Pasajul Piata Sudului va fi gata in luna martie anul viitor, iar pasajul Ciurel, din vestul Capitalei, in luna iulie 2017, dar nu va mai avea trei benzi de circulatie, ci numai doua. Ambele pasaje, insa, au fost proiectate gresit, a declarat duminica seara, la Antena 3, primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ceea ce priveste pasajul Piata Sudului, Firea a precizat ca acest contract a fost blocat din cauza faptului ca nu au fost prevazute sumele necesare pregatirii santierului, devierii utilitatilor, mentionand ca "nu poti sa pornesti la drum cu un proiect gresit si sa ai dorinta sa-l duci la capat fara sincope".

"Am ajuns la zi cu platile catre asocierea de constructori care lucreaza in zona - EUROCONSTRUCT si ASTALDI. Ei au venit in primavara cu plata facturilor aferente lunilor de lucru octombrie, noiembrie, decembrie, dar acele facturi nu au fost platite. Din aproape 300 de angajati cati lucrau pe santier au mai ramas cateva zeci. A fost o problema si din partea Municipalitatii. Pentru ca daca pretinzi corectitudine din partea administratorilor acestor santiere, atunci si Municipalitatea trebuie sa-si respecte partea sa de datorie. Exista, de asemenea, in litigiu o suma destul de mare - plati indirecte (59-60%) pe care asocierea de constructori nu doreste sa o justifice, spunand ca pana acum un an s-au facut plati si nejustificate. Am constituit un grup de lucru, pentru a depasi si acest impas, format din specialisti, sa vedem cat din aceasta suma, potrivit legislatiei in vigoare, poate sa fie decontata de catre Primaria Capitalei si am cerut si sprijinul Curtii de Conturi", a sustinut Firea.

Referitor la pasajul Ciurel, ea a spus ca au fost achitate datoriile catre constructor, care erau neplatite din primavara, dar a afirmat ca se va renunta la una dintre benzile prevazute, pentru ca proiectul s-a gresit inca de la inceput.

"Problema e ca tot din proiectare s-a gresit si imi asum cele afirmate, pentru ca locuitorii din zona practic ar fi fost blocati. Am facut o evaluare si trebuie sa renuntam la una dintre benzi. Vor fi doua si nu trei benzi, pentru ca aici era vorba de un drum expres cu mai multe drumuri colectoare. Nu se va putea face acest lucru. Nu s-a facut PUZ-ul zonal, acea suprafata nu s-a prezervat, primariile de sector care au competenta in acea zona au dat certificate de urbanism, au dat autorizatii de constructii, s-a construit in zona recent, pe suprafata care trebuia sa fie rezervata acestei lucrari de amploare si acum ar trebui ca Primaria Capitalei sa faca exproprieri masive, sa darame ce s-a construit. Este inadmisibil asa ceva. Pur si simplu lucrurile sunt facute prost de la inceput. Si atunci m-am intalnit cu constructori si specialisti sa gasim cele mai bune solutii. In primul rand, renuntam la o banda, vor fi doua benzi, renuntam la drumuri colectoare, dar obiectivul de investitii sa fie finalizat pana la anul, in luna iulie, iar in ceea ce priveste Piata Sudului - in martie, anul viitor", a mai precizat Gabriela Firea.