Primaria sectorului 5 a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti sa publice bugetul, institutia tinand aceste informatii publice la secret. Procesul a fost intentat de Centrul de Resurse pentru participare publica si a durat circa 1 an, iar sentinta este definitiva. Primaria sectorului 5 este cea mai opaca administratie locala din Bucuresti, fostul primar Marian Vanghelie, tinand la secret zeci de informatii publice.

Marian Vanghelie a fost arestat in martieFoto: Agerpres

"In februarie 2014 CeRe a solicitat Primariei Sectorului 5 informatii cu privire la bugetul local. Desi, conform legii 544/2001, art.5, aliniatul 1, aceste informatii ar trebui sa fie publice si oferite din oficiu cetatenilor, in cazul Sectorului 5 bugetul pe anul 2014 a fost tinut departe de ochii cetatenilor. Timp de 7 luni CeRe, alaturi de cetateni si organizatii care au sustinut demersul, au incercat sa obtina bugetul local. Astfel, au dat zeci de mailuri si peste 100 de telefoane la primarie, vorbind cu functionari publici din mai multe departamente, insa fara niciun rezultat. In septembrie 2014 CeRe a facut urmatorul pas si a deschis procesul in contencios administrativ, formuland o plangere impotriva Primariei Sectorului 5", se arata intr-un comunicat CeRe.

In martie 2015, sentinta Tribunalului Bucuresti obliga Primaria Sectorului 5 sa publice informatiile solicitate in termen de 30 de zile. Primaria a refuzat in continuare sa publice bugetul si a facut recurs. Pe 10 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv recursul ca fiind nefondat.

"Dincolo de importanta transparentei institutiilor publice, de democratie si de respectarea legii, faptul ca de un an si jumatate primaria sectorului 5 a refuzat constant sa faca public bugetul local este un act de-a dreptul sfidator. Banii publici ar trebui cheltuiti si planificati in vazul lumii, asa ca a pune la dispozitia publicului bugetele in format deschis este o obligatie pe care institutiile ar trebui sa o respecte, iar pe care noi, cetatenii, sa o urmarim si sa o cerem sa fie respectata. Precendentul creat astazi este important pentru ca va da incredere oricarui cetatean sa nu se resemneze atunci cand institutiile publice isi fac de cap si incalca legea", a declarat Lavinia Chiburte, coordonator Programul de Asistenta in Advocacy - CeRe

Reamintim si cu acest prilej ca, la inceputul anului 2014 CeRe a solicitat tuturor primariilor de sector informatii despre bugetele pe care le administreaza. Aici gasiti o situatie detaliata cu toate raspunsurile primite de la autoritati.