VIDEO Termenul de finalizare a lucrarilor de pe bd. Pipera din Voluntari a fost prelungit cu inca un an, dupa ce in iarna a fost prelungit cu 6 luni. In asfaltul proaspat turnat au aparut denivelari si s-a surpat​

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 6 iulie 2016, 16:00 Actualitate | Administratie Locala


Soseaua Voluntari - Pipera
Foto: Hotnews
Lucrarile de modernizare a bd. Pipera din Voluntari, ce aveau termen de finalizare decembrie 2015, au fost prelungite cu inca un an, pana in iunie 2017, dupa ce in iarna au fost prelungite cu sase luni, pana la finalul lunii iunie 2016, a explicat Primaria Voluntari pentru Hotnews.ro, care a cerut o serie de explicatii dupa expirarea termenului de executie a lucrarilor (30 iunie). Asta in conditiile in care parti din soseaua deja finalizata se prabusesc, se deniveleaza, asfaltul este decopertat si lucrarea refacuta. Mentionam ca este vorba de o lucrare de circa 11 milioane de euro, facuta de la zero, iar o parte din bani sunt fonduri europene.

"Prin instructiunea nr. 146/17.06.2016 pentru incheierea actelor aditionale de prelungire a duratei contractelor de finantare care nu se finalizeaza in perioada acordata urmare aplicarii instructiunii AMPOR nr. 144/2015, in scopul indeplinirii integrale a obiectivelor si indicatorilor proiectelor si in vederea asigurarii functionalitatii acestora.  Toate contractele care nu se finalizeaza in perioada acordata urmare aplicarii Instructiunii AMPOR nr. 144/2015 vor putea face obiectul unor acte aditionale de prelungire a duratei acestora, prin acordarea unui nou termen de finalizare, in scopul indeplinirii integrale a obiectivelor si indicatorilor si in vederea asigurarii functionalitatii din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile in cadrul proiectelor ). Astfel, pentru proiectele cu o valoare totala de cel putin 5 mil euro, incluse in Lista proiectelor care pot fi declarate nefunctionale, prelungirea se poate acorda pana cel mai tarziu 31 decembrie 2018, avand in vedere prevederile HG 678/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la termenele pe care AMPOR trebuie sa le respecte in privinta proiectelor nefunctionale. Avand in vedere cele precizate s-a incheiat in data de 23.06.2016 actul aditional prin care s-a prelungit durata contractului de finantare pana la data de 30.06.2017. Legat de aspectul semnalat privind restituirea fondurilor europene atrase in cadrul proiectului, aratam ca acest lucru nu este posibil avand in vedere cele precizate anterior", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews.ro.

La inceputul lunii iunie, HotNews.ro a scris ca, imediat dupa alegerile din 5 iunie, constructorul care executa lucrarile de largire la doua benzi pe soseaua Pipera - Tunari a spart asfaltul proaspat turnat si a inlocuit mai multe guri de canal recent instalate dupa ce a trasat marcajele rutiere, semn ca lucrarea era gata dupa 1 an de santier. Potrivit unui raspuns trimis de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews.ro, in luna iunie, sapaturile au fost acute pentru a remedia deficientele de executie, gropi, denivelari, guri de canal neaduse la cota. Desi este o lucrare facuta de la zero, o investitie de peste 11 milioane de euro, o mare parte bani europeni, strada este plina de denivelari, gropi, iar canalele sunt neaduse la cota.

Legat de sanctionarea constructorului pentru deficiente aparute la nivelul executiei, reprezentantii institutiei au spus ca acesta are obligatia de a remedia, pe propria cheltuiala defectele calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie, cat si in perioada de garantie - 60 de luni, si ca nu il pot amenda in timpul executiei lucrarii.

"Avand in vedere, ca la data prezentei, lucrarea este in faza de executie si tinand cont de prevederile legislative in domeniul constructiilor, nu se pot aplica sanctiuni, de catre autoritatea publica locala, pentru acest lucru. Legat de nerespectarea termenelor contractuale, precizam ca executia lucrarilor se incadreaza in perioada stabilita in contractul de lucrari", se arata in raspunsul trimis de Primaria Voluntari in luna iunie.

In plus, la inceputul lunii iunie, reprezentantii Primariei Voluntari erau optimisti ca vor finaliza lucrarea pana pe 30 iunie 2016. "In ceea ce priveste finalizarea lucrarilor pe data de 30 iunie, aratam ca acest lucru este posibil, in situatia in care vor fi finalizate lucrarile de deviere a retelelor tehnicoedilitare, de catre posesorii acestora, cu preluarea tuturor consumatorilor", se arata in raspunsul semnat de arhitectul Sef al orasului, Dragos Stetniceanu si Director Executiv Adjunct, Catalina Gusavan.

Primaria Voluntari trebuia sa termine lucrarile pana la finalul anului 2015, lucrarea fiind finantata in buna parte din fonduri europene, insa acest lucru nu s-a intamplat. Dupa 31 decembrie 2015, Primaria Voluntari nu a mai putut face decontari din fonduri europene pentru proiect pentru lucrarilor efectuate dupa finalul anului 2015. Din valoarea nerambursabila de 47 milioane lei, pana la finalul anului 2015 s-au tras circa 30 milioane de lei.

"Valoarea totala eligibila a proiectului este de 54.686.006,34 lei, valoarea alocata din FEDR este de 47.303.395,48 lei, valoarea din bugetul de stat este de 6.288.890,73 lei, iar contributia beneficiarului este in valoare de 1.093.720,13 lei. Valoarea totala a proiectului solicitata de beneficiar pana la 31.12.2015 este de 29.015.965,12 lei, din care: FEDR - 25.061.535,07 lei, buget de stat - 3.331.880,39 lei, iar contributie beneficiar - 622.549,66 lei. Pana la data de 31 decembrie 2015 Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR) a autorizat sume reprezentand cheltuieli eligibile insumand 25.974.727,19 lei, astfel: FEDR - 22.430.864,26 lei, buget de stat - 2.982.138,03 lei, contributie beneficiar - 561.724,90 lei", se arata intr-un raspuns oficial trimis de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro la inceputul anului 2016. Pe langa aceasta suma au fost decontate suplimentar inca circa 4 milioane de lei, pentru lucrari efectuate inainte de 31 decembrie 2015, potrivit datelor de pe site-ul inforegio.ro.

Primaria Orasului Voluntari a demarat in primavara anului 2015 lucrarile pentru reabilitarea si extinderea Bulevardului Pipera. Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului aprobata prin contractul de finantare este de 83.934.288,09 lei, din care valoarea eligibila este 61.389.616,86 lei. Contributia orasului Voluntari la cheltuielile eligibile si neeligibile este de 9.484.554,93 lei.

Valoarea contractului de lucrari incheiat cu Asocierea S.C. DELTA ACM `93 S.R.L.- S.C. TELEMONTAJ EDILITAR S.R.L. - S.C. ELECTROCONSTRUCTIA ELCO GIURGIU S.A. este de 52.380.666,80 lei.

"Noul bulevard Pipera va avea patru benzi, ceea ce va determina reducerea timpului de calatorie precum si a timpilor de stationare in trafic. Reteaua de canalizare menajera va fi extinsa pe intreg bulevardul, de la Podul Pipera pana la Podul Tunari. Este prevazut de asemenea un sistem de colectare si evacuare a apelor pluviale, cu 270 de guri de scurgere, care va elimina disconfortul dat de baltirea apelor in urma precipitatiilor abundente. Sistemul de alimentare cu apa deja existent in cartierul Pipera va fi modemizat prin realizarea unei conducte principale de alimentare cu apa si doua conducte secundare, cate una pe fiecare parte a bulevardului. Reteaua de fibra optica dezvoltata de-a lungul strazii va fi mutata in subteran astfel incat sa fie indeplinite criteriile de siguranta si sa nu mai deranjeze vizual. Reteaua electrica stradala va fi imbunatatita prin montarea a 416 stalpi cu corpuri de iluminat noi si performante", descriu reprezentantii Primariei proiectul.


Intr-un raspuns trimis la finalul anului 2015, reprezentantii Primariei Voluntari spun ca intarzierile au fost cauzate de mutarea retelelor edilitare.

"Lucrarile de extindere de la doua la patru benzi a bulevardului Pipera au demarat in primavara anului 2015. Initial, termenul de executie avansat de constructor a fost de 18 luni, dar in urma unei reevaluari a fost redus la 9 luni. Intarzierea cu care Enel a emis avizele necesare, a facut ca termenul stabilit sa nu poata fi respectat, intrucat devierea de retele trebuie facuta inaintea lucrarilor de reabilitare, modernizare si extindere a carosabillului", se arata intr-un raspuns trimis la finalul anului 2015 de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews ¬
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7465 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  Un popor ce isi fura caciula (Miercuri, 6 iulie 2016, 16:23)

  Martinezu [utilizator]

  Nu numai ca se fura. Nu numai ca se intirzie cu anii.
  Cand se face ceva se face prost. Chiar daca se face prost, saptamana viitoare apar picamerele si sparg ce s-a facut sa repare ceva sau sa mai puna o conducta sau pur si simplu sa sparga.
  Asta e Bucurestiul si Romania azi.
  Toate strazile au sparturi si denivelari, chiar daca au fost " reabilitate " de curand.
  In centrul orasului, la Unirea, recent s-a finalizat placarea trotoarului prin fata magazinului. Numeri pe degete placile ramase intregi azi dupa lucrari de milioane terminate de cateva saptamani. Oriunde s-a placat / reabilitat recent s-a distrus.
  Mereu ma intreb cum de mai existam inca!
  • +7 (7 voturi)    
   Dupa cum se face scoala... (Miercuri, 6 iulie 2016, 16:59)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Profesionalismul si seriozitatea se invata din scoala. Din pacate in scoala se invata "sa ne facem ca muncim"...
  • +7 (7 voturi)    
   trei litere (Miercuri, 6 iulie 2016, 17:16)

   utilizator_ [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   DNA
 • +19 (19 voturi)    
  Pandelizarea Bucurestiului (Miercuri, 6 iulie 2016, 16:24)

  un domn [utilizator]

  a Inceput !
  • 0 (0 voturi)    
   Bucurestiul - cartier al Voluntariului (Joi, 7 iulie 2016, 13:41)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Noul proiect al famigliei Pandele
 • +8 (8 voturi)    
  ca idee (Miercuri, 6 iulie 2016, 16:48)

  VladSnow [anonim]

  Ce au facut acolo e o mare porcarie, si au intarziat ingrozitor de mult, si pentru asta trebuie clar trasi la raspundere responsabilii.

  Dar tot vad in presa, la tot felul de lucrari de constructie/reparatie strazi, ziaristi surprinsi de faptul ca dupa asfaltare se sparge asfaltul si se aduc canalele la nivel.

  Asta este o procedura normala, pentru ca inainte de a turna asfaltul nu exista un nivel la care sa fie aduse.

  Plus ca utilajele de compactare a asfaltului ar putea distruge aceste canale daca ar fi de la inceput la nivel.

  Asa ca mai intai se toarna asfalt, se niveleaza, se decupeaza o bucata in jurul canalelor, se aduce canalul la nivelul asfaltului, dupa care se reface asfaltul in jurul canalului.

  Operatie care se face si in anii urmatori daca se reface suprafata, avand in vedere ca nivelul se va modifica.

  Problema nu e asta, problema e ca nici pana acum n-au terminat.

  A se vedea clipul de mai jos pentru cum procedeaza in SUA, ca sa fie mai usor, dar oricum fara sapat in asfalt n-ai cum:

  https://www.youtube.com/watch?v=RYzCoO1HbUY
 • 0 (2 voturi)    
  sunt multe de zis... (Miercuri, 6 iulie 2016, 16:50)

  gabrieel [utilizator]

  Din ce se vede in cele 2 filme, pasarelele au stalpiii de sustinere in unele cazuri pe carosabil, dincolo de bordurile tocmai montate.
  Cat despre sensuri giratorii in voluntari-pipera, dl arhitect sef spune ca el nu are loc de asa ceva. Asa ca va umple de stopuri orice intersectie i se pare potrivita, pentru ca este oras, nu-i asa?
  Un bun exemplu de loc pentru giratoriu, dar pus stop in loc este piata Pipera. Daca acolo nu avea loc de giratoriu, nu stiu unde ar avea.
  altfel, la constanta, mazare a facut multe prostii, dar a avut (o mai fi si acum) un om care a facut giratorii si intre blocuri, cam ca in Ungaria.
 • +10 (10 voturi)    
  N-are a face (Miercuri, 6 iulie 2016, 17:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ca prostimea tot pe nasu pandelica si pe tzatza varanului o voteaza. Romanii e prosti si hoti su voteaza dupa asemanarea lor ca hotia le e in sange si in adn
 • +10 (10 voturi)    
  Se pricepe Pandele. (Miercuri, 6 iulie 2016, 17:11)

  asavreau [utilizator]

  Asfaltare cu valuri.
 • +11 (11 voturi)    
  mda (Miercuri, 6 iulie 2016, 17:22)

  adrian_rolland [utilizator]

  Aceleasi firme, cu aceiasi angajati fac si pasajul de la Piata Sudului , si asfaltarile din Pipera si nu stiu de "autostrada" folosind aceleasi utilaje in aceeasi perioada de timp...

  Normal ca blonda de la primarie nu se prinde...doar e blonda
 • +5 (5 voturi)    
  Fascinanta (Miercuri, 6 iulie 2016, 22:30)

  Sutcivni [utilizator]

  Românie Murdară, Coruptă și Incompetentă. Independența de sub jugul României Oligarhice este inevetibilă. România va rămâne doar cu Haznaua Bucureshtilor! Silă de-a te numi român!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by