Gabriela Firea: Pasajul Piata Sudului va fi gata in luna martie anul viitor, iar Pasajul Ciurel in iulie 2017
In ceea ce priveste pasajul Piata Sudului, Firea a precizat ca acest contract a fost blocat din cauza faptului ca nu au fost prevazute sumele necesare pregatirii santierului, devierii utilitatilor, mentionand ca "nu poti sa pornesti la drum cu un proiect gresit si sa ai dorinta sa-l duci la capat fara sincope".
"Am ajuns la zi cu platile catre asocierea de constructori care lucreaza in zona - EUROCONSTRUCT si ASTALDI. Ei au venit in primavara cu plata facturilor aferente lunilor de lucru octombrie, noiembrie, decembrie, dar acele facturi nu au fost platite. Din aproape 300 de angajati cati lucrau pe santier au mai ramas cateva zeci. A fost o problema si din partea Municipalitatii. Pentru ca daca pretinzi corectitudine din partea administratorilor acestor santiere, atunci si Municipalitatea trebuie sa-si respecte partea sa de datorie. Exista, de asemenea, in litigiu o suma destul de mare - plati indirecte (59-60%) pe care asocierea de constructori nu doreste sa o justifice, spunand ca pana acum un an s-au facut plati si nejustificate. Am constituit un grup de lucru, pentru a depasi si acest impas, format din specialisti, sa vedem cat din aceasta suma, potrivit legislatiei in vigoare, poate sa fie decontata de catre Primaria Capitalei si am cerut si sprijinul Curtii de Conturi", a sustinut Firea.
Referitor la pasajul Ciurel, ea a spus ca au fost achitate datoriile catre constructor, care erau neplatite din primavara, dar a afirmat ca se va renunta la una dintre benzile prevazute, pentru ca proiectul s-a gresit inca de la inceput.
"Problema e ca tot din proiectare s-a gresit si imi asum cele afirmate, pentru ca locuitorii din zona practic ar fi fost blocati. Am facut o evaluare si trebuie sa renuntam la una dintre benzi. Vor fi doua si nu trei benzi, pentru ca aici era vorba de un drum expres cu mai multe drumuri colectoare. Nu se va putea face acest lucru. Nu s-a facut PUZ-ul zonal, acea suprafata nu s-a prezervat, primariile de sector care au competenta in acea zona au dat certificate de urbanism, au dat autorizatii de constructii, s-a construit in zona recent, pe suprafata care trebuia sa fie rezervata acestei lucrari de amploare si acum ar trebui ca Primaria Capitalei sa faca exproprieri masive, sa darame ce s-a construit. Este inadmisibil asa ceva. Pur si simplu lucrurile sunt facute prost de la inceput. Si atunci m-am intalnit cu constructori si specialisti sa gasim cele mai bune solutii. In primul rand, renuntam la o banda, vor fi doua benzi, renuntam la drumuri colectoare, dar obiectivul de investitii sa fie finalizat pana la anul, in luna iulie, iar in ceea ce priveste Piata Sudului - in martie, anul viitor", a mai precizat Gabriela Firea.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Apoi, primaria de sector a dat autorizatii acolo unde nu trebuia date. Si aici a cui e vina? Cat de buna e cooperarea intre primariile de sector si primaria generala?
Nu inteleg afirmatia cu drumurile colectoare: ori dna Firea nu foloseste cum trecuie termenul, ori vor face acest pasaj de pomana, daca nu exista drumuri colectoare, care sa directioneze traficul pe drumul expres.
Pe mine chiar ma avantajeaza ideea ca se renunta la o banda, locuiesc in ceea ce va fi zona de siguranta a acestui drum expres si asta inseamna ca pot sa dispun cum am chef de terenul care ar fi urmat sa fie afectat, insa de ani buni sunt oameni care sunt fix in zona de construire a drumului, n-au primit decizii de expropriere, n-au fost chemati la discutii, nimic.
Intrebarea reala este urmatoarea:
"in litigiu o suma destul de mare - plati indirecte (59-60%) pe care asocierea de constructori nu doreste sa o justifice"
Serios?? De cind pe banii meu, niste privati nu vor sa justifice pentru ce vor acele sume ??
Oricum este o aberatie sustinuta si creeata de predecesorul si prietenul dumitale Sorin Oprescu!
Vreti ca toate masinile de pe autostrada sa traverseze prin centrul capitalei?Aduceti tot traficul de tranzit de pe eutostrada prin centrul capitalei.Daca ar avea drumuri colectoare ar fi o solutie penturu defluerea militariului spre si dinspre centru.Puneti mana si terminati Dumneyeului odata linia de centura la regim de autostrada ca sa putem scapa de tot traficul de tranzit!
Firutzei ii place sa finalizeze de doua ori, ca sa fie sigura.
De fapt proiectul ei de suflet este pasajul Ciucurel, asa cum ii place sa-l alinte.
Ce faceti cu largirea bulevardului Prelungirea Ghencea ?
Acolo mii de oameni sunt blocati in trafic, e un dezastru general.
Aici ar trebui sa insistati, sa puneti osul la treaba.
Ati inceput cu un concediu si va preocupa proiecte aflate in executie. Treceti si la proiecte neincepute si incepeti sa lucarti efectiv la ele.