 (2 voturi)    
   tu stii fiecare copac de ce s-a uscat??? (Vineri, 19 iulie 2019, 14:08)

   Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   ai tinut tu evidenta acolo la PSD???
 • +7 (9 voturi)    
  eu zic (Vineri, 19 iulie 2019, 10:16)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  sa ii toaletam pe primari si cei care semneaza astfel de tampenii. Sa vedem daca le taiem toate membrele, eventual capul, creste unul nou?

  Pe aia de executa ii înțeleg ca altfel ii da afara si IQ-ul nu e un factor important la angajare. Dar un șef sau director sau cineva in funcție de conducere ar trebui sa gândească sau măcar sa aducă un specialist care sa coordoneze echipele de tăietori.
 • +4 (8 voturi)    
  mizerie (Vineri, 19 iulie 2019, 10:42)

  Dedalus [utilizator]

  Sunt convins ca multe taieri sunt pentru lemn de foc.

  Alte taieri sunt pentru locuri de parcare la diversi imbecili sau potentati locali.
 • +2 (2 voturi)    
  eu zic ca e bine (Vineri, 19 iulie 2019, 12:12)

  Itsoc [utilizator]

  in 2016 bucurestenii au votat 6 primari de secotr pesedisti si o tzoapa pesedista deasupra tuturor.
  ma gandesc ca sigur nu se asteptau bucurestenii ca astia sa se apuce sa faca din bucuresti un oras respirabil asa ca dorinta le este indeplinita acum: autocare diesel si taiat copaci.

  cand copiii vostri va vor intreba de pe patul de spital la pneumatologie, tati dar de ce am boala asta de plamani, sa-i raspundenti: pentru ca lu' mami si lu tati, lu buni si lu bunu le place PSD si voucherele doamnei firea.

  Bucurestiul e deja cel mai infecta capitala europeana, acum doar se fac progrese pentru a concura cu capitalele africane cu un mic toping de videochat, curvasaraie si smen.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect! (Luni, 22 iulie 2019, 20:09)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Din pacate, mare dreptate aveti!. Cetatenii sunt inconstienti, dand credit acestor mafii PSD-iste, in administrarea banilor si a tuturor ramurilor economico-sociale ale tarii. Nu-si dau seama ca, amaneteaza viitorul copiilor si nepotilor lor, votand acesti distrugatori de neam.
 • +1 (1 vot)    
  e exploatare in viu (Vineri, 19 iulie 2019, 13:13)

  mescu [utilizator]

  nu este toaletare arbori ci exploatare economica in viu. cracile taiate sunt tocate si facute macar peleti pt foc daca nu PAL sau MDF
 • -1 (1 vot)    
  bai (Vineri, 19 iulie 2019, 15:44)

  dragonic [utilizator]

  asa multi specialisti in pomi avem in tara ?????
 • 0 (0 voturi)    
  banuiala (Vineri, 19 iulie 2019, 19:23)

  Robert Colțea [anonim]

  Banuiala mea ar fi ca firmele care taie copacii prin oras valorifica intr-un fel sau altul lemnul - unele craci sunt chiar mari si nu numai gratis, mai primesc si bani pentru ele. Din crengile mai mici s-ar putea face OSB si peleti. Daca e asa, ar avea interes sa taie cat mai mult din copaci, in detrimentul nostru, al cetatenilor, normal, dar ce le-ar pasa lor?
  • 0 (0 voturi)    
   Bani sifonati (Marţi, 23 iulie 2019, 12:01)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui Robert Colțea

   Firmele arondate la contractele primarilor, ca si primarii, castiga destul din decontarile pe care le fac, respectiv din comisioanele primite prin atribuirea de contracte, ca sa se mai incurce ,cu castigurile minore din ciuntirea copacilor. Cine sta sa verifice, cati tuia si panselute s-au plantat? Pe teren sunt 1000 de bucati si pe hartie se deconteaza 100000 de bucati....
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 iulie 2019, 21:50)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  nici măcar (Vineri, 19 iulie 2019, 23:19)

  Toni_Romania [utilizator]

  nici măcar oamenii rușilor în anii 50 sau comuniștii din RSR nu au hăcuit așa arborii din marile orașe , cum fac de 30 de ani nătărăii euroatlantici din primăriile din RO


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by