"In data de 12.02.2015, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis hotararea nr. 28 privind declansarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate private situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucurest- Pitesti intre strada G-ral Petre Popovat si strada Amilcar C Sandulescu - Etapa I. In acest moment, conform prevederilor art. 5 al legii nr. 255/2010, Primaria Capitalei a consemnat intr-un cont deschis la Volksbank Romania SA pe numele expropriatorului sumele de bani estimate ca despagubiri prin raportul global de evaluare intocmit de catre un expert ANEVAR. Drept urmare, Primaria Capitalei a transmis in data de 16.10.2015 notificarile intentiei de expropriere catre proprietari. Conform acestui act, termenele de eliberare a imobilelor in vederea inceperii lucrarilor este de 30 de zile lucratoare. La expirarea acestui termen, Primaria va emite dispozitiile de finalizare a exproprierilor, respectiv dispozitia de expropriere si dispozitia de numire a Comisiei de verificare a dreptului de proprietate", potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro.
Imagini de pe santier - 12 noiembrie 2015









Lucrarea ar putea fi blocata insa, deoarece Tribunalul Bucuresti a anulat pe 30 octombrie autorizatia de construire emisa de Primaria Capitalei pentru edificarea pasajului, aceasta fiind emisa ilegal, dar decizia nu e definitiva. "Instanta dispune anularea autorizatiei de construire nr. 2/27.01.2014 emisa de PMB. Dispune desfiintarea lucrarilor efectuate in baza autorizatiei de construire nr. 2/27.01.2014 Cu recurs in 15 zile de la comunicare", se arata pe portalul instantelor de judecata. Procesul a fost pornit de un proprietar din zona, Danes Mihai, nemultumit de faptul ca piciorul podului se inalta la cativa metri de proprietatea lui. "Nu sunt nemultumit pentru ca nu sunt expropriat ci pentru ca viata mea si a familiei mele este tulburata de actiuni ilegale care sunt scuzate de interesul "public " in detrimentul interesului meu", spune Mihai Danes.

Mihai Danes a castigat in instanta, in iulie 2012, si anularea primei autorizatii de construire a pasajului, emisa de municipalitate in regim de urgenta, desi nu era nicio urgenta. In noiembrie 2013, sentinta a devenit definitiva. Primaria nu a tinut cont de decizia instantei si a emis o alta autorizatie, continuand lucrarile, Danes a atacat-o si pe aceasta in instanta, iar la inceputul anului 2014 a fost emisa si cea de-a treia, in baza careia se lucreaza acum, dar care a fost si ea anulata in urma cu cateva zile.
In februarie 2013, si Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului a fost suspendat in instanta de un grup de cetateni din zona care nu sunt de acord cu acest proiect. Tribunalul Bucuresti a anulat pe 4 noiembrie 2014 Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului expres spre Autostrada A1, ce ar urma sa porneasca de la Ciurel si sa ajunga la autostrada, dincolo de soseaua de centura. In acest PUZ este trecut inclusiv Pasajul de la Ciurel. Procesul a fost intentat de mai multe familii care detin proprietati pe traseul acestei artere. Sentinta nu este definitiva.
Cetatenii din zona si societatea civila au declarat in nenumarate randuri ca se opun proiectului din urmatoarele motive:
- este inutil, existand variante mai ieftine si care s-ar putea realiza mult mai rapid. "Printre solutii se numara realizarea unei strapungeri care sa continue strada Preciziei pana in centura Capitalei, realizarea unei strapungeri pe strada Liniei, unde se afla o cale ferata abandonata si unde nu ar fi nevoie de expropieri pentru realizarea drumului pana la centura. O alta solutie ar fi realizarea unei strapungeri in continuarea bulevardului Timisoara, aceasta ar avea cateva sute de metri pana la centura si s-ar putea realiza foarte rapid. Toate aceste rute alternative ar duce la decongestionarea bulevardului Iuliu Maniu, fara sa fie nevoie de acest proiect megalomanic (drumul expres spre autostrada A1, n.r.)", a declarat Victor Rausse, unul dintre cetatenii afectati de proiect.
- nu va duce la rezolvarea problemelor de trafic, aglomerand centrul Capitalei. "Acest PUZ decongestioneaza intr-adevar bd-ul Iuliu Maniu, dar va conduce tot traficul spre centrul Capitalei, deoarece soferii care vin de pe A1 si de pe soseaua de centura vor trece podul de la Ciurel, vor merge pe Splaiul Independentei si vor trece prin zona Unirii spre autostrada Bucuresti - Constanta. De asemenea, drumul va crea o descarcare majora pe soseaua Virtutii, un drum important care leaga Drumul Taberei de nordul Capitalei", a mai declarat Rausse.
- trece la doar 7 metri de uzina de apa de la Rosu, unde sunt niste bazine imense de apa descoperite pe care smogul facut de masinile de pe drum le vor polua.
- proiectul nu are studiu de trafic, singurul studiu in acest sens fiind JICA, un studiu realizat de japonezi in 2000 si care nu recomanda acest proiect drept o solutie viabila.
Cand au inceput lucrarile
Primaria Capitalei a demarat lucrarile la drumul expres spre Autostrada Bucuresti-Pitesti in 2010, iar potrivit documentelor prezentate la vremea respectiva, artera, de 8,3 km, ar fi urmat sa faca legatura intre Splaiul Independentei si autostrada A1. Licitatia pentru executarea lucrarii a fost castigata de catre consortiul JV Bogl - Astaldi - Euroconstruct -Tehnologica si Proiect Bucuresti, termenul estimat pentru finalizare fiind de 35 luni, de la inceperea lucrarii, respectiv anul 2014.
Lucrarile au fost oprite la cateva luni dupa ce au inceput atat din cauza litigiilor cat si din motive financiare. In 2014 au fost reluate si de atunci se lucreaza in continu. In bugetul pe anul 2015, lucrarea a primit circa 64 milioane lei. Reprezentantii municipalitatii spun acum ca pasajul va fi gata in 2016.
Traseu drumul express
Drumul expres va porni de la intersectia bd. Virtutii cu Splaiul Independentei, va merge pe langa Lacul Morii pana la intersectia cu bd. Uverturii, dupa care trece pe langa statia de tratare a apei Rosu-Militari si iese din Bucuresti prin comuna Chiajna. Traverseaza Centura Capitalei, trece prin Comuna Dragomiresti-Vale si iese in A1, la km 13, Pod Ciorogarla.
aproops in acest caz de ce bisericile aflate in aceeasi situatie nu patesc acelasi lurcu?
Cel care a dat autorizatia a luat o spaga de milioane, face 6 luni de puscarie si se retrage in glorie? De ce sa fie pedepsit doar penal si nu si civil pentru dauna pe care a adus-o?
Cand se face asta nu vom mai avea spaga asa mult pt. ca daunele ar depasi probabil orice spaga platita candva......
Avea și fosă septică ceea ce e absolut interzis în rezervație, dar ce să vezi Republica transnistreană BOR este stat în stat.
uite aici:
http://www.financiarul.ro/2011/12/12/scandalul-din-jurul-partiei-din-ceahlau-a-fost-relatat-in-academia-romana/
"un proprietar din zona, nemultumit de faptul ca [..] primaria nu il expropriaza."
Abia apoi urmeaza discutia despre aberatia proectului in sine:
"proiectul nu are studiu de trafic"
"trece la doar 7 metri de uzina de apa "
"nu va duce la rezolvarea problemelor de trafic"
si nu in ultimul rand
"variante mai ieftine si care s-ar putea realiza mult mai rapid"
Omul a procedat corect si cf. justitiei are dreptate.
Primaria trebuia sa ia in considerare de la inceput obiectiile acestuia si sa le introduca intr-o ameliorare la proiect.
Dar pt. ca era prea mic a desconsiderat cerinta.
Buturuga mica rastoarna carul mare - asa zice proverbul..........
Va rog sa modificati titlul articolului. Aceasta situatie este datorata numai si numai primariei care nu a respectat legea si a inceput si continuat constructia in lipsa unei autorizatii valabile. Valoare estimata a intregului proiect in 2008 a fost de 420 milioane Euro in prezent probabil depaseste 600-700 milioane Euro.
Oprescu, a actionat ILEGAL sfidand legea si cetatenii! Sunt convins ca acesta nu este un caz singular in capitala. Atentie mare la modul cum furnizati informatia!
Asta deoarece niste inteligenti in cardasie cu niste rechini mentin in aceasta situatie traficul rutier.
Romanii isi dau peste mana unii altora cand e vorba de facut ceva.Fiecare considera ca i se cuvine lui conducerea oricarei activitati.Pentru aceasta invoca faptul ca este : ortodox, patriot, cinstit. Orice in afara studiilor si a rezultatelor anterioare.
De 20 de ani ma minunez la faptul ca punctul de centura spre Domnesti nu a fost rezolvat. Era o chestie clara si pentru un cioban cu 4 clase sau chiar analfabet,.... ce sa mai spun de alte trasee.
Poporul japonez este cel mai inghesuit popor de pe planeta.Ar trebui sa apelam la propunerile lui.
Era de anticipat...
de vazut cerintele...
Sa vina japonezii sau arabii sau americanii???
- Japonezii sunt inghesuiti si folosesc poate cel mai bine terenurile - pot sa dea un aviz pe caz...
- Arabii sunt cei care construiesc astzi ceva si peste ceva timp repede darama...
- Americanii socotesc bine si lor nu le da cu rest, au si servicii specializate care se prind repede cand este una facuta babam de ciudat si cheama DNA-ul lor...
Daca veniti in zona veti vedea ca am dreptate
drumul trebuie terminat asa cum e.
solutiile alternative sunt aberante. bulevardul timisoara poate. dar strazile preciziei si liniei? ce gluma sinistra. alea nu ar descarca iuliu maniu nici de 2% din trafic. plus ca ce ar iesi de pe astea 3 ar ajunge in centura. iarasi o gluma sinistra pentru cei care circula pe acolo.
e adevarat, pe langa acest drum mai trebuie finalizata centura nord intre cele 2 autostrazi si gasita o solutie inteligenta pentru dopul acesteia de la dn1.
ah, si fondurile suplimentare pentru exproprierea gigelului cu fereastra si protectia fabricii de apa trebuie luate din salariile si alocatiile copiilor celor care au dat autorizatiile initiale.
asa ca du-te si canta la alte mese.
de multe ori, in intervalul 8-9 am stat minute bune pe sensul bd. Geniului-bd. Titulescu. Pasajul Basarab trebuie continuat cu tunel pe sub Iuliu Maniu si cu iesiri in Progresului, Dr. Taberei...etc.
Eu il folosesc rar, asa ca observatia mea ca "se circula, nu se sta" nu ar fi relevanta.
In schimb trec des pe Podul Grant, si chiar daca uneori este aglomeratie (seara), nu se compara cu situatia de dinaintea realizarii Pasajului Basarab!
Este util.
Sunt convins ca e o tacere si o bezna profunda in mintile voastre...
Personal sustin proiectul. Fara a fi specialist in transporturi dar ca utilizator frecvent al A1, mi se pare un traseu foarte bine ales pentru a economisi in orele de varf chiar si 40 de min. ocolind cartierul Militari. Alte variante nu sunt nici pe departe atat de rapide precum cea aleasa prin acest proiect!
Si aici nu este vorba de a ocoli orasul ci de optiunea unui tranzit rapid din si inspre centru. Nu tot traficul care intra in Bucuresti pe A1 urmareste sa ajunga la Constanta, spre exemplu. Dimpotriva!
Si eu sunt subiectiv, recunosc. Am un mare interes sa scurtez cat pot de mult distanta intre Unirea, unde locuiesc si A1. Iar pentru mine acest proiect este ideal.
Si aici intervine functia publica: primaria, statul. Functia de arbitraj in societate.
Nu vreau si nu pot sa intru in polemici tehnice. Am spus doar ca pentru mine solutia este pe cat de subiectiva pe atat de ideala si o sustin in continuare. Si tot ca membru al societatii civile!
In ceea ce priveste partea de legalitate, lucrurile sunt clare. Instanta este chemata sa verifice aplicarea legii. Or legea in acest caz este chiar PUZ-ul pe care il emite primaria / consiliul local. PUZ-ul este act normativ! Instanta nu poate verifica decat daca procedurile prevazute de lege pentru emiterea PUZ-ului au fost respectate, dar nu continutul sau ca atare.
Din acest motiv, primaria nu are decat sa corecteze acele erori (ca sa ma exprim cat mai simplu) si sa emita un nou document (AC sau PUZ, dupa caz) pentru a continua lucrarea.
Si daca acele erori pe care trebuie sa le corecteze primaria, inseamna sa schimbe radical tot proiectul? Traseul? Exproprierile? Adica fix ce se cere de catre cei din zona care au contestat?
Primaria a emis pana acum 3 AC-uri, toate anulate apoi in instanta. Asta inseamna clar ca primaria NU poate emite un AC conform, pe baza actualului proiect...
Sunt de acord ca modul in care gestioneaza primaria acest proiect, si nu numai, este pe cat de neinteles, pe atat de revoltator...!
Soseaua de centura e in lucru, dar chiar pe 4 benzi nu rezolva traficul spre Crangasi. Strapungerea prin Bd. Timisoara sau str. Liniei iarasi nu rezolva problema, nici pasajul de la Domnesti. Iuliu Maniu si Uverturii sunt blocate si surse de blocaj si pentru traficul adiacent si o mare parte din cei care vin dinspre centura pe ele fac stanga spre Crangasi sau Splai.
Asa ca nu oamenii trebuie sa vina cu studio de traffic. Ci PRIMARIA! Nu cei care se opun acestui proiect trebuie sa vina cu studio de traffic, ci din contra cei care il propun!!!
Iesirea pe cheiul Dambovitei ar fi rezolvat problema iar argumentele indivizilor ne-expropriati(sau nu la valoarea pe care o doreau) prin care ei identifica vreo trei cai alternative de acces mi se pare de timesnewroman/kamikaze/urzica(pt cei trecuti prin viata) .Mai dau si eu o solutie: traficul sa iasa spre Constanta si apoi sa o ia pe centura modernizata spre Pitesti.
Solutia estein mod evident imbunatarirea centurii si mai ales a intersecriilor (Domnesti.Chitila, prelungirea bd TImisoara) asa incat cei care acum folosesc Iuliu Maniu ca singura iesire spre autostrada sa foloseasca oricare din acele iesiri la linia ed centura pentru a iesi din Bucuresti
In ceea ce priveste conflictele de trafic mentionate in post, aceasta strapungere si celelalte, pe de o parte, si inelele (interior, median si exterior) pe de alta parte, nu sunt contradictorii ci complementare. Podul Ciurel face parte in acest context nu doar din Strapungerea A1 ci, in acelasi timp, si din Inelul Median!
Toate aceste proiecte, impreuna, strapungeri si inele, sunt foarte necesare, utile si urgente! Doar avand aceasta retea in ansamblu, in interiorul careia fiecare componenta isi are utilitatea ei, vom rezolva problema traficului in Bucuresti.
Ramane la latitudinea primariei sa stabileasca prioritatile.
Respect optiunea dvs. pt alte trasee si o afirm in acelasi timp pe a mea, pentru acest proiect! Tot in calitate de contribuabil al Bucurestiului...
strada liniei este sublima dar nu prea exista. pe langa faptul ca trebuie scoasa calea ferata si construita de la 0, trebuie gasite solutii pentru incarcarea ei, cele 2 puncte de intrare fiind strada lujerului (prea mica) si valea cascadelor (prea aproape de sfarsit) ca sa ajute cu adevarat la ceva.
si amandoua se duc in centura aia minunata care e in constructie de 25 de ani. deci ori termini si centura ori intri in aceeasi belea cu exproprieri pentru o solutie cu descarcarea lor directa in autostrada.
In alta ordine de idei:
1. E clar ca pasajul va descongestiona o mare parte din traficul de pe Iuliu Maniu (intre Apusului si Cora) + cel de pe Uverturii si Virtutii. Oamenii aia oricum vor circula cu masina si acum, doar ca vor sta cu 15-20 de minute mai putin in trafic.
2. Strapungerea spre centura pot sa o faca doar dupa ce finalizeaza centura a.i. cineva care vine din Pitesti spre Constanta sa nu fie tentat sa o ia prin oras. Dar sa presupui ca daca exista aceasta strapungere tot traficul de pe A1 va trece pe la Unirea e total nerealist sau rau intentionat. Oricum nu sunt foarte convins de utilitatea ei sau ca ar fi prioritara inaintea celor de la Domnesti, Bd. Timisoara si in Crangasi
3. Nu as vrea sa fiu in pielea omului caruia ii va trece traficul la 6m de balcon, si sunt de parere sa fie despagubit just, dar sa blochezi un proiect util pentru 300.000 de locuitori e prostie sau nu numai. Din asta inteleg ca e mai bine sa se sufoce toti cei din zona B-dul Iuliu Maniu dar D-nul respectiv sa nu fie poluat.
Raspunsul este foarte simplu: PENTRU FAIMOSUL COMISION de 10%. Ce altceva poate fi???
cine imi poate da detalii despre modul in care pot face asta il rog sa o faca public in zona comentariilor aferente acestei stiri. Multumec.
Si eu am dreptate iar primaria va fi obligata sa inchida soseaua.
de ce voturi negative ? chiar sunt curios ...
Ce-i pasa unui strain ca Danes mihai nu a fost de acord cu fluidizarea traficului? Danes sa se mute inapoi la Danes, langa Sighisoara si sa lase Bucurestiul sa se dezvolte !
- Milititari este cartierul cel mai aglomerat, face legatura cu A1, cea mai circulata autostrada din Romania (din alea care sunt...)
- cel putin 50% din traficul de pe Iuliu Maniu si Uverturii s-ar duce pe acel drum expres
- nu ar mai exista ambuteiaje/blocaje pe virtutii si pe splai la orele de varf si nu numai
- orasul trebuie fuidizat, trebuie dezvoltat.... ori daca circulatia ramane in stadiul in care este acum, nu se va dezvolta niciodata
Nu am nimic cu omul care detine casa roz, cel care a dat in judecata primaria insa ceva este putred aici: Probabil ca despagubirea de 50.000 euro pentru cei 100mp nu l-a satisfacut si ar fi vrut sa dea un TUN mai mare. Sunt curios daca a dat in judecata si dezvoltatorul blocului de 11 etaje din spatele casei lui....
amintiti-va de galceava iscata de toata lumea pentru Buzesti! azi, toti trec pe acolo si singurul lucru care e anevoios - numarul mare de semafoare. Soseaua se dovedeste excelenta - si mai mult, a curatat paduchelnita din jurul halei Matache.
Asa si cu podul Ciurel - si multe altele ce se vor construi!!. Orasul asta are nevoie de aces de afara direct in diverse puncte mediane - nu doar prin celebrele cartiere marginase! din pacate nu am fonduri sa ma mut mai aproape - stau in Militari si viata mea e mai scurta cu cele 2 ore petrcute zilnic in trafic (metroul nu ma ajuta de fiecare data)
Un proprietar nemutumit - ghinion...
100 de proprietari cu galagia in casa - ghinion!! mergeti la primarie sa va dea geamuri performante - parte din proiect.
10000 de soferi blocati in trafic - nasol!! astia va afuma pe toti - faceti-le poduri si acces in si din oras astfel ncat sa nu stea pe loc!!1 milion de bucuresteni vor respira aer ceva mai curat!!