UPDATE Desfigurarea Bucurestiului cu constructii ilegale e mai dificila: Tribunalul Bucuresti a stabilit un precedent prin care demolarea unui bloc ilegal devine mai simpla

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2015, 15:15 Actualitate | Administratie Locala


Bloc Cetatea de Balta
Foto: Hotnews
Tribunalul Bucuresti a decis la finalul lunii septembrie anularea autorizatiilor de construire emise de Primaria sectorului 6 pentru ridicarea unui bloc cu trei etaje si mansarda pe str. Cetatea de Balta nr.107 A (linga teatrul Masca), intr-o zona de case, si a decis demolarea constructiei pe cheltuiala investitorului care l-a ridicat. Decizia poate fi atacata cu recurs. In cazul in care decizia ramane definitiva, iar investitorul nu se conformeaza, acesta risca sa plateasca daune in cuantum de 1000 lei pe zi. In prezent blocul este finalizat."Instanta dispune anularea AC nr. 497/2013, AC nr. 712/2013, AC nr. 85/2014 si AC nr./107/2014, emise de paratul Primarul Sectorului 6 Bucuresti in beneficiul paratului Muscalagiu Alexandru. Obliga paratul Muscalagiu Alexandru sa aduca terenul situat in Bucuresti, str. Cetatea de balta nr. 107 A la starea anterioara emiterii autorizatiilor anulate, sub sanctiunea platii de daune in cuantum de 1.000 lei pe zi de intarziere de la data ramanerii definitive a hotararii", se arata pe site-ul instantelor de judecata, hotararea fiind pronuntata pe 24 septembrie.

Instanta a suspendat si toate autorizatiile de construire pentru acest imobil, insa Primarul sectorului 5, Rares Manescu, cum instanta suspenda o autorizatie de construire, cum emitea o alta, astfel ca s-a ajuns la patru autorizatii de construire pentru o singura cladire.

Cererile de suspendare si de anulare ale autorizatiei au fost facute de Asociatia Salvati Cartierul Militari care reuneste mai multi vecini afectati de constructie, dar si de vecini in nume propriu.

"Asociatia Salvati Cartierul Militari este cea care a cerut in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor. Au fost trei procese de anulare a autorizatiilor, toate castigate, insa doar la ultimul s-a decis pe langa anularea actelor administrative si demolarea cladirii. In ceea ce priveste suspendarea autorizatiilor pana s-a decis anularea lor, cum cetatenii obtineau suspendarea, cum domnul primar al sectorului 6 dadea o noua autorizatie ca investitorul sa poata continua ridicarea blocului. Procesele au inceput in 2013 si ne bucuram ca  ne apropiem de final", a declarat Dumitru Dobrev, avocatul cetatenilor.

Acesta spune ca cetatenii au atacat in instanta autorizatiile de construire si au cerut demolarea blocului deoarece Primaria sectorului 6 a autorizat construirea intr-o zona de case, parcela pe care se ridica cladirea era neconstruibila, avand o deschidere la strada mai mica de 12 metri,  iar cladirea nu respecta retragerile impuse de regulamentul de construire fata de vecini.

"Reclamantii au cerut Tribunalului sa anuleze autorizatia pe motiv ca incalca regulile de urbanism ale zonei, care permit constructia de imobile cu trei nivele (P+2) plus mansarda, si doar pe parcele de teren cu deschidere stradala de cel putin 12 metri. Primarul Rares Manescu a emis autorizatiile de construire ignorand faptul ca parcela este neconstruibila. Paratul a sustinut ca a dorit edificarea unui imobil de D+P+3E+M intr-o zona care face parte din subzona L1a, unde este permisa legal amplasarea locuintelor cu regim de inaltime de maxim P+2, cu posibilitatea de mansardare, cu conditia ca aceasta sa nu fie o falsa mansarda si sa se inscrie in volumul unui acoperis cu panta de 45 de grade iar suprafata construita a nivelului mansardat sa fie de maximum 60% din aria unui nivel curent", a explicat Dobrev.

Aceasta decizie a Tribunalului este o premiera deoarece pana acum instanta a decis doar anularea autorizatiilor, iar pentru demolare cetatenii erau nevoiti sa faca un proces separat.


Pana in prezent, exista sentinte de demolare pentru trei cladiri in capitala: un bloc de 10 etaje de pe Calea Dudesti 94 (recursul fiind pe rol), turnul de langa biserica Sfantul Iosif (decizie definitiva) si un bloc de pe str. Aurel Vlaicu  120-122 (decizie definitiva).


Calea Dudesti nr. 94

Bloc Dudesti
Foto: Hotnews
Primaria sectorului 3 a fost obligata de Judecatoria sector 3 la finalul anului trecut sa demoleze un bloc de zece etaje ridicat ilegal pe Calea Dudesti nr. 94 din Capitala. Blocul se afla intr-o zona de cladiri cu patru etaje, iar vecinii sunt nemultumiti ca blocul de 10 etaje a fost construit la cativa metri de ferestrele lor si le-a luat lumina. Procesul a fost intentat de unul dintre vecinii afectati, Maria Dinescu, aceasta fiind sustinuta si de Asociatia Salvati Bucurestiul, iar decizia judecatoriei a fost atacata cu recurs, procesul fiind pe rol.

Daca sentinta se va mentine, se va inregistra o premiera, deoarece acesta este singurul caz de pana acum in care vecinii afectati vor putea demola cladirea ridicata ilegal.

"Prin hotararea pronuntata luni in dosarul 40971/301/2012, Judecatoria Sectorului 3 a dispus obligarea Primarului Sectorului 3, a constructorului Ion Chirita si a proprietarilor terenului, familia Dimcevici, la demolarea constructiei ilegale din Calea Dudesti nr. 94. Decizia aceasta nu este definitiva. Ea a fost pronuntata in fond. Urmeaza doua cai de atac, un apel si un recurs. Daca va ramane irevocabila in forma aceasta, paratii  - Primaria sector 3 - cat si proprietarii care au construit trebuie sa demoleze. Daca ei nu vor demola, doamna Dinescu va putea demola cladirea pe cheltuiala paratilor", a declarat Oana Poenaru, avocat Salvati Bucurestiul.


"Prin edificarea acestui imobil ne-au fost aduse destul de multe prejudicii. Este un imobil de 10 etaje, iar noi avem un imobil de 3 etaje. Imobilul respectiv a fost construit foarte aproape de noi, la o distanta sub cea legala, ceea ce ne-a si prejudiciat structura de rezistenta a casei, ne-a luat lumina diurna. Noi suntem nevoiti si ziua sa aprindem lumina electrica. De asemenea, constructorul nu a tinut cont de inaltimea zonei, care este o zona de patru etaje, deci a construit un colos intr-o zona de case. Apoi ne-a fost depreciata calitatea vietii, ne-au aparut fisuri in imobil. Ne-a fost incalcat dreptul de proprietate intrucat constructorul acestui imobil a facut subzidiri pe proprietatea noastra fara sa ne ceara acordul", a declarat Maria Dinescu, vecina afectata, proprietara imobilului din Calea Dudesti 96.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat la vremea respectiva ca pentru demolarea blocului de zece etaje ar fi nevoie de 60.000 - 100.000 de euro.

Pe 12 mai 2008 primarul sectorului 3 la vremea respectiva, Liviu Negoita, a emis o autorizatie de construire pentru edificarea unui bloc cu parter si 5 etaje pe Calea Dudesti nr. 94. Pe 23 mai 2008, Primaria a emis o noua autorizatie pentru aceasta adresa, de data aceasta pentru un bloc cu 7 etaje. In noiembrie 2008 vecinii din Calea Dudesti nr. 96 au solicitat Tribunalului Bucuresti anularea celor doua autorizatii. In mai 2009 Primarul Sectorului 3 a emis o noua autorizatie de construire la aceasta adresa, de data aceasta pentru un bloc cu 8 etaje, desi procesul pentru anularea primelor doua autorizatii era pe rol.

Pe 3 noiembrie 2009 Tribunalul Bucuresti a anulat primele doua autorizatii de construire. Cu toate acestea pe 5 noiembrie 2009,  primarul sectorului 3  a emis si a patra autorizatie pentru aceasta adresa, pentru un bloc cu noua etaje. Pe teren s-a construit un imobil parter si 10 etaje.


Str. Aurel Vlaicu 120-122


Bloc Aurel Vlaicu
Foto: Hotnews
In 2013, instanta a decis demolarea blocului de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu nr. 120-122.  Primaria Sectorului 2 a emis in aprilie 2008 autorizatie de construire pentru un imobil de 6 etaje, dar proprietarii - Busuioc Andrei Horia si Cucu Victor - au construit un bloc de zece etaje, cu o amprenta la sol mult mai mare. Procesul a fost intentat de Asociatia ProDoMo. Primaria sectorului 2 trebuia sa demoleze cladirea, insa pana acum nu s-a intamplat nimic desi a trecut mai bine de un an.

"In august 2013 am notificat Primaria sector 2 sa ne comunice cand vor demola. Am primit un prim raspuns, ca a fost emisa o dispozitie de primar pentru demolare si se va demola. In ceea ce priveste data, ni s-a spus ca nu ni se poate comunica deoarece nu a fost finalizata etapa de achizitie publica a unei firme de proiectare pentru realizarea proiectului de desfiintare si estimarea costurilor de desfiintare a constructiei realizate cu incalcarea autorizatiei de construire. La aceasta faza suntem din iunie 2014", a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo, la sfarsitul anului 2014.


Este de remarcat ca Ion Chirita este constructorul si investitorul constructiei din Calea Dudesti 94, al constructiei din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 si al constructiilor ilegale in desfasurare din Parcul Tineretului.

Cathedral Plaza

Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
In ianuarie 2013, dupa 7 ani de procese, de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii Cathedral Plaza la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti deoarece turnul de birouri a fost ridicat langa Catedrala Sfantul Iosif. Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri. Acesta a facut contestare la executare, sentinta fiind pronuntata in urma cu cateva zile, dar a pierdut procesul. Apoi, primarul Sorin Oprescu a spus ca mai este nevoie de o alta hotarare judecatoreasca ca imobilul Cathedral Plaza sa fie demolat si a comandat o expertiza care sa clarifice daca in caz de demolare a Cathedral Plaza, biserica Sf. iosif, monument istoric, va fi afectata.documente
UPDATE Millennium Building Development (MBD) a trimis mai multe clarificari referitor la situatia Cathedral Plaza. Citeste in documentul atasat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14905 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Bravo! (Vineri, 2 octombrie 2015, 15:39)

  Orpheus [utilizator]

  Poate se mai rezolva cateva probleme in Bucuresti!
  • +4 (8 voturi)    
   Si totusi (Vineri, 2 octombrie 2015, 16:48)

   Close [anonim] i-a raspuns lui Orpheus

   Care e situatia cu autorizatiile de constructie? Poate nu am inteles eu ce a facut gigel constructorul aici dar pare ca avea autorizatii si acum sunt anulate. Ar trebui facuta demolarea pe banii celui care a dat ilegal autorizatia.

   Altfel spus, daca eu ma duc la primarie si obtin autorizatie sa imi fac o casa undeva, ce impiedica justitia sa ceara anularea acelei autorizatii si demolarea case ca cine stie ce concern sa faca mall in locul meu?
   • 0 (0 voturi)    
    corect, dar doar la prima autorizatie (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 12:29)

    edx [utilizator] i-a raspuns lui Close

    Cand tu ajungi sa ai 4 autorizatii identice suspendate una dupa alta nu mai poti sa arunci vina pe primarie.
 • +7 (7 voturi)    
  S.O.S. DNA! (Vineri, 2 octombrie 2015, 15:47)

  Adri70 [utilizator]

  La puscarie cu toti nemernicii corupti, care si-au batut joc de Bucuresti!
 • +7 (7 voturi)    
  Bravo bucuresteni ! (Vineri, 2 octombrie 2015, 15:56)

  liviul2006 [utilizator]

  O veste buna ! Ar fi si mai buna cand le vedem daramate !

  Lacomii astia dornici de imbogatire pe necazul altora ar trebui si un pic de puscarie, la fel si primarii astia corupti care dau autorizatii in sfidarea locuitorilor care ii reprezinta.
 • +2 (2 voturi)    
  Dosar (Vineri, 2 octombrie 2015, 22:42)

  XSilviu [anonim]

  Buna, ne poti spune numarul de dosar ?

  Multumesc
  • +4 (4 voturi)    
   rechini imobiliari+primari de sector (Duminică, 4 octombrie 2015, 14:03)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui XSilviu

   Dosarul e 13468/3/2014 si s-a judecat la Sectia a II-a a TB. Sentinta nu e incă redactată.

   http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000581605&id_inst=3
 • +5 (5 voturi)    
  arhitectul sef a cazut tot in picioare (Luni, 5 octombrie 2015, 11:55)

  pleshka [anonim]

  Fostul primar Negoita nu a mai fost reales. Dar cum de a ramas in functie arhitectul sef Dumitrascu de la primaria sector 3, artizanul autorizatiilor de constructie ilegale din Calea Dudesti nr. 94? Cum de nu este cercetat penal pentru abuzul de a aproba autorizatii de constructie care au sfidat si incalcat sentintele judiciare?
  Vreo 4 primari s-au tot schimbat dar arhitectul Dumitrascu a ramas la butoane si-si vede linistit de spaga.
  • +3 (3 voturi)    
   pentru ca in afara de DNA (Joi, 8 octombrie 2015, 0:32)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui pleshka

   este peste tot liniste si pace la Ministerul Public. Parchetele de pe linga judecătoriile 1-6 dorm ca pe vremea lui Tănase Joița cînd Bombo trona peste PSD și peste Românica.
   Pentru ei orice rechin imobiliar poate să facă orice ilegalitate în materie de urbanism, ei dau NUP fără să clipească!
 • 0 (0 voturi)    
  Decizii avem, dar puneri in aplicare? (Vineri, 23 octombrie 2015, 16:48)

  Mircea Kivu [anonim]

  As vrea sa citesc o stire despre un imobil care a fost demolat pentru ca fusese construit ilegal. Pana atunci, doar vorbe.
 • 0 (0 voturi)    
  La DNA cu ei.... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:36)

  V Dragu [anonim]

  De vina pentru constructie este si Arhitectul sef al sectorului 6, d-l Marcel Bera care semneaza pe documente, nu numai primarul, mai ales ca exista PUZ coordonator al sectorului 6 aprobat de catre acest arhitect sef. Dar ca de obicei , nimeni nu plateste pentru abuzurile in functie..........chiar, se uita cineva si pe declaratiile lor de avere????...... De unde atata bogatie????? Dragi functionari de la DNA, aveti nevoie de ordin sa cercetati ?????
 • 0 (0 voturi)    
  Demolare (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:36)

  Sorin [anonim]

  Este halucinant.
  S-au construit blocuri noi lângă magherniţe vechi, dar se cere demolarea blocurilor noi!!
  Incredibil - dar de ce să ne mirăm, Bucureştiul a avut primari numai unu' şi unu', fiecare şi-a văzut interesul, nu l-a interesat ce vor bucureştenii.
  Următorul cutremur de genul celui din 1977 va face ceea ce n-a făcut niciun primar aşa cum trebuie. Cutremurul nu are nevoie de autorizaţie de construire.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by