Elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Bucureşti și însoţitorii pensionarilor vor beneficia de gratuitate la utilizarea mijloacelor de transport ale Societăţii de Transport Bucureşti, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București. În prezent, elevii beneficiază de abonamente reduse cu 50%. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că de anul viitor va introduce gratuitatea pentru toți cetățenii din București, pentru folosirea mijloacelor de transport ale STB.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

”Doresc să introducem acest proiect de anul viitor pentru a dimensiona corect parcul auto a STB prin achiziționarea de noi autobuze, tramvaie și troleibuze”, a explicat primarul general.

Gratuitățile acordate elevilor au un impact bugetar de circa 24 milioane lei, a declarat Lucian Iliescu, consilier general PMP. Acesta a cerut aprobarea unui amendament astfel încât gratuitatea să se acorde în baza unei adeverințe de la unitatea de învățământ, care să ateste prezența la cursuri, însă acesta a fost respins.

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din municipiul Bucureşti, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a municipiului Bucureşti”, prevede proiectul adoptat miercuri la propunerea primarului Gabriela Firea.

De asemenea, însoţitorii pensionarilor cu domiciliul stabil în Bucureşti vor beneficia de gratuitate pentru utilizarea mijloacelor STB. Însoţitorul va beneficia de transport gratuit doar dacă pensionarul pe care îl însoțeşte are vârsta minimă de 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor şi deţine un card de transport destinat călătorilor cu însoţitor.

Proiectele întră în vigoare în 60 de zile de la data adoptării.