Eroii referendumului pentru familie: observatorii din secțiile de votare

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 12 octombrie 2018, 13:12 Actualitate | Administratie Locala


Vot referendum pentru familie
Foto: mae.ro
Sâmbăta și duminica trecută au fost două zile superbe de toamnă, oamenii au plecat la mare, la munte, au ieșit la plimbare în parc. Cu câteva excepții, sutele de observatori care au bătut țara în lung și în lat pentru a se asigura că nu se întâmplă nereguli la referendumumul eșuat pentru interzicerea căsătoriilor gay. Sunt oameni care au muncit toată săptămâna, care aveau ce să facă cu timpul lor, nu au primit niciun ban pentru cele două zile, ba chiar au dat,  însă au ales să dea ceva înapoi societății în care trăiesc. Experiența a fost interesantă, însă nu lipsită de riscuri, de la cauciucuri tăiate, până la intimidări și multă ostilitate.

Poveștile și peripețiile observatorilor de la referendum

Corina Murafa
Foto: Facebook
Corina Murafa este ONG-ist, iar weekendul trecut a fost observator în Giurgiu.

”Eu am fost observator și la ediția precedentă a alegerilor și mi s-a părut o experiență extraordinară pentru că am avut rezultate, am simțit că fac ceva cu impact și a fost o oportunitate să învăț, fiindcă am fost în mediul rural, unde nu am interacțiune și cumva am simțit ce înseamnă România pe care nu o văd în viața de zi cu zi, în București. Am zis că este important să fac asta și acum. Îmi îmaginam că vor fi fraude, de asta am vrut să fiu observator și la alegerile astea. Constatarea generală este că influențarea alegătorilor prin mijloace mai mult sau mai puțin legitime se face mai puțin în ziua votului, se face foarte mult înainte de vot. Adică primarul și preotul și alți oameni din sat exercită niște relații de putere și autoritate destul de puternice cu toți sătenii de acolo și într-un fel sau altul îi mână către opțiunea electorală pe care ei o susțin. Uneori sub formă de ”nu îi mai dau ajutor social”, chiar dacă nu primarul dă ajutor social, până la ”maică, nu îți mai vine pensia dacă nu iese PSD-ul”. Paradoxal, de data aceasta am găsit mai multe nereguli decât la alegerile trecute, cazuri clare de turism electoral. Dar la limita legii. Nu iau microbuzul, dar este același BMW care face drumuri și aduce săteni la vot, iar când le atragi atenția, ei spun că sunt vecinii mei, m-au rugat. În Stoenești, sâmbătă, unul dintre membrii biroului electoral a ieșit din secție să ducă un votant acasă. La Bulbucata se făcea asta frecvent, mașinile veneau și plecau, s-a lăsat cu amenințări și cu plângere la Poliție. Ce am mai văzut, că în sate învecinate erau semnături asemănătoare, nume și adrese asemănătoare, dar noi nu avem voie să fotografiem listele, și nu am putut reține exact toate datele, ca să spunem exact. În rest a fost interesant fiindcă mergeai din secție în secție, aveai o oarecare autoritate, reușeai să schimbi ceva. Eu cred că munca noastră are impact, dar din păcate suntem cam puțini, sunt 18.000 de secții de votare, iar noi am fost mai puțin de 1.000. Observatorii staționari au fost în mare parte în secțiile din orașe, iar cei din secțiile de la sat au fost itineranți. După ce plecam noi, era potopul”


Cauciucuri taiate
Foto: Facebook
Ana Poenariu este jurnalist. Weekendul trecut a ales să fie observator în județele Călărași și Dâmbovița. La finalul celor două zile s-a ales cu cauciucurile de la mașină tăiate.
”M-am înscris ca observator pentru că în primul rând nu mi s-a părut corect că politicienii noștri au modificat legea referendumului pe ultima sută de metri și pragul ca el să fie validat a scăzut la 30%. Și știam că nu vor folosi sistemul electronic, ceea ce făcea posibilă fraudarea. În prima zi de referendum am fost în județul Călărași alături de Paula Căbescu. Prin secțiile de votare bătea vântul. Președinții de secții se așteptau ca a doua zi oamenii să vină la vot în număr mult mai mare. Mi-a rămas în minte o școală care era folosită ca secție de votare și mi-am dat seama că nu e o glumă că avem încă școli cu veceuri în curte. E trist că s-au cheltuit câteva zeci de milioane de euro pentru un referendum invalidat, când se puteau face altele cu banii ăștia. În a doua zi am mers în județul Dâmbovița, pentru că erau multe sate cu prezență foarte ridicată. În apropierea secțiilor era agitație mare și foarte multe mașini. La Colacu am descoperit un preot care transporta oameni la vot și nouă ne-a spus că sunt rudele lui. Ne mințise desigur, cu zâmbetul pe buze.  Apoi ne-am mai plimbat și prin alte sate, iar seara ne-am oprit pentru numărătoare la Săbiești, unde erau foarte mulți votanți pe listele suplimentare. Înainte de a intra, am stat 30 de minute în fața secției să vedem care-i treaba. Erau foarte multe mașini care veneau și plecau și vreo cinci oameni care stăteau pur și simplu la intrarea în școala unde era secția. Am intrat, am asistat la numărătoarea voturilor și când am ieșit din secție ne-am dat seama că nu mai avem cu ce pleca. Toate roțile de la mașina noastră au fost tăiate. Am chemat poliția care ne-a spus că nu s-a mai întâmplat așa ceva la ei în comună. Cred că e important, indiferent de votul tău, să treci măcar o dată prin experiența de observator. Ai ocazia să înțelegi cum funcționează mașinăria unui partid și în plus te asiguri de corectitudinea procesului electoral”.

Gabriela Matei are o mică afacere și este bunică, iar până acum nu a avut nicio treabă cu acest proces. A hotărât să se implice și weekend-ul trecut  a fost observator la secția de votare de la Liceul Iulia Hașdeu din Bucuresti.
”Am ales să fac asta fiindcă era o miză destul de importantă și am zis că poate pot să ajut în felul meu, puțin, dar să ajut. Este prima dată când fac asta. Eu am avut noroc să fiu într-o secție cu oameni ok, fără incidente. Mă tentează să fac asta și la următoarele alegeri”.Diana Filimon
Foto: Facebook
Diana Filimon este ONG-ist și weekendul trecut a coordonat observatorii din 4 județe.

”Eu făcând parte dintr-o asociație civică, noi cu scopul ăsta ne-am inființat anul trecut, să ne implicăm civic în promovarea implicării oamenilor în alegeri și a ne implica și noi ca observatori sau coordonatori de observatori. Asta a fost ținta, să ne folosim de toate pârghiile democrației. Referendumul ni s-a părut un exercițiu foarte bun pentru următoarele alegeri. Este o încălzire perfectă pentru ce urmează. Eu am fost la sediul nostru ca și coordonator. Eu am coordonat observatorii din 4 județe, iar colegii mei din asociație au fost pe teren. Cele mai frecvente probleme erau cu afișaj public ilegal în zilele alegerilor și am mai avut mici probleme în secțiile din județul Cluj cu faptul că anumiți președinți nu permiteau accesul observatorilor noștri. Dar s-a rezolvat destul de ușor contactând BEJ-ul. În Alba, cea mai frecventă problemă era faptul că mai erau afișe în zilele votului. A fost o experiență frumoasă fiindcă în primul rând am învățat și noi cum putem coordona mai bine observatorii și am intrat în contact cu mulți oameni noi, majoritatea observatorilor pe care i-am coordonat erau pentru prima oară implicați în procesul alegerilor și era foarte interesant să vezi cum percep ei să fie parte din mecanism după atâția ani în care erau ba alegători sau poate nici măcar asta”.Simona Calapodescu
Foto: Facebook
Simona Calapodescu a fost observator în Iași. Lucrează în București, însă în weekend s-a întors în Iași pentru a face ceva pentru orașul natal.

”Eu am coordonat și în 2016 și la locale și la parlamentare observatorii pe Iași. Cumva eu locuind în București am o oarecare legătură cu orașul natal și trebuie să mai fac niște lucruri și pentru acasă. Sunt și într-o asociație care se numește asociația Civica, care crește comunități în Iași. Cumva era o tradiție ca noi să coordonăm pe partea de Iași activitatea observatorilor. Personal, pentru mine a însemnat să mă energizez, a fost îngrozitor de obositor și faptul că a fost nevoie să-mi iau două zile libere ca să pregătesc training-ul, să mă pot deplasa la Iași, să coordonez observatorii, să mă pot întoarce, să fiu odihnită pentru birou. A fost greu, dar cumva m-am întors mult mai plină de speranță acum. Noi am avut în Iași secția aceea celebră, 30 Asachi, de lângă Mitropolie, unde am avut în prima zi 36 de oameni pe listele permanente și 670 pe listele suplimentare. Noi avem pelerinaj la Sfânta Parascheva, fiindcă în săptămânile de dinainte și după este plin orașul. Așa că s-a explicat. Am avut niște situații în care se credea că autocarele respective merg la secția de votare din altă comună, dar mergeau acolo pentru cazare, că nu au găsit în oraș, colegii mei au urmărit. La fel s-a întâmplat cu alte secții de votare unde în mod normal nu erau arondați studenții, dar fiindcă nu le-au ieșit vizele de flotant s-au dus la o secție de votare mai apropiată decât cea unde erau în mod normal arondați. Problema principală a fost lipsa de pregătire a membrilor BESV (birou electoral sec'ie de votare) care nu știau foarte bine cum să interacționeze cu observatorii. Cred că cel mai fain este să-ți dai seama că faci parte dintr-o echipă și că nu ești singur. Adică nu este un efort atât de mare să faci un lucru pentru a compensa lucrurile rele care s-ar putea întâmpla. Adică tuturor ne este comod să stăm acasă și să încercăm să peticim lucrurile care se întâmplă urât în viața noastră din cauza administrației sau a corupției, dar credem că ar fi un efort mult prea mare să ne apucăm să facem ceva de la zero sau să ne implicăm într-un demers. Am avut oameni din toate păturile sociale, profesori universitari, jurnaliști, studenți care erau foarte bine pregătiți, este foarte distractiv, foarte ușor și democrația participativă este copleșitoare în momentul în care începi să o practici, devine atât de entuziasmant încât dacă încerci o dată, nu vrei să o mai lași”.


Delegați un pic altfel

George Vasiliu este student în anul patru la arhitectură, iar weekendul trecut a fost delegat din partea USR la o secție de votare din București. Pentru a
George Vasiliu
Foto: Facebook
recupera din risipa făcută cu organizarea referendumului, acesta, alături de alți colegi, va dona banii pentru o cauză socială.

”Cred că a asigura corectitudinea votului este un lucru absolut esențial pentru orice societate și cum indiciile erau că acest vot urma să fie fraudat, cred că a fost o alegere înțeleaptă să mă duc ca reprezentant într-o secție de votare. A fost extraordinar de plictisitor să stai 12 ore într-o secție și să nu faci absolut nimic, este groaznic. Am stat la un moment dat și două ore fără să vină o singură persoană. Am fost la secția de la Școala 195 Hamburg, în București. Am avut un președinte de secție profesionist, care s-a ocupat de tot, a fost în regulă, nu am avut probleme nici cu delegații de la alte partide. Pentru cele două zile am primit 250 lei și îi voi dona, fiindcă dacă tot am participat la un referendum inutil, de ce să nu iau banii respectivi și să-i folosesc într-o cauză bună. Încă nu m-am decis cui îi voi dona, vreau să vorbesc și cu alți colegi care au făcut același lucru, să vedem dacă nu putem decide împreună, să facem ceva mai important”.
Guilhem Moulin
Foto: Facebook
Guilhem Moulin este consilier local USR Sector 4. În weekend a fost delegat la Alexandria, iar banii îi donează unor ONG-uri.

”Săptămâna trecută am fost delegat pentru referendum la Alexandria. Am primit 276 de lei pentru cele 28 de ore trecute în secție de votare. Am decis să dau indemnizație către domeniul unde trebuia investite cele 40 de milioane de euro cheltuiți pentru referendum: sănătate Daruiește Viața (construiește un spital de la zero), Salvați Copiii România (donează incubatori pentru prematuri) și MagiCAMP (ajuta copii cu cancer) au primit fiecare 92 de lei”, a postat acesta pe pagină de Facebook.
Un președinte de secție cu simț civic

Octavian are 43 de ani și lucreză în industria modei. În 2015 și-a luat atestatul pentru a fi președinte de secție de votare ca să vadă cum decurge procesul electoral.

”Cred că nu o să se schimbe nimic dacă nu se implică oameni care au experiență. Ca să te implici trebuie să înveți despre ce este vorba. Soția mea mi-a recomandat să mă implic un pic și din punct de vedere social și am început în 2015 când am dat examenul la Biroul Electoral Central, care nu este unul dificil ci foarte ușor și de atunci am participat la toate alegerile ca vicepreședinte și președinte de secție de votare. Am făcut asta pentru a vedea dacă se fraudează alegerile, cum, să vezi lucrurile acolo, real, nu la știri. Acum la referendum am fost surprins să văd că vin la vot tineri. La cei peste 50 de ani era clar că o să vină”, a declarat acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8612 vizualizari

 • -23 (57 voturi)    
  i-as numi altfel (Vineri, 12 octombrie 2018, 14:10)

  an_drei [utilizator]

  Cred ca ii putem numi eroii procesului democratic, dar zic sa nu exageram.
  Eu stiu alti eroi, oameni simplii cu valori ce au umblat in iarna anului 2016 din usa in usa pe frig sa stranga semnaturi pentru referendum pentru ca ei cred in niste valori.
  Pe atunci nu era nici PSD, nici Dragnea, nici aparatul de manipulare care a reusit sa deturneze referendumul intrun boicot impotriva PSDuli. Inca ma tot intreb cat de idiot trebuie sa fii sa crezi ca referendumul a apartinut PSDului si apoi sa stai acasa pentru ca esti convins de asta.
  Mama mea a fost acest erou care a umblat, si nu este nici preot, nici reprezentant BOR, nici membru de partit PSD, nici votant PSD. Ea este un crestin care crede in anumite valori. Nici ea nu a primit idmmnizatii de la nimeni, ci a facut-o ca sa apere valorile crestie. Totul ca acum in 2018 sa se ridice un partid mafiot care sa spuna ca ei sustin referendumul, niste baieti destepti care au stiut sa profite de ocazie (a se citi USR), si multa prostime pregatita sa creada. Daca nu te-ai dus din alte motive, atunci e ok, nu trebuie sa te simti ofensat.

  Poate intr-o zi va veti da seama ca USR a facut exact ce a facut PSD. S-a pozitionat intr-un demers ce nu le apartine ca sa castige capital politic. Chiar daca in procesul acest si-au aruncat la gunoi presendintele fondator. Atitudine specifica extremei stanga (vezi partidul democrat din USA).

  Pe langa toate acestea USR isi doreste un referendum. Probabil si acela e tot pentru capital politic si pentru a castiga imagine. Pentru ca daca ar chiar fii crezut in ceva, ar fii avut anumite valori, s-ar fii comportat consistent. Dar gandirea lor e pentru acum si aici.

  Astept downvoteuri, de la toti cei ce se simt, le lipseste argumentele sau nu is capabili de dezbatere. Va multumesc anticipat!
  • +26 (44 voturi)    
   fugi dupa himere... (Vineri, 12 octombrie 2018, 15:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   E frumos ca mama ta face sacrificii pentru ceea ce crede. La fel cum e trist ca s-a lasat convinsa de niste sarlatani care au pacalit-o cu un dusman imaginar.

   Referendumul a fost efectiv despre nimic. Despre nimic altceva decit o legitimare a lui Dragnea. Casatoria gay e si azi interzisa de codul civil, cuplurile gay nu pot nici azi infia copii (si asta in nici o tara din europa). Ba mai mult e pe cale sa devina realitate legea parteneriatului civil, lege care va stipula clar ca nici un cuplu gay nu va putea infia copii, marea prosteaza cu care au defilat cei pro referendum.

   Si iti garantez ca nici peste 10, nici peste 20 de ani nu vor exista casatorii gay la noi in tara.

   Si de aia n-a mers lumea la vot, pentru ca s-a prins ca e un vot despre nimic.
   • -8 (26 voturi)    
    nu stiu la cine te referi (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:44)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Cine sunt acesti sarlatani? PSD? in 2016 ii dureau undeva de referendum.

    Sunt oameni printre noi care incearca sa traiasca viata de crestin, si studiaza Biblia toata viata. Chiar e asa de dificil sa intelegeti ca intitiatorii referendumului nu au avut nimic de a face cu PSD? Ca si crestin ai niste valori. Si daca tu crezi in ele faci ceva pentru aceasta. Referendumul aceasta a clarificat ca pentru unii aceste valori a invins manipularea cu PSDul, pentru altii s-a dovedit ca aceste valori sunt mai slabe decat ura fata de PSD venita in urma manipularii.

    Vorbesti cam usor despre ceva ce nu ai habar. Scopul referendumului a fost unul preventiv cu perspectiva indepartata si de durata. Daca e preventiv inseamna ca acum lucrurile "rele" nu s-au intamplat, dar exista riscul sa se intample intr-un viitor indepartat sau apropiat. Asa ne-a aparut in dezbatere publica "Strategia Națională de Educație Parentală" care apropo ar fi costat de cateva ori mai mult decat un referendum. Activismul si succesul comunitatii LGBT este bine cunoscut si vizibil in occident, directia in care mergem si noi. Acesta a fost simplul motiv pentru referedum. Ca apoi a reusit masinaria manipularii sa divizeze societatea, sa creeze ura si apoi prin asta sa ii faca sa stea acasa dezinformati e alta poveste, dar responsabilitatea nu ne apartine. Viziunea din 2016 a fost asupra unei tari cresine ce se va exprima asuprea unei teme crestine prin precizarea clara in Constitutie a termenului de soti.
    • -8 (22 voturi)    
     Eroii unei infrangeri ... (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:30)

     Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Ce usor facem eroi zilele acestea!

     Guys, voi care nu ati votat, chiar credeti ca PSD a fost sustinatorul referendumului.
     Inca mai credeti asta. Naivi.

     Inca nu vedeti cum au sarit MozaiQ, "Consiliul Tineretului din Romania" si ACCEPT cu drepturile LGBT?
     Din secunda 1 au cerut modificarea codului civil, pe care l-ati luat in brate ca indestructibil. Si deja cer fonduri publice si sustinere pentru programele lor de re-educare.

     O sa vezi cate spitale si scoli o sa faca ei cu banii aia.

     Vezi ce bani publici o sa se invarta de acum pentru LGBT!
     Acum sa vezi tu de sute de ori mai multi bani bagati decat la referendum.
     Adio scoli si spitale!
     Adio educatie!

     ACCEPT si MozaiQ si-au facut limpede publice intentiile inca din seara "victoriei"

     Vor sa modifice asa zisul "neclintit" cod civil, exxact in partile esentiale. Au zis ca cei care nu au votat sunt de partea lor.
     Au reusit sa va fraiereasca.

     Toata masina de boicotare a fost unsa bine.
     Dar deja (stupoare) s-ascos de la sertar initiativa parlamentara. O sa vezi cum si PSD si USR isi vor asuma sustinerea modificarii codului civil

     Eu si nici An_drei nu suntem PSDisiti, si nici celebrul "mazeta" care este un fel de "gigi contra". Detest mafia de la conducere.

     Eu personal (nu injura nici macar in gand) am convingeri crestine, deci,, din acest motiv am semnat initiativa si am mers la Referendum, dar trecand peste asta, ce s-a intamplat weekendul acesta este ca un film de Oscar cu scenariu foarte bun.

     Acum citeste declaratia mea, ca si incheiere la Volumul I din aceasta poveste, care va avea si un Volum II:
     -------------------
     IMI CER SCUZE, M-AM INSELAT.
     Au crezut ca acest referendum este un exercitiu de democratie, dar a fost un exercitiu de manipulare; Exercitiu ale carui rezultate le vom vedea cat de curand. Atunci vom vedea limpede care au fost cei manipulati.
     -----------

     Si ca sa termin intr-o nota Nostradamico-apocaliptica:

     De centenar la AlbaIulia unii vor defila nu cu tricolorul ci cu cur-cu-beul gol
    • +14 (22 voturi)    
     Pai daca vreti sa va traiti viata de crestin (Vineri, 12 octombrie 2018, 18:10)

     acasa1284285656193 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     De ce doriti sa impuneti acest lucru tuturor? Daca eu nu impart aceleasi valori, pentru ce anume ma deranjati?

     Referendumul acesta e ca parada gay: deranjant si inutil. Astat crestinii cat si LGBT legal isi pot vedea de ale lor.
     • -6 (12 voturi)    
      Nu impunem nimic (Vineri, 12 octombrie 2018, 19:54)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

      Doar voriam sa prevenim ca agenda LGBT sa relativizeze si mai mult familia. A reusit revolutia sexuala si holywoodul cu mare succes, si in zilele acestea divortul sau concubinajul sunt vazute de bine.

      Vezi ca in secunda doi dupa ce a picat referendumul proiectul de lege deje a fost scos de la pastrare si ne este pus inainte. Daca tu crezi ca LGBTisti vor ignora Romania numa asa ca voi aveti chef sa boicotati si sa nu va pese, va inselati. Au fost activi in toate tarile occidentale, si acolo unde nimanui nu i-a pasat si-au implementat proiectele. Dar stiu, voi ati vazut un dusman mai mare in acest referendum care pur si simplu ai fost intrebat daca vrei ca termenul de soti sa devina barbat si femeie, voi ati vazut acolo PSDul.

      Ii ok, cu PSDul dupa cum vedezi ati ramas, si acum mai vin la pachet cu ideologia LGBT. Feleicitari inca odata boicotistilor. Ati facut o miscare inteligenta.
      • +4 (4 voturi)    
       Auziti (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 19:51)

       acasa1284285656193 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       Dar atunci de ce doi concubini sa aiba copii?
       • -3 (5 voturi)    
        Nu sunt nici pentru aceasta (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:51)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

        La fel la ora actuala pot fii si doi concubini homosexuali care sa infieze in copil. Nu sunt nici pentru una, nici pentru cealalta. Locul copiilor este impreuna cu parintii lor biologici, nu le este nici la gunoi avortati, nici in orfelinat (decat doar in cazul nefericit in care raman fara familie, inclusiv largita), nici la parinti vitregi, nici adoptivi. Dar pentru ca ne-am batut joc de familie si de valorile crestine in general, lucrul acesta se inampla tot mai des: avorturi, copii nedoriti inafara casatoriei abandonati in spitale, divorturi si copii impartiti la fel ca si bunurile familiei, etc.
        Acestea sunt roadele valorilor seculare. Imbratisatile pe mai departe ca ne-au adus intr-un loc tare frumos, si distrugeti familia si mai mult ca apoi vor venii si consecintele.
        Biblia ne invata sa traim frumos: un tanar si o tanara se intalnesc, se plac, se casatoresc, au relatii intime, apoi vin copiii pe care ii iubesc, ii cresc si le pun aceleasi valori in minte, ca atunci cand vor creste mari sa faca la fel. Ce este asa de gresit in ideea aceasta de va luptati atat de mult cu ea si tineti cu toti dintii sa o distrugeti, sa avem cat mai multe "optiuni"?
        • 0 (0 voturi)    
         incurci notiunile (Marţi, 23 octombrie 2018, 13:43)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

         Nu spune nimeni ca nu e frumos sa fii familie traditionala, cu casatorie, copii, nepoti, etc. Doar ca una e sa fie frumos, alta e sa fie impus prin lege. Atit timp cit statul e laic, a incerca sa-ti impui credita, frumoasa de altfel, prin constitutie, e o problema.


         Cit despre copii, da, cel mai bine le e cu parintii biologici, in conditiile in care parintii biologici nu le beau alocatia la crasma si nu-i pun la munca, atat timp cit nu-i violeaza, nu-i vand retelellor de carne vie si nu-i obliga sa cerseasca. Caz in care le va fi mai bine la orfelinat. Orfelinat de la care ies la 18 ani, fara prea multe competente, fara casa, fara slujba, direct pe strada. Caz in care 80-90% se autodistrug cu aurolac, alcool, droguri in 3-4 ani. Stiu cazuri concrete.

         Si acum intrebare: ce ar fi mai bine pentru copil batut zilnic si infomentat de parinti sau de unul trecut prin scoala vietii in orfelinat si aruncat ca o masea stricata pe strada la 18 ani si lasat prada traficantilor de droguri? Starea actuala, sau un cuplu homosexual care sa-i ofere suport material si psihic pentru a-si croi ddrum in viata? Ca despre astfel de cauzri vorbim, nu despre copii fericiti rapiti noaptea din sanul familiei si aruncati in familia homosexuala.


         Si apropos de coalita voastra: poate ar fi fost mai util sa militati pentru oprirea violentei domestice, pentru pedepsirea parintilor care-si abuzeaza copiii, pentru soarta crunta a celor din orfelinate. Astaea-s cazuri actuale si reale de suferinta generate de familia traditionala. Reale, vizibile la tot pasul, palpabile. Ati fi avut mult mai mult suport din partea populatiei decat cu caii verzi pe pereti ai familiei traditionale.
    • +11 (23 voturi)    
     Voi sunteti crestini? (Vineri, 12 octombrie 2018, 18:41)

     ww [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Si va revendicati de la Biblie? Ia da-mi si mie versetele in baza carora ati sustinut voi acest referendum. De asemenea, te rog sa imi comunici versetele care v-au facut pe voi judecatori peste fratii vostri.
     Nu cumva ati ajuns voi impartitori ai Iubirii si Iertarii lui Dumnezeu pe acest pamant?

     Apoi prietene, uita-te spre Cer si spune-mi:
     - cand ai dat ultima data un leu fratelui tau sarman de pe strada;
     - cand ai platit o paine la alimentara de la colt pentru o familie nevoiasa din bloc, cartier, sat;
     - cate haine ai donat in ultimul an;
     - dar ia spune-mi, pentru dusmanii tai, de cate ori te-ai rugat in viata ta;
     - dar pentru binele prietenilor tai, de care ori te-ai rugat?
     - dar pentru necazul si tristetea din jurul tau, de cate ori ai plans in viata ta?
     - cand ai facut ultima data Binele, tinand ascuns acest lucru numai in inima ta si simtindu-te dupa aceea chiar mai ticalos decat inainte de a-l face?
     Raspunsul la unele intrebari le-ai si dat deja, desi poate nu iti dai seama.

     Te-as mai intreba daca tu ai citit Biblia, dupa care te lauzi ca traiesti? Ai si inteles ceva? Te intreb asta deoarece s-ar parea ca ai mize prea lumesti ca sa fi inteles ceva din Biblie.

     Daca nu stii ce e crestinismul, iata aici:
     Matei 22
     35: Unul dintre ei, învăţător de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a întrebat:
     36.Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege?
     37.El i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.
     38.Aceasta este marea şi întâia poruncă.
     39.Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
     40.În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.

     Poti oare pricepe acest text scurt? Dar sa iti traiesti viata orientandu-te dupa el si avand in fata chipul Mantuitorului, poti?
     Eu zic sa mai meditezi asupra Bibliei (deci nu asupra cartuliilor ieftine care au invadat librariile crestine, dar si supermarketurile) inainte de a te numi crestin.
     • -7 (13 voturi)    
      Da sunt (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:09)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui ww

      Ma bucur ca aduci in discutie aspectul acesta. Nu de alta dar e lipsit de fundament. Daca ai avea idee despre ce e Biblia, Dumnezeu, sau crestinatatea ai vedea lucrurile diferit.

      Da, Bibila ne spune sa ne iubim aproapele, si incer in fiecare zi sa fac acest lucru mai mult. Doar ca faci o mare confuzie: nu amesteca pacatul cu pacatosul ca sa justifici pacatul. Biblia condamna pacatul (oricare ar fii el, inclusiv homosexualitatea). Prietene, nu sunt aici sa pun pe rug oameni cum frumos reusea Papaya sa va manipuleze in marxismul lor. Sunt aici ca sa condamn pacatul, sa spun ce spune Bibila daca asta vrei sa auzi.

      Romani 1:25-28
      "căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin. Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase, căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor într-una care este împotriva firii; tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite"

      1 Corinteni 6:9 "Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici* curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii"

      Nu am citat din Vechiul Testament pentru ca unii au impresia ca nu e valabil, e la fel de valabil si ce scrie acolo.

      Versetele acestea nu ne fac judecatorii fratilor nostrii, ce ne fac judecatorii pacatului. Pe ideea ta pentru ca ne iubim copiii vom fi deacord cu tot ce fac/vor ei. Disciplina si Adevarul sunt adevarata dragoste.
      • +4 (4 voturi)    
       Textele tale au fost scrise de Paul (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 8:40)

       Alui [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       Eu as fi un pic circumspect cu privire la ce zice el. Nu numai ca n-a “umblat” niciodata alaturi de Isus, ba mai mult, dupa rastignire, i-a persecutat amarnic pe crestini, fiind participant probabil la uciderea unora dintre ei! Si “convertirea” lui e un pic dubioasa. Apropo, de ce a trebuir sa mearga neaparat la Roma? Cica cetatenii romani nu putea fi judecati decat la Roma (cica asta e argumentul)! Aiurea, nimeni nu cheltuie timp si bani ca sa transfere un “criminal” mii de kilometri pentru a fi judecat doar intr-un anume loc. Eu zic ca textele lui, sunt in directa contradictie cu invataturile lui Isus!
       • -3 (5 voturi)    
        chair nu ai nici un habar (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 19:47)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Alui

        Nu vad ce legatura are ca nu a umblat cu Isus. Iar daca tot te intereseaza tema asta el s-a intalnit cu Isus pe dumul Damascului cand el s-a si schimba din prigonitor al Bisericii in unul dintre cei mai importanti oameni ai Bisericii.
        Nu vad care e contradictia la care te referi. El a cerut sa fie judecat la Roma deoarece avea acest drept ca si cetatean roman. Prin aceasta el a vestit Evanghelia si acolo.
        Bibila este in intregime de inspiratie divina, de aceea este in intregime adevarata si la fel de relevanta.
      • +3 (5 voturi)    
       Asadar ... (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 10:02)

       ww [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       ca sa intru in logica ta, pe cand referendumuri pe tema "curvarilor, preacurvarilor si malahienilor"? Dar a avorturilor, a parului lung la baieti, a dracestilor fustite scurte pe care le poarta femeile, a celor care beau, fumeaza, se tatueaza, se uita la filme porno si nu postesc, pentru acestia pe cand erau pregatite "referendumuri"? Au intuit oare bine cei care anticipau si alte "surprize"? Se pare ca da. Cum ati mai crezut voi toti ca ne duceti, din cateva miscari, in urma cu cateva sute de ani.
       "Biserica" si "credinta" voastra sunt demult in apostazie, iar idolul vostru este demonul imbracat in "inger de lumina" (2 Cor 11, 13-15), nu Hristosul.
       In rest nu e chiar nimic de comentat la ceea ce ai scris, poate doar un sfat umil:
       "22.Pocăieşte-te deci de această răutate a ta şi te roagă lui Dumnezeu, doară ţi se va ierta cugetul inimii tale,
       23.Căci întru amărăciunea fierii şi întru legătura nedreptăţii te văd că eşti."
       • -4 (6 voturi)    
        intra (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:03)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui ww

        Faptul ca avem un crestinism diminuat in RO, si dupa cum vedem rezultatul e si mai diminuat decat am crezut, nu este problema mea.

        Doar ca din nou ratezi (e o problema generala) subiectul principal. Diferenta dintre PACAT si PACATOS. Eu persoanal condamn toate pacatele enumerate mai sus la fel ca si pe cel a homosexualitatii. Ar fii chiar foarte frumos sa avem o societate care sa traiasca dupa idealurile acestea.

        Noi nu am facut referedum pe tema homosexualilor, ci pe tema famliei, impotriva homosexualitatii. Daca ai de gand sa imi dai citate si sfaturi biblice, traieste si tu dupa Bible, si atunci se va incheia aceasta dezbatere. Asa pot sa iti citez si eu niste texte care nu au nici o legatura cu subiectul si doar asa ca am chef de niste atac la persoana.

        In centrul crestinitatii este Isus, dragostea. El ne-a spus sa traim o viata de curatie fara tot ce ai enumerat tu mai sus. Daca crezi si tu la fel, traieste asa.

        Referitor la avort.. si statul laic spune ca nu e legal sa ucizi. Acum tot ce ramne de definit e de cand sarcina este o persoana. Si uite asa fiecare e cu parerea lui, eu spun ca de la conceptie, legea in Ro supune ca de la 14 de saptamani, partidul democrat din USA dupa ale carei valori traiti spune ca pana la momentul nasterii e ok sa omori bebelusul. Asa-i ca e fumos sa traiesti intr-o moralitate relativa? iti faci regulile singur dupa cum iti convine avnd grija sa nu ofesezi pe nimeni (ca atunci riposteaza) sau daca ofensezi (sau ucizi) te asiguri ca nu are voce sau putere de aparare.
     • -8 (14 voturi)    
      ... (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:14)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui ww

      Bibila condamna vehement pacatul homosexualitatii. Si cineva care il iubeste pe Dumnezeu nu va "simpatiza" cu pacatul. Cineva care il iubeste pe pacatos nu il va lasa in nestiinta, ci ii va spune ca e gresit, ca e impotriva lui Dumnezeu, si il va ajuta sa se corecteze, daca vrea. Fiecare are dreptul de a alege.

      Referitor la lista de intrebari, majoritatea da, le-am facut, dar nu toate si este loc de mai mult.

      Sa nu uitam ca Dumnezeu nu este doar dragoste, El este si dreptate. S-a manifestat pe speta aceasta in cazul Sodomei si se va manifesta din nou la sfarsitul zilelor.
    • 0 (0 voturi)    
     pai.... (Marţi, 23 octombrie 2018, 12:25)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     1. sarlatanii sunt si PSD, si biserica care e mana in mana cu PSD sic are ofera servicii electorale contra donatii la catedrala neamului, un fel de casa poporului a lui Daniel Cuibotea.

     2. respect persoanele care studiaza biblia si vor sa duca o viata de crestin la fel de mult ca pe alea care studiaza coranul, tora sau alte carti sfinte. Pina aici totul e bine. De aici insa la schimbarea legilor e cale lunga. Toate tarile civilizate si cu cetateni bogati au stat LAIC, condus dupa legi LAICE. Iar religia e facutatiiva, pentu cine e credincios.

     3. Daca esti credincios poti sa-ti convingi colegii de credinta sa nu se casatoreasca cu persoane de acelasi sex, pentru ca e pacat. Ce putere mai are religia ta daca indemnurile ei au nevoie de o lege pentru a fi respectate?!?

     Acum, trecand de la latura ideologica la aia practica, in urmatorii 10-20 de ani nici un politician nu va indrazni sa modifice legea in directia asta. Iar ce se va intampla peste mai mult de 15-20 de ani e responsabilitatea generatiilor urmatoare, nu a credinciosilor ortodoxi de azi. In plus, orice cuplu homosexual pate si azi binemersi sa se casatoreasca intr-o tara care permite asta si sa se intoarca in romania si sa oblige statul sa le recunosca casatoria. De aia referendumul a fost despre nimic.
  • +20 (36 voturi)    
   Oamenii simpli (Vineri, 12 octombrie 2018, 15:26)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   ne țin înapoi, fiindcă le lipsește capacitatea intelectuală de a vedea dincolo de interesul lor imediat.

   Mi se pare de prost gust să te lauzi cu mama ta care săraca de ea a umblat pe frig, a luptat cu dragonii, romulanii și 3 draci ca să strângă semnăturile pentru referendumul rușinii naționale.
   Pe când vă apucați să strângeți semnături pentru omorârea cu pietre? Nu de alta, dar scrie în Biblie...

   A fost referendumul PSD-ului, fiindcă a fost organizat de ei, în stilul lor și asta s-a văzut la primele declarații, când numărau participanții, indiferent dacă au votat da sau nu, ca votanți PSD. Q.E.D.
   • -11 (25 voturi)    
    poate (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:30)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

    Unora poate le lipseste, dar cel putin nu in cazul acesta, vorbim despre un inginer.
    Stai linistit ca nu s-a luptat nici cu dragonii, nici cu romulanii cand a strans semnaturi. Ei au aparut acum mai tarziu cu o luna inainte referendumului si au fost foarte eficienti. Nu am facut-o ca sa para nicicum, am specificat cine e acea persoana pentru a evidentia ca nu vorbesc povesti.

    Cel mai probabil nu vom strange niciodata semnaturi pentru uciderea cu pietre. Crestinismul are valori fixe. Umanismul dvs in schimb isi schimba valorile tot la cativa ani si progreseaza (a se vededea toaletele lui Obama). Parerea mea sa nu vorbesti despre Biblie cat timp nu ai habar despre ce e vorba acolo. Mai bine asculta pe altii.

    Si daca era la guvernare USR in momentul in care se dadea legea pentru organizare era referendumul USRului. Din pacate nici BOR, nici CPF, nici acei oameni simplii pe care ii dispretuiesi nu au nici capacitatea, nici responsibilitatea, nici autoritatea de a organiza un referendum. Ci aceasta revine guvernului care e obligat conform legii sa il organizeze. Dar poate e prea mult pentru tine sa intelegi, sau nu te-ai obosit sa te informezi si ai zis ca ar fii frumos sa iti dai cu parerea.
    • +16 (24 voturi)    
     ... (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:46)

     tirolez [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Eu stiu un doctor de 94 de ani care e ferm convins ca tot Basescu conduce tara asta pentru ca si-a infiltrat oamenii peste tot. Si ca in piata au mers unii care au fost platiti de Soros cu 300 de euro de persoana. El locuind in Bucuresti.
     • -7 (13 voturi)    
      probabil (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:19)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

      Asa o fii, eu cel putin incerc sa ma informez din toate sursele de aceea sunt si aici, pentru ca toata mass media promoveaza o anumita agenda. In acest proces manipularea poate functiona si prin omiterea anumitor aspecte, si atunci poti afla totul "de dincolo". Le ei asa cum sunt si pastrezi ce ti se pare ca e adevarat.
      Totusi exemplul dvs e un caz de manipulare politica cel mai probabil din mass media. Mama mea e un crestin practicat de 40 de ani ce nu o putem acuza de manipulare decat din partea Bibliei. Dar de adevar nu poti fii manipulat, sau daca poti, iesi castigat.
      • +7 (13 voturi)    
       Zi Bibal, the famous mind hacking book (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:10)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       But of course how would you know?!!!
       • -3 (5 voturi)    
        clar (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:05)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        Este foarte evident. Ma bucur ca avem printre noi niste minti luminate, ca daca nu era prapad.
  • +23 (33 voturi)    
   Reciprocitate (Vineri, 12 octombrie 2018, 15:30)

   acasa1284285656193 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Domnule, sincer o admir pe mama dvs pentru ca a ales sa umble din usa in usa pentru niste idei sau valori in care crede.

   Dar imi permiteti sa va intreb: daca eu nu cred in ele, pentru ce ma puneti pe drumuri? Sau mama dvs e eroina si eu vinovat?
   • -8 (26 voturi)    
    e o alegere (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:20)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

    Va multumesc pentru modul civilzat de a va exprima.
    Daca dvs nu credeti in ele, puteti frumos sa votati impotriva lor. Sau, sa stati din nou acasa din acest motiv. Si respect oricand decizia oricui, aceasta este democratia. Unii pot sa aiba o optiune, altii alta, majoritatea decide.
    Dar comentariul meu s-a referit la modul in care referendumul a fost deturnat si am dat exemplul mamei nu pentru efecte lacrimogene ci pentru a arata realitatea fizica in care traim, in contrast cu declaratile politice televizate sau reportaje tendentioase.
    • +15 (25 voturi)    
     Daca discutam pareri, uitati (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:48)

     acasa1284285656193 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Eu nu cred ca referendumul a fost deturnat ci pur si simplu cred ca oamenii l-au tratat cu atentia cu care merita sa fie tratat. Iata de ce:

     Daca maine parlamentul propune un paragraf absurd cum ca trebuie sa zburam si vrea sa il treaca in constitutie (ei nu au trecut un examen psihologic inainte, nu uitati) pentru ce anume sa fim nevoiti milioane de romani sa mergem la vot sa spunem ca nu suntem de acord?!? Spui doar ca esti de acord si, daca nu esti, stai bine-mersi acasa. Inteleg ca alesii au motivat cheltuirea a zeci de milioane de euro pentru aceasta himera de referendum dar ma intreb: timpul meu cine il plateste? Pentru ca trebuie sa aloc EU timp ca sa ii spun LUI ca e nebun?!? Asta nu inteleg.

     PS: Politicienii trebuie sa sa ingrijasca de sanatatea economica a Romaniei. Atat. Restul merge de la sine. Dar sa vedem ce mare lucruri au facut: pai asta cu familia si legile justitiei ca sa il scape pe dumnezeul lor - Dragnea. Vi se pare ca educatia merge bine? Ca avem spitale model? Ca merg industria si agricultura?

     PS2: Pentru ca cineva sa fie un bun politician - obiectiv vorbind - trebuie sa fie un excelent manager. Iar asta indiferent daca e gay, lesbi sau nu. Contraexemplu: Dancila e straight dar e la fel de inteligenta ca si cainele meu. In plus cred ca si cainele meu intelege un text mai bine decat ea. In mod cert insa studentii mei citesc acel text mai fluent.

     DECI: nu referendumul a fost deturnat ci el a incercat sa deturneze atentia de la problemele mari si reale.
     • -8 (18 voturi)    
      premisele sunt gresite (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:11)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

      Porniti de la niste premise gresite:

      1. Nu parlamentul a initiat legea referendumului. Ea face parte din intreg procesul constitutional de modificare a constitutiei. Procesul a fost initiat de 3 mil de cetateni. Ne puteti considera nebuni pe toti e dreptul dvs. dar daca ne place sa traim intr-o societate, si una democratica, aceasta presupune participatie si la temele care nu ne convin. Ex: in Elevetia au fost aproximativ 200 de "referendumuri" (la nivel local sau federal) din care au trecut 10%. Pragul de 500.000 de semnaturi da legitimitate unei initiative (ca sa se sigure ca nu is nebuni) ori aici este vorba de 3 mil.
      Cred ca nu trebuie nimeni sa va plateasca timpul cat timp ati stat acasa. In cazul in care va risipeati 30 de min ca sa votati, cred ca este voluntariat la procesul democratic, si il facem la orice vot.

      2. Pe legile justitie sunt deacord cu dvs. Pe tema familiei ei sunt doar o capusa pentru a castiga capital politic, va repet, eu si inca 3 mil de oameni au votat initiativa, nu Dragnea, sau membrii de partid ai PSDului. Referior la spitale.. va doresc sa nu fi avut nevoie sa va tratati in unul dintre spitalele ce le facea PSD cu banii astia. Cel mai probabil mergeau in mita politica prin cresteri de pensii,salarii,etc.

      3. "Politicienii trebuie sa sa ingrijasca de sanatatea economica a Romaniei". Cand a fost cazul la noi? Dintotdeauna si-au avut grija de scaunele lor, de procentele lor. De aici se poate observa si mai evident modul in care si-au atribuit un demers ce nu le apartine. Societatea civila a strans cele 3 mil de semnaturi, nu PSD!!!

      4. Referendumul nu poate deturna nimic, nu are abilitati, nici nu poate gandi. Doar oamenii implicati pot. El a fost initiat apolitic, cfp a mentionat specific si au facut declaratii de presa ca nu sunt afiliati nicum politic, noi semnatarii am facut-o pentru valori, nu pentru PSD. Va rog intelegeti ca PSD doar pentru ca ei sunt la guvernare si isi doreau sa isi mai imbunatateasca imaginea au acaparat tema.
      • +3 (5 voturi)    
       Ai dreptate ca premisele sunt gresite (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 19:54)

       acasa1284285656193 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       Daca PSD-ul nu s-ar fi implicat deloc in organizarea si sustinerea familiei traditionale, just, as zice ca e societatea civila. Doar ca s-au implicat. Deci da, de acord, premisele tale sunt gresite.
       • -3 (5 voturi)    
        erau doar la guvernare (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 21:05)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui acasa1284285656193

        Am sa iti explic de ce nu are legatura cu PSDul:
        - acum 3 ani 3mil de semnaturi au fost stranse fara nici o implicatie politica.
        - in ultimii doi ani, PSD a tinut blocata initiativa cu toata moajoritatea ce o au
        - ei sunt la guvernare, si nu poate fii organizat nici de societatea civila, nici de cfp, nici de biserica. Legal, trebuie sa fie guvernul. Daca era USR la guvernare spuneati ca apartine USRului? daca eu sunt ofiter se stare civila si vine la mine un cuplu sa le oficiez starea civila, inseamna ca eu sunt cauza dragostei lor? poti sa faci un efort sa intelegi diferenta?
        - daca eu oficiez acea casatorie si spun ca o sustin ea se transforma in cauza mea? Daca maine PSDul va sustine constructia de autostrazi voi maine o sa sariti sa spuneti ca nu le vreti pentru ca a spus-o PSDul?
        - acum ca ati cazut in capcana manipularii va e greu sa recunoasteti ca ati fost dezinformati si ca defapt nu ati avut habar de tot procesul care a culminat cu organizarea in sine a referendumuli.

        Ii ok, se intampla sa fim uneori manipulati, dar e rau cand nu vrem sa recunoastem asta cand vedem argumentele.
    • +11 (19 voturi)    
     ... (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:53)

     tirolez [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Asta e democratia, la fel cum demersurile cumulate ale ipoteticei dvs. mame si a altora ca dansa au dus la existenta referendumului, la fel demersurile altora au dus la invalidarea lui. Din fericire inca mai traim in democratie. Vorba lui Tariceanu, e democratie, nu me-ri-to-cra-tie (ce oroare pentru el!).
     • -8 (14 voturi)    
      Sunt de acord cu dvs (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:14)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

      Asa este. Nu a fost cvorum, aceasta e legea, aceasta e democratia. Protestez doar impotriva mijloacelor si incerc sa constientizez oamenii de mecanisme. In rest, sa ne vedem la urmatoarele alegeri!
      PS. o mama nu poate fii ipotetica, decat in cazul lui Adam&Eva, in rest este certitudine ca avem (sau am avut) cu totii mame.
  • +10 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:31)

   [anonim] i-a raspuns lui an_drei

   • -11 (25 voturi)    
    ti-ar place (Vineri, 12 octombrie 2018, 16:48)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca erati 80% nu mai sustineati boicotul. Si majoritatea din cei ce au bocotat au facut-o manipulati considerand ca ei se lupta cu PSD. S-a schimbat ceva dpdv politic? nu.. tot pe legile justitie se contiuna, tot ei sunt la putere. Tot ce ati reusit a fost sa grabiti parteneriatul civil nevenind la vot. Felicitari!
    • +9 (21 voturi)    
     Ati pierdut mai (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:34)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Nu va mai plangeti atat. 80% au respins manipularea voastra cu homosexualii care vin sa ia copiii familiei traditionale.
     • -9 (17 voturi)    
      Te inseli (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:19)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Asa cum ai crezut ca ii referendumul PSDului, asa continui sa te inseli si acum. Probabil are legatura cu capacitatea intelectuala sau inca nu ai depasit faza de adolescenta. Eu personal nu am promovat si nu am crezut faza cu copiii. In shimb cred ca au pe agenda indoctrinarea copiilor privind identitatea de gen, in acest sens consulta "Strategia Naţională de Educaţie Parentală" care a fost in dezbatere publica inainte de referendum.
      Numai bine si daca aduci ceva argumente, atunci poate putem discuta.
      • +3 (5 voturi)    
       Eu am crezut ca e referendumul BOR (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 8:30)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       Bati campii cu homosexualitatea. Singurul motiv pentru care crezi ca e un pacat e ca asa ai citit intr-o carte, alte motive intemeiate nu ai. Daca citeai ca pamantul e plat, acum te luptai cu NASA.

       Asa si acum, turui intruna cu "indoctrinarea" copiilor. E de fapt educatie sexuala unde invata ca nu toti oamenii sunt la fel. E ceva normal pentru sec 21, doar n-o sa-i invatam ca homosexualii sunt pacatosi si nu trebuie sa aiba drepturi.
       • -2 (6 voturi)    
        exact (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:14)

        an_drei [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Doar ca nu scrie. Ci in cartea aceea sunt doar valori reale. Iar cand omul vrea sa pacatuiasca, nu ii place sa auda despre aceasta carte, despre adevar.

        La fel considera si canibalii, ca e ok sa ii mance pe altii, adica constiinta lor le da pace. Nu m-as baza pe moralitatea individuala sau colectiva, nici pe constiinta unilateral, cu acestea am luat parte la holocaust, de care nu e responsabil doar Hitler, ci toti participantii si toti cei ce au tacut. Constiinta functionaza corect doar in combinatie cu aceasta Carte. Si majoritatea valorilor seculare si legislatia in tarile occidentale au la baza moralitatea iudeo-crestina care culmea, vin tot din aceasta Carte pe care tu o ironizezi.

        Daca vrei, tu poti sa iti educi sexual copii la varste la care ar trebui sa se joace cu papusi, sa le spui sa isi puna la indoiala indentitatea biologica si sexuala, ca intradevar chiar au o capacitate mare de a decide. Eu prefer sa il invat ce e bine si ce e rau (din acea Carte) si apoi cand va avea o varsta corespunzatoare sa ii fac si educatia sexuala normala. Pentru ca nu am nevoie statul sa imi educe sexual copilul.
    • +11 (17 voturi)    
     parteneriat civil (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:56)

     himself [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Si care e problema cu parteneriatul civil ?
     • -10 (16 voturi)    
      pai (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:25)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui himself

      Dpdv legal nu am nici o problema cu el, mi se pare ceva normal, ok, fiecare poate sa faca ce contracte vrea cu cine vrea, indiferent de preferinte culinare sau sexuale.

      Dpdv moral relativizeaza notiunea de familie care e oricum slabita. Este prezentat tot ca "un fel de familie", ca si concubinajul, etc. Si nu ma intereseaza ca e vb de homosexuali sau hetero in acest argument.

      Dpdv crestin e o problema mai mare pentru ca recunoaste in cazul homosexualilor o normalizare a stilului lor de viata. Pacatul ramane pacat si cred ca noi nu ar trebui sa il legalizam, ci din contra sa il condamnam. Pe pacat, nu pe pacatos. Daca vezi diferenta intre cetatea Sodoma si cetatea Ninive, inclusiv atitudinea imparatului prin legea ce a dat-o.
  • +8 (12 voturi)    
   Daca crezi orbeste fara sa iti pui si intrebari (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:07)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Daca e right or wrong e extrem de periculos di nu esti decat o persoana fara constiinta, conditionata si usor de manipulat.
   • -3 (5 voturi)    
    da cred (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:19)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Probabil ca ai vrut sa spui ca sunt o persoana fara discernamant. Constiinta o am si functioneaza foarte bine atata timp cat o raportezi la valorile corecte. De ex canibalii nu au o problema de constiinta. O poti omori foarte usor, sau poti sa nu o ai deloc intr-un anumit domeniu daca toti cei din jur fac acel lucru rau si nu ti-a spus nimeni ca e gresit.

    Este exact opusul manipularii. Valorile crestine sunt fixe si nu sunt discutabile. Aceasta deranjeaza pe multi pentru ca nu mai putem face din rau bine si din bine rau, nu mai putem manipula.

    Acestea fiind spuse, pun intrebari, sunt curios sa aflu diferite pareri, dar nu cu gandul ca ar putea vreodata cineva/ceva sa dovedeasca ceva impotriva Creatorului, pentru ca e imposibil. Putem doar face rationamente false, incomplete sau manipulative.
  • -8 (14 voturi)    
   Ce rost are? (Vineri, 12 octombrie 2018, 22:41)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Asta-i site-ul "lor", se stie.
   • -3 (5 voturi)    
    are rost (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:23)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Am mai vazut pe diferite teme, oamenii dadeau upvote, dar le era frica sa se exprime, pentru ca extrema de stanga se straduie sa iti inchida gura.
    Cat timp mai exista libertate de exprimare am sa ma exprim, si am sa prezint argumente in favoarea Adevarului.
    Alt aspect e dezbatere ajungem nicaieri, daca toti sunt de acord asupra oricarui subiect, doar ne vom aproba si nu vom mai progresa. In dezbateri aflu si eu lucrui noi, si cititorii de articole pot sa vada ambele argumentatii. E doar un mic efort impotriva manipularii.
  • +10 (14 voturi)    
   De ce “valori crestine” vorbesti? (Vineri, 12 octombrie 2018, 23:14)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Poti tu sa le enumeri? Uite, iti dau exemplul socrului meu, credincios baptist de 85 de ani. Nu s-a dus la referendum. Stii de ce? A zis ca referendumul e o manipulare!
   Si daca te lauzi ca esti crestin, stii de pilda cu “cel fara de pacat sa arunce primul cu piatra”? Esti tu fara de pacat sa-i judeci pe altii si sa le impui “valorile” tale? Dar de pilda cu samariteanul ai auzit? Stii cine erau samaritenii pe vremea acea? Homosexualii din ziua de azi!
   • -2 (6 voturi)    
    valori (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:37)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Toate valorile din Bible. Nu il cunosc pe bunicul tau, sau cum de au reusit manipularile sa isi faca efectul la el, dar oricum din biserica baptista cred ca 99% din oameni au mers la vot, ma refer la cei practicanti. Mai sunt si exceptii.

    Da, stiu de pilda acea, si am sa repet din nou ca faceti confuzia intre pacat si pacatos. In logica ta Isus dupa ce le-a spus tuturo sa lase piatra ar fii trebuit sa ii spuna femeii sa mearga sa traiasca la fel. Dar nu, Isus a iertat pacatosul si condamnat pacatul spunandu-i femeii: du-te dar sa nu mai pacatuiesti. Acei farisei ce erau cu pietre in mana chiar ei traiau acea viata de adulter, si Isus a stiut asta, de aceea i-a intrebat. Prin comparatie, eu nu traiesc in pacatul homosexualitatii ca sa nu pot sa vorbesc impotriva lui in acord cu Biblia.

    Stiu si de pilda cu samaraiteanul, si analogia ce o face e complet gresita. Samaritenii nu traiau in pacat cu e cazul persoanelor ce traiesc in homosexualitate.

    Si apropo, exista o categorie de homosexuali care sunt ok, de admirat, sunt acei homosexuali care aleg sa nu dea curs pacatului chiar daca exista dorinta. Din nou te rog remarca diferenta intre pacat si pacatos.
 • -1 (23 voturi)    
  Eroi? Sunt morti? (Vineri, 12 octombrie 2018, 17:05)

  gigiore [utilizator]

  Cu cine s-au luptat? Poate cu jandarmii din sectiile de votare, ca in afara de ei si comisie nu era nimeni.
 • -7 (15 voturi)    
  seamana (Vineri, 12 octombrie 2018, 20:31)

  an_drei [utilizator]

  Articolul acesta seamna cu o propaganda a raposatului sau a contemporanului Kim, in care ne prezinta oameni faptele eroice a unui razboi (imaginar bineinteles), nu de alta dar nimeni nu a avut nici o problema, nu s-au inregistrat fraude si nu pentru ca au fost eroii pe faza, ci pentru ca nu a fost interes. Hai ca daca se vota daca intra sau nu Dragnea la inchisoare cred ca se mai riscau si atunci aveam subiect de conversatie.

  Dar, ca si celelate teme de manipulare ce au functionat ca unse a fost si aceasta: ca sunt conditiile ideale de frauda si ca se va frauda, asa ca eu nu voi merge la vot ca sa nu legitimez frauda PSDului. Well, sper ca acum va e clar ce frauda a fost si cat de eroic s-au luptat eroii nostrii cu dusmanul numit referendum. Important e ca voi ati stat acasa. Smart! Ce e amuzant e ca acum dupa ce razboiul inexistent s-a terminat, venim sa ne prezentam eroii, nu de alta, dar ca sa nu se simta manipulatul ca a cazut de prost, ci sa aiba sentimentul ca apartine unei cauze reale.
 • -8 (18 voturi)    
  Pai mai deunazi ati zis ca au votat multiplu (Vineri, 12 octombrie 2018, 22:38)

  Je__ [utilizator]

  Erau care 8 mii in plus prin vreo 4-5 judete din sud.

  Acum ziceti ca era plin de eroi care se atineau la usa, sa nu pice sectia jos de gol ce era.

  Eh...asa-i ca vi se intoarce manipularea cu furtul voturilor inapoi? Orice tentativa cetateneasca de referendum se va lovi de esec!
  • -3 (5 voturi)    
   si inca cum (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 20:41)

   an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Dar prezentandu-i ca niste eroi le linistesc constiintele de manipulati si chiar continua sa faca abstratie de procesul logic si ei chiar cred ca sunt eroi.

   As dori sa ii vad acum pe toti propagandistii manipularii furtului cum ies in fata sa isi ceara scuze ca au mintit un popor intreg si sa ceara reorganizarea referendumului informand publicul corect in prealabil. Dar nu se va intampla, pentru ca nu au crezut nici inainte nici dupa, acum doar se bucura ca le-a iesit.

   Pacat ca oamenii si prea orbiti de ura in manipularea in care traiesc ca sa vada.
 • +4 (4 voturi)    
  Justificarea “crestinilor” de a impune ”valorile” (Sâmbătă, 13 octombrie 2018, 22:44)

  Alui [utilizator]

  ....crestine, e la fel ca justificarea musulmanilor de a impune Sharia in Europa!
  Cand o sa accepte toti oamenii ca unii nu pot sa impuna modul lor de viata celorlalti, o sa fie pace. Daca nu, o sa avem Jihad, Cruciade, etc!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by