Ministerul Energiei și ELCEN cer ca planul de reorganizare a RADET să fie votat în Consiliul General și actualizat

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 11 ianuarie 2019, 17:48 Actualitate | Administratie Locala


Elcen
Foto: ELCEN
Planul de reorganizare a RADET va fi discutat și supus la vot în Adunarea Creditorilor care va avea loc pe 14 ianuarie 2019, potrivit informațiilor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Principalul creditor al Regiei, ELCEN (97%), nu va vota însă documentul în forma propusă de administratorul judiciar al RADET, potrivit unui Ordin al Ministerului Energiei, obținut de HotNews.ro. ELCEN cere ca planul de reorganizare să fie aprobat întâi de Consiliul General al Municipiului București, înainte de a intra în Adunarea Creditorilor, și RADET să facă dovada că poate plăti datoriile către ELCEN, minim circa 1,1 miliarde lei din cele 3,7 miliarde.

”Planul de reorganizare a RADET, depus la grefa Tribunalului Bucureşti în data de 02.02.2018, actualizat prin Addendum-ul depus la Tribunalul Bucureşti în data de 19.12.2018, poate fi votat favorabil de către ELCEN doar în situaţia îndeplinirii cel puțin a următoarelor condiții cumulative:
 • aprobarea Planului de reorganizare a RADET de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (...);
 • cuprinderea în programul de plăţi al Planului de reorganizare a RADET R.A, în perioada de reorganizare, a resurselor financiare şi a surselor de provenienţă a acestora pentru plata creantelor ELCEN înregistrate (...) împotriva debitoarei RADET Bucureşti şi tratamentul aplicabil acestor creante, în vederea susţinerii Planului de reoganizare a activităţii ELCEN, aprobat de Adunarea Creditorilor ELCEN in data de 24.09.2018 (...);
 • prezentarea resurselor financiare şi a surselor de provenienţă a acestora pentru plata obligaţiilor către ELCEN, născute ulterior deschiderii procedurii insolvenței;
 • uprinderea în Planul de reorganizare RADET pentru perioada de reorganizare, a Transferului de activitate către o entitate desemnată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (Compania Municipală Energetica Bucureşti), în aşa fel încât să fie compatibil şi coordonat cu Planul de reoganizare a activităţii ELCEN.", se arată în documentul obținut de HotNews.ro.
Astfel, administratorul special al ELECN este mandatat să ceară discutarea Planului de reorganizare într-o altă ședință, peste încă 30 de zile.

”Având în vedere prevederile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, de unde rezultă faptul că votul condiționat este considerat vot negativ, în vederea evitării consecinţelor neaprobării Planului de reorganizare a RADET, reprezentantul Ministerului Energiei va solicita şi susţine soluţia de prorogare de către administratorul judiciar al debitoarei RADET Bucureşti a exercitării votului creditorilor asupra Planul de reorganizare RADET, în cadrul unei şedinte a Adunării creditorilor RADET ulterioară, care se va tine într-un termen de maximum 30 de zile, data pînă la care ROMINSOLV S.P.R.L. împreună cu administratorul special al RADET vor trebui să îndeplinească toate condițiile prevăzute mai sus”, se mai arată în documentul obținut de HotNews.ro.


Roxana Wring, consilier general USR, cere primarului Gabriela Firea să vină cu un plan viabil de reorganizare a RADET.

”Incompetența și încăpățânarea Gabrielei Firea riscă să-i lase pe bucureșteni fără căldură. Și nu o spun doar eu, ci asta reiese din Ordinul emis recent de ministrul Energiei. Acest document menționează foarte clar că Planul de Reorganizare a RADET, așa cum a fost elaborat de administratorul special Rominsolv nu este unul viabil. În primul rând nu este compatibil cu planul ELCEN și în al doilea rând nu sunt menționate sursele de finanțare. De un an de zile spun în Consiliul General că ce face Rominsolv cu girul Gabrielei Firea este un veritabil atentat la siguranța bucureștenilor. Iată că acum mai avem o dovadă. Nici măcar Ministerul Energiei nu poate fi de acord cu planul propus de Rominsolv și susținut de Primarul Capitalei. Dacă la toată această epopee a reorganizării RADET adăugăm și tăierea masivă a investițiilor, avem imaginea completă a dezastrului. Gabriela Firea a preluat o bombă cu ceas și a transformat-o într-una nucleară pentru București. După doi ani cu actualul primar, nu numai că problemele RADET nu s-au rezolvat, dar lucrurile stau mai prost decât au stat oricând în istoria recentă a Capitalei”, a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

Deși primarul Gabriela Firea a promis în campania electorală că salvarea RADET constituie o prioritate, până acum nu s-a conturat o soluție clară. Inițial, edilul a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, apoi a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetica, iar Consiliul General a aprobat o majorare de capital la Compania Municipală Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.

„Primaria Capitalei a decis înființarea Companiei Muncipale Energetica București S.A., prin decizia HCGMB nr.94 din 29.03.2017, cu scopul de a crea un nou operator care să presteze serviciul de producător și distribuitor al energiei termice în Capitală, la standarde europene, cu implementarea unui management performant, în condiții de profitabilitate. S-au pus astfel bazele realizării SISTEMULUI DE ALIMENTARE CENTRALIZATĂ CU ENERGIE TERMICĂ –SACET- prin intermediul căruia municipalitatea va delega serviciul de producere, transport și distribuție a energiei termice către Compania Municipală Energetica București S.A., în scopul eficientizării sistemului centralizat, a eliminării pierderilor, prin realizarea de investiții în infrastructura de distribuție și pentru diminuarea poluării, prin construcția de noi centrale termice cu tehnologie de ultimă oră. Astfel, pentru Compania Municipală Energetica București (cea care va îngloba cele două entități, RADET și ELCEN), în urma aprobării Consiliului General, în luna august, s-a făcut o majorare de capital de 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanțelor deținute de creditorii ELCEN, cât și a investițiilor realizate de ELCEN”, se arată într-un răspuns transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții Primăriei Capitalei explică în ce stadiu se află transferul celor două entități la Compania Municipală Energetică în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET):

 • În data de 17 mai 2018 s-au aprobat de principiu acțiunile necesare, prin Hotărârea nr. 296 adoptată de Consiliul General al Municipiului București;
 • În data de 13 august 2018 , prin Hotărârea nr. 12 a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Companiei Municipale Energetică București S.A. s-a hotărât majorarea capitalul social al CMEB prin emiterea unui număr de 126.258.215 acțiuni în valoare de 10 lei fiecare acțiune, în valoarea totală de 1.262.582.150 lei;
 • La data de 23 august 2018 s-a aprobat participarea Municipiului București, prin Consiliul General al Municipiului București, la majorarea de capital social al Companiei Municipale Energetica București S.A. cu suma de 1.262.582.150 lei;
 • În prima jumătate a lunii decembrie 2018 atât ANAF cât și Ministerul Finanțelor publice au comunicat către Compania Municipală Energetica București S.A. acordul de principiu cu privire la întocmirea contractelor de cesiune.
 • În luna decembrie s-a înaintat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov către CMEB, Testul Operatorului Economic Privat, acest test fiind necesar majorării de capital social;
 • În luna septembrie, prin Ordonanța de Urgență nr. 88, art VII, s-a completat Codul de Procedura Fiscală prin introducerea art. 2641: "Cesiunea creanțelor bugetare"(acte normative în domeniul insolvenței). Până în prezent nu a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind procedura cesiunii creanțelor bugetare.
 • La începutul lunii decembrie 2018 au fost înființate de către Compania Municipală Energetica București S.A, RADET București și Electrocentrale București S.A. grupuri mixte pe domenii specifice (tehnic, proiecte de investiții, financiar - fiscal, juridic etc) care începând cu luna ianuarie își vor desfășura activitatea prin întâlniri de lucru în vederea transferului efectiv al activității.

”Realizarea transferului de afacere ne propunem să se realizeze în prima jumătate a anului curent”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei într-un răspuns adresat HotNews.ro.

Compania Municipală Energetica București are în vedere următoarele intervenții pentru modernizarea sistemului de termoficare din București, potrivit Primăriei Capitalei:

1. Construcția a noi unități de producție energie termică în cogenerare
2. Modernizarea Centralei Termice Zonale Casa Presei
3. Modernizare Centralelor termice de cvartal

Situația este însă în aer deoarece, la finalul anului trecut, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a companiilor municipale, printre care și Compania Municipală Energetica. Procesul a fost intentat de USR, pe motiv că acestea au fost aprobate ilegal. Mai mult, pe rolul instanțelor se află încă un proces de desființare a companiilor, fiindcă au fost înființate nelegal.

Planul de reorganizare al ELCEN, aflată și ea în insolvență, a fost aprobat în septembrie 2018 de Adunarea Creditorilor. Mai exact, Adunarea creditorilor şi-a dat acordul pentru fuziunea dintre ELCEN, ai cărui acţionari principali sunt Ministerul Energiei (97,5%) şi Romgaz (2,5%), cu RADET, aşa cum a propus Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Operaţiunile rezultate din fuziune vor fi preluate de Compania Municipală Energetica SA, care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET (Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică al Capitalei).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3342 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Doamna (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:27)

  savatuf [utilizator]

  catiusa ..breakingnews.. de fapt s-a aflat ca rominsolv vrea ca programul sa nu treaca pt a intra in faliment , bineinteles cu avantajele de rigoare. Eu zic sa verificati poate cine stie ..o sugestie, Gabi Dumitrascu, baiatu e guru in termie.
  • +2 (2 voturi)    
   Completare (Vineri, 11 ianuarie 2019, 21:24)

   Moeko [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   Ajunge guru
 • +2 (2 voturi)    
  Legea (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:48)

  Moeko [utilizator]

  De cca 7 luni adm juridic RADET(dupa o perioada de trei ani), respectiv ROMINSOLV adica Piperea Ghe , trebuia conform planului de reorganizare ELCEN aprobat conform legii si insusit de primarie, sa refaca planul de reorganizare RADET si sa-l prezinte spre aprobare.Intelegem din mandatul dat de ME ,ca nici in 14.01.2019 planul de reorganizare nu este refacut si prezentat spre aprobare , pentru a se putea infiinta SACET la nivelul primariei prin transferul de afacere de la ELCEN.Ar trebui organele specializate ale statului sa se intrebe 1) de ce nu sa prezentat planul de reorganizare RADET conform planului aprobat ELCEN ?2) de ce dupa trei ani de insolventa RADET, Primaria nua luat si nu ia hotararea de a falimenta RADET?.S-ar putea sa gresesc, dar din cate imi aduc aminte pe data de 16.01.2019 ROMINSOLV trebuia sa prezinte judecatorului sindic planul de reorganizare RADET conform aprobarii acestuia.Exista riscul ca indinferent ce se dicuta si se aporba in data de 14.01.2019 , judecatorul sindic sa declare falimentul RADET (din respect fata de populatia Bucurestiului ,daca alta este situatia ar fi bine ca pesonele responsabile sa prezinte varianta corecta).Sa speram ca cineva din cadrul primariei va raspunde si la cele doua intrebari, daca ar fi si fundamentat pe prevederi legale ar fi perfect ,desi nu cred. Pe de alta parte nu inteleg de ce populatia Bucurestiului trebuie sa se chinuie din cauza acestui joc stupid,care se joaca de vreo 18 ani, si care acum a ajuns in faza in care nu va avea nici-o finalitate intre Guvern -Ministerul Energiei-Primarie-Insoventa.
 • +1 (1 vot)    
  Legea (Vineri, 11 ianuarie 2019, 19:04)

  Moeko [utilizator]

  De cca 7 luni adm juridic RADET(dupa o perioada de trei ani), respectiv ROMINSOLV adica Piperea Ghe , trebuia conform planului de reorganizare ELCEN aprobat conform legii si insusit de primarie, sa refaca planul de reorganizare RADET si sa-l prezinte spre aprobare.Intelegem din mandatul dat de ME ,ca nici in 14.01.2019 planul de reorganizare nu este refacut si prezentat spre aprobare , pentru a se putea infiinta SACET la nivelul primariei prin transferul de afacere de la ELCEN.Ar trebui organele specializate ale statului sa se intrebe 1) de ce nu sa prezentat planul de reorganizare RADET conform planului aprobat ELCEN ?2) de ce dupa trei ani de insolventa RADET, Primaria nua luat si nu ia hotararea de a falimenta RADET?.S-ar putea sa gresesc, dar din cate imi aduc aminte pe data de 16.01.2019 ROMINSOLV trebuia sa prezinte judecatorului sindic planul de reorganizare RADET conform aprobarii acestuia.Exista riscul ca indinferent ce se dicuta si se aporba in data de 14.01.2019 , judecatorul sindic sa declare falimentul RADET (din respect fata de populatia Bucurestiului ,daca alta este situatia ar fi bine ca pesonele responsabile sa prezinte varianta corecta).Sa speram ca cineva din cadrul primariei va raspunde si la cele doua intrebari, daca ar fi si fundamentat pe prevederi legale ar fi perfect ,desi nu cred. Pe de alta parte nu inteleg de ce populatia Bucurestiului trebuie sa se chinuie din cauza acestui joc stupid,care se joaca de vreo 18 ani, si care acum a ajuns in faza in care nu va avea nici-o finalitate intre Guvern -Ministerul Energiei-Primarie-Insoventa.
 • +1 (1 vot)    
  Legea (Vineri, 11 ianuarie 2019, 21:22)

  Moeko [utilizator]

  De cca 7 luni adm juridic RADET(dupa o perioada de trei ani), respectiv ROMINSOLV adica Piperea Ghe , trebuia conform planului de reorganizare ELCEN aprobat conform legii si insusit de primarie, sa refaca planul de reorganizare RADET si sa-l prezinte spre aprobare.Intelegem din mandatul dat de ME ,ca nici in 14.01.2019 planul de reorganizare nu este refacut si prezentat spre aprobare , pentru a se putea infiinta SACET la nivelul primariei prin transferul de afacere de la ELCEN.Ar trebui organele specializate ale statului sa se intrebe 1) de ce nu sa prezentat planul de reorganizare RADET conform planului aprobat ELCEN ?2) de ce dupa trei ani de insolventa RADET, Primaria nua luat si nu ia hotararea de a falimenta RADET?.S-ar putea sa gresesc, dar din cate imi aduc aminte pe data de 16.01.2019 ROMINSOLV trebuia sa prezinte judecatorului sindic planul de reorganizare RADET conform aprobarii acestuia.Exista riscul ca indinferent ce se dicuta si se aporba in data de 14.01.2019 , judecatorul sindic sa declare falimentul RADET (din respect fata de populatia Bucurestiului ,daca alta este situatia ar fi bine ca pesonele responsabile sa prezinte varianta corecta).Sa speram ca cineva din cadrul primariei va raspunde si la cele doua intrebari, daca ar fi si fundamentat pe prevederi legale ar fi perfect ,desi nu cred. Pe de alta parte nu inteleg de ce populatia Bucurestiului trebuie sa se chinuie din cauza acestui joc stupid,care se joaca de vreo 18 ani, si care acum a ajuns in faza in care nu va avea nici-o finalitate intre Guvern -Ministerul Energiei-Primarie-Insoventa.
  • +1 (1 vot)    
   Adică Gh.Pipera a tras de timp. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 9:36)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Moeko

   Până nu se mai poate face nimic.Totul trebuie reluat de la început.Alt timp,alți bani,altă distracție și mai ales alte condiții,că așa se întâmplă.Lucrurile evoluează.SACET legal nu există și până la intrarea în legalitate totul trebuie refăcut cu RADET,ELCEN entități separate,independente.De fapt așa trebuia pornit.După clarificarea cine sunt,ce au ,ce pot,ce datorii au și către cine să discuți despre o societate comună.Până acum sau unit două mizerii care să dea o mizerie mai mare și mai greu de rezolvat.Trebuie înțeles că trebuie rezolvată problema financiară independent,lichidate datoriile la zi și după aceia să fie făcută contopirea.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns asavreau (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 10:39)

    Moeko [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    De 28 de ani se cunosc toate problemele ridicate corect de dvs.Din pacate nu sa vrut rezolvarea lor , energie termica nu poate fi exportata, fapt pentru care nu ia interesat pe baietii destepti.
    • +1 (1 vot)    
     Eu văd vina la Primăria București. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 13:49)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Moeko

     În special perioada lui Oprescu și Firea.
   • +1 (1 vot)    
    corectie (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 11:47)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    elcen nu e falimentar, daca radet intra in faliment , elcen iese din insolventa. Elcen totusi vinde energie electrica, aburul este produs secundar. La ce necesar de energie exista intr-un oras in plina dezvoltare nu ai cum sa inchizi elcen. Ghinditi-va ca daca radet se inchide multi , datorita investitiei minime si fara aprobari, vor opta pt incalzire electrica , de unde atata curent? , de gaz nu mai vorbesc cat de mult trebuie umflate tevile ca asigure debitul necesar. Pana la urma trebuie sa ne hotaram ce varianta alegem si cine marca banu...Eu trec pe peleti...la bloc..
    • +2 (2 voturi)    
     O dezbatere trebuia făcută de Primărie. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 15:59)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     În București sunt destui specialiști care ar fi putut da o mare varietate de soluții.Încălzirea în București are nevoie de o diversificare cu tehnologii noi.Acum este un sistem învechit,rigid în decizi și manevrabilitate,cu pierderi mari.Nu-i loc și nici timp pentru dezbateri tehnice.Eu cred-că trebuie menținut actualul sistem numai pentru cei din apropierea termocentralelor și în limita câtă energie termică poate fi obținută ca produs secundar fără aport de combustibil suplimentar.Pentru rest pot fi mai rentabile și mai flexibile microcentralele,de apartament,de bloc,de ansamblu(spital,școală,instituție,etc).
     • 0 (0 voturi)    
      Prin (Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:22)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      lege primaria trebuie sa aiba o strategie privind viitorul- energetic-al orasului , mai ales daca iau in calcul toate directivele europene privind poluarea, intensitatea energetica, amprenta carbon etc.
    • 0 (2 voturi)    
     Sperante (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:31)

     Moeko [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     Si de unde ia ELCEN ccei 2 mild lei datorii la creditori pentru a iesi din insoventa
     • 0 (0 voturi)    
      La (Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:13)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Moeko

      pretul actual al energiei elcen e pe plus, de fapt intrarea in insolventa s-a facut dupa modelul hidroelectrica si..... cam atat.
      • 0 (0 voturi)    
       Povesti (Duminică, 13 ianuarie 2019, 21:20)

       Moeko [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

       Trebuie sa le spuneti si celor de la ELCEN , ca ei nu stiu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by