Anul 2015 a fost un an bun pentru societatea civila din Bucuresti: cetatenii s-au organizat mai bine, au avut mai multe victorii in instanta fie in fata autoritatilor care nu au respectat legea, fie in fata unor investori privati care, in cardasie cu autoritatile, le-au incalcat drepturile. Printre cele mai importante victorii obtinute in instanta se numara oprirea proiectului imobiliar din Parcul Tineretului, anularea anutorizatiei pentru Pasajul de la Ciurel, emisa ilegal de Primaria Capitalei, anularea mai multor autorizatii de construire emise de autoritati pe spatii verzi, dar si obligarea autoritatilor sa publice documente pe care le tineau la secret.

Constructii Tineretului 3Foto: Hotnews

Cetatenii din cartierul Floreasca au anulat autorizatia de construire a unui bloc care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri

In decembrie, un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia, ce poate fi atacata cu recurs, a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei.

"Sentinta data de Tribunalul Municipiului Bucuresti este o victorie importanta impotriva practicilor autoritatilor locale din zona Floreasca si o confirmare a faptului ca Justitia/judecatorii nu se lasa intimidati de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurand ilegalitatile autoritatilor locale. Este si un mesaj pentru toti cei care se confrunta cu acest tip de desconsiderare din partea autoritatilor: uniti, cu rabdare si perseverenta, se poate castiga", a declarat pentru HotNews.ro Traian Constantin, unul dintre proprietarii afectati de blocul care rasare langa fereastra lor.

Doua ONG-uri au obtinut in instanta anularea autorizatiei de contruire pentru o biserica ridicata in parc

Curtea de Apel Bucuresti a anulat, in aprilie, autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011 pentru ridicare bisericii din Parcul Emil Garleanu din Capitala. Sentinta este definitiva. Actiunea in instanta a fost initiata de asociatia de proprietari a unui bloc de langa parc, de Fundatia Eco-Civica si de Asociatia Salvati Bucurestiul. In prezent, biserica este aproape gata, iar pentru ridicarea ei au fost taiati mai multi arbori.

Un cetatean a anulat autorizatia emisa ilegal de Primaria Capitalei pentru Pasajul Ciurel

In luna noiembrie, Tribunalul Bucuresti a decis anularea autorizatiei de construire emisa in 2014 de Primaria Capitalei pentru pasajul de la Ciurel pentru ca primaria condusa de primarul Sorin Oprescu a emis acest document in regim de urgenta. Instanta arata ca nu era nici o urgenta, asa cum este ea definita de lege. In plus, autorizatia nu are la baza un Plan Urbanistic Zonal, potrivit motivatiei instantei. Pasajul este construit in proportie de 40%, iar instanta a cerut demolarea lucrarilor efectuate in baza autorizatiei. Decizia Tribunalului nu este definitiva.

Cativa cetateni si doua ONG-uri au oprit proiectul imobiliar din Parcul Tineretului

Pe 19 octombrie, Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuricu subsol, parter, doua etaje si mansarda pe doua hectare din Parcul Tineretului. Hotararea poate fi atacata cu recurs, dar este este executorie, adica suspenda lucrarile de construire, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Procesul a fost intentat de Asociatia pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural. Din nefericire insa sentinta instantei vine dupa ce doua dintre cele sase blocuri au fost ridicate, iar la al treilea s-a turnat fundatia. In plus, din mai 2014 pana in prezent, circa 30% dintre arborii de pe cele doua hectare au fost taiati ilegal, potrivit unui inventar realizat de Primaria Capitalei, pentru a face loc imobilelor. Pe rol exista si un ligiu al Asociatiei pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural pentru anularea autorizatiei de construire.

In martie 2015, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Mariorei Micsunescu de a obliga Primaria Capitalei sa emita aviz de defrisare pentru arborii de pe acest teren, decizia fiind definitiva.

Primaria sectorului 5, obligata de Curtea de Apel Bucuresti sa publice bugetul

Tot in luna octombrie, Primaria sectorului 5 a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti sa publice bugetul, institutia tinand aceste informatii publice la secret. Procesul a fost intentat de Centrul de Resurse pentru participare publica si a durat circa 1 an, iar sentinta este definitiva. Primaria sectorului 5 este cea mai opaca administratie locala din Bucuresti, fostul primar Marian Vanghelie, tinand la secret zeci de informatii publice.

Instanta a anulat autorizatiile emise pentru ridicarea unui bloc intr-o zona de case si a decis demolarea

Tribunalul Bucuresti a decis la finalul lunii septembrie anularea autorizatiilor de construire emise de Primaria sectorului 6 pentru ridicarea unui bloc cu trei etaje si mansarda pe str. Cetatea de Balta nr.107 A (linga teatrul Masca), intr-o zona de case, si a decis demolarea constructiei pe cheltuiala investitorului care l-a ridicat. Decizia poate fi atacata cu recurs. In cazul in care decizia ramane definitiva, iar investitorul nu se conformeaza, acesta risca sa plateasca daune in cuantum de 1000 lei pe zi. In prezent blocul este finalizat.

Cererile de suspendare si de anulare ale autorizatiei au fost facute de Asociatia Salvati Cartierul Militari care reuneste mai multi vecini afectati de constructie, dar si de vecini in nume propriu.

Un grup de cetateni a reusit dupa mai multe proteste sa opreasca un bloc care se ridica la ferestrele lor

In luna martie, Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de construire pe care a emis-o pentru ridicarea unui imobil de opt etaje intre blocurile de pe Aleea Lunguletu din Capitala. Decizia Primariei vine dupa ce riveranii au protestat si au cerut anularea autorizatiei si a documentatiei de urbanism care stau la baza proiectului pe motiv ca ar fi fost emise ilegal, iar blocul de opt etaje se ridica la cativa metri de ferestrele lor le ia lumina si le distruge spatiul verde.

"Grupul civic "Luptam pentru Aleea lunguletu" format din 1500 de cetateni si 3 asociatii de proprietari a reusit sa opreasca constructia ilegala a unei cladiri aprobate de Primaria Sectorului 2. Constructia de 8 etaje din Intrarea Sergent Dumitru Dardiac nr. 5, Sector 2 (n.r Aleea Lunguletu) incalca nenumarate prevederi, iar principalele consecinte negative erau supraaglomerarea zonei si scaderea drastica a calitatii vietii cetatenilor din zona", se arata intr-un comunicat trimis de fundatia CeRe, care ii ajuta pe cetateni in comunicarea cu autoritatile.

O asociatie de locatari a suspendat autorizatia de construire pentru amenajarea unei parcari pe un spatiu verde

In luna februarie, Tribunalul Bucuresti a suspendat o autorizatie de construire pe care Primaria sectorului 6 si-a dat-o pentru construire unei parcari la sol- pe un spatiu verde de circa 2300 mp aflat intre patru blocuri din cartierul Militari. Procesul a fost intentat de Asociatiile de proprietari din blocurile care se afla in vecinatatea spatiului verde, cetatenii nefiind de acord cu defrisarea arborilor si betonarea locului. Interesant este ca aceasta parcare se realizeaza din fonduri europene.

Salvati Bucurestiul a anulat planurile urbanistice pentru largirea strazilor Buzesti - Bezei

Tribunalul Bucuresti a anulat la inceputul lunii decembrie planurile urbanistice in baza carora s-au largit strazile Buzesti-Berzei si in baza carora s-a demontat Hala Matache, monument istoric, pentru a putea fi mutata pe alt amplasament. Documentele au fost anulate deoarece instanta a constatat ca avizul de mediu ar fi fost emis ilegal. Procesul a fost intentat de Asociatia Salvati Bucurestiul, iar decizia poate fi atacata cu recurs.

Desi Primaria a finalizat lucrarea, drumul fiind inaugurat la inceputul anului 2014, reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul spun ca decizia instantei ar putea duce la reconstruirea monumentelor demolate pentru construirea arterei pe amplasamentul unde au fost si nu in alta parte. Reamintim ca Primaria Capitalei, condusa la vremea respectiva de Sorin Oprescu, a demolat Hala Matache in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, dupa lasarea noptii si pe cod portocaliu de ninsoare. In plus, in weekend au fost demolate mai multe cladiri de patrimoniu.