”Așa veți fi cunoscută in istorie, doamnă Gabriela Firea! Daca unii sunt cunoscuți că parcau autobuzul, alții că dărîmau chioșcurile si hăituiau câinii vagabonzi, unii pentru investiții in străzi, dar mai ales in borduri, dvs. veti rămâne în amintirea bucureștenilor ca Regina voucherelor! Când am citit prima data ceea ce propuneți, am crezut că doriti o SIMULARE a traficului, nicidecum o STIMULARE. Știu ca sunt la modă simularile zilele acestea, dar lasați traficul in pace, dna primar! Si asa de-abia se mai târâie dupa #revolutia dvs. Nu-mi permit să vă dau aici definiția unui program, sunt convins că știți bine ce inseamnă. Ceea ce ne propuneți astăzi nu are legătură cu vreun program, e doar o înșiruire de lucruri pe care le-ați găsit aplicate prin alte părți și credeți că se vor potrivi ”după ureche” și în București. Să faci un așa zis program dar să nu ai niciun studiu, nicio cifră, nici o țintă, asta înseamnă să vrei doar PR pe banii și nervii bucureștenilor! Să dai vouchere de combustibil în condițiile supraaglomerării existente deja, ăsta chiar e un soi de...curaj pe care nu îl înțeleg. Să vrei să faci firmă de carsharing a primariei atunci când există deja agenți economici care oferă servicii de acest tip, asta chiar arată nivelul dvs. de înțelegere a mecanismelor economiei de piață! Acest segment s-ar dezvolta în continuare dacă i-ați asigura condițiile de bază, trafic cât de cât fluent și locuri de parcare rezervate! Așadar acest așa-zis Program e ca apa sfințită și nu va imbunătății cu nimic calitatea vieții bucureștenilor pe care de 2 ani și jumătate i-ați blocat în trafic!”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.
- Stimularea prin decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei/lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinții elevilor unităților de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiul București, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare București-Ilfov pot folosi în comun, autoturismul proprietate personală în vederea transportului copiilor, la instituțiile de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiul București, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot.
- Înființarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice - electrice sau hibrid, care să poată fi folosit de către cetățeni pentru deplasare în Municipiul București.
- Înființarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze școlare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pe teritoriul Municipiului București.
”La sfârșitul anului 2017, conform datelor de pe site-ul www.inse.ro în România erau un număr de 5.998.194 de autoturisme înmatriculate în circulație, din care la nivelul Municipiului București numărul era de 1.058.317 buc. (adică 17,6% din total), iar la nivelul județul Ilfov 132.841 buc. (adică 2,21% din total). Creșterea cea mai mare, de cca. 41 % a numărului de mașini înmatriculate în Ilfov în anul 2017 față de anul 2014, se reflectă în gradul de aglomerare a arterelor din Municipiul București întrucât toate acestea sunt utilizate că mijloace de transport individuale pentru cetățenii ilfoveni care au locuri de muncă sau desfășoară activități sociale, economice în Municipiul București, în detrimentul transportului public mai puțîn dezvoltat în toate localitățile județului. (...) Pentru a reduce traficul din București cu până la 25%, serviciile de car-sharing, car-pooling și bike-sharing pot atinge acest obiectiv prin programe de mobilitate urbană. Pe baza unui studiu efectuat la începutul lunii octombrie 2018 cu privire la elevii transportați la unitățile de învățământ aflate în proximitatea liniei de tramvaie 1/10, de către părinții ce dețîn autoturisme proprietate personală, reiese că se transporta un număr de 1,28 copii/autoturism, aglomerandu-se nejustificat arterele din zona respectivă, precum și cele care converg către aceste unități de învățământ. Schemele de grupare a autoturismelor pot fi integrate în transportul public și încurajează proprietarii de autoturisme să renunţe la utilizarea individuală a vehiculului propriu și utilizarea în comun, prin asociere voluntară și utilizarea la maxim a capacității de transport pentru autoturismul proprietate personală pentru deplasările regulate a persoanelor care au aceeași direcție de deplasare cu destinația Municipiul București, pentru transportul copiilor, la instituțiile de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiul București, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.
Hai la atac, Fireo, nu te lasa!
Poate se trezesc si altii sa schimbe veselia cu plimbatul continuu, GRATUIT, pe trenurile patriei.
1. APLICATA LEGEA CIRCULATIEI PUPLICE (da oameni buni, nu se aplica legea in Bucuresti). Astfel masinile care blocheaza strazile in CHIAR in dreptul OPRIRII INTERZISE, amendate...Ce face politia?!?!
Incurajeaza pe cei ce se "pisa" pe lege...
2. Scumpita taxa de parcare de domiciliu, a.i sa devina profitabila contructia de parcari supraterane etajate, sa nu mai existe tentatia de a parca aiurea.
Ah, stiu, sugereaza sa existe un prag ca stiu ca lor le plac d-astea... si baga 499 data viitoare.
Succesuri!
Si tine minte: Gabe Firea,nu uita, toti te vor aproape inclusiv DNA" !! Iti va veni randul candva... la toti va veni.
Ah, stiu, sugereaza sa existe un prag ca stiu ca lor le plac d-astea... si baga 499 data viitoare.
Succesuri!
Si tine minte: Gabe Firea,nu uita, toti te vor aproape inclusiv DNA" !! Iti va veni randul candva... la toti va veni.
2. Cum controlezi felul in care beneficiarii folosesc
aceste facilitati exact pentru scopul propus? Nu cumva posesorii de mertzane care nu-si prea dau copiii la scoala se vor inghesui la o noua pomana?
Cred ca dezastrul asta numit Bucuresti este intentionat. Altfel nu se explica de ce se blocheaza bulevardele mari luni la rand cu lucrari care ar putea fi facute intr-o noapte, de ce sistemul de management al traficului nu a functionat la capacitate niciodata de cand a fost achizitionat sau de ce se alege cea mai proasta solutie de conectare a aeroportului Otopeni cu orasul si de ce s-a decis aiurea sa se inchida aeroportul Baneasa, fix dupa ce se terminasera lucrarile la pista de aterizare de 3200m, cea mai buna din tara.