Ministerul Dezvoltarii condus de Liviu Dragnea a propus un proiect de lege care intra in contradictie cu o decizie a Inaltei Curti privind interzicerea aprobarii tacite pentru documentatiile de urbanism si autorizatiile de construire. Este vorba despre normele de aplicare la Legea urbanismului, aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului, care propun introducerea aprobarii tacite daca autoritatile competente (Primarii, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Pompieri) nu vor aviza proiectele imobiliare propuse spre aprobare Consiliilor Locale/Judetene sau Consiliului General al Municipiului Bucuresti in termen de 30 de zile.

Bucurestiul vazut de susFoto: Hotnews

Intr-o decizie data in 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei stabileste ca ca procedura aprobarii tacite nu este aplicabila in cazul autorizatiilor de construire, certificatelor de urbanism si documentatiilor de urbanism.

"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.486/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca procedura aprobarii tacite nu este aplicabila in cazul autorizatiilor de construire, certificatelor de urbanism si documentatiilor de urbanism prevazute in art. 6 alin. (1) si art. 7 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si in art. 29 si 44 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 16 septembrie 2013", se arata in Decizia nr. 13 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei prin care se admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Decizia nr. 13 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 674 din 1 noiembrie 2013.

Potrivit proiectului de act normativ pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, daca autoritatile nu elibereaza avizele aferente Planurilor Urbanistice Zonale si de Detaliu in termen de 30 de zile de la depunere, atunci acestea pot fi aprobate tacit.

"Autoritatile avizatoare si emitentii de avize au obligatia sa emita avizele in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii/documentatiei specifice complete, sub sanctiunea aplicarii prevederilor legale privind aprobarea tacita, fara alte proceduri prealabile", se arata in articolul 16 a proiectului normelor de aplicare a Legii urbanismului inaintat in dezbatere publica de ministrul Liviu Dragnea.

Pe de o parte, aceasta prevedere poate reduce birocratia, intrucat obtinerea unui aviz poate dura foarte mult. Pe de alta parte, aceasta masura poate duce la abuzuri, din cauza unui functionar corupt, proiecte nocive pentru oras primind astfel unda verde. In plus, normele de aplicare a legii interzic autoritatilor locale sa ceara detalierea proiectelor in cazul documentatiilor de tip Plan Urbanistic Zonal si de Detaliu, printre care si ilustrarile de arhitectura. Aceste ilustrari sunt insa relevante pentru cetatenii care participa la dezbaterea publica si nu stiu sa citeasca planurile de urbanism.

Investitorii care doresc sa construiasca pe un teren mai mult decat le permite Planul Urbanistic General (regulamentul zonei) trebuie sa faca un Plan Urbanistic Zonal sau unul de detaliu, in functie de marimea proiectului. Primul pas este obtinerea unui Certificat de Urbanism de la Primarie, document in care li se spune investitorilor ce avize trebuie sa ia pentru a obtine permisiunea de a construi mai mult. Dupa ce iau aceste avize de la directia de Urbanism din cadrul Primariei, de la Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Pompieri etc, proiectul este supus aprobarii Consiliului Local/General, iar daca este aprobat, proiectul se poate realiza. De retinut insa, in cazul in care toate avizele sunt obtinute, alesii locali sunt pusi in fata faptului implinit.

Proiectul de act normativ a fost pus in dezbatere publica pe 24 decembrie 2013, iar cetatenii puteau trimite punctele de vedere pe adresa iulia.matei@mdrap.ro timp de 30 de zile.

Citeste aici mai mult despre acest subiect.