​​​FOTOGALERIE Schimbari radicale ale Bucurestiului proiectate de Primarie: fantani arteziene 3D si refacerea totala a circulatiei pe bd. Unirii, parcare subterana in fata Palatului Parlamentului, refacerea Parcului Izvor, gradene la Sala Palatului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:27 Actualitate | Administratie Locala


Primaria Capitalei vrea sa reamenajeze cele mai importante spatii publice din centrul orasului, proiectele fiind puse in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii. Este vorba despre bulevardul Unirii - zona cu fantani, Piata Constitutiei, spatiul din jurul Manastirii Antim, Piata Lahovari, Piata Cantacuzino, spatiul din jurul Salii Palatului, Parcul Izvor, strada Lipscani, iar Podul Mihai Voda (peste Dambovita) ar putea fi reconstruit. In aceste zone ar urma sa fie construite si parcari subterane cu cateva sute de locuri.

Aceste proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, iar pentru amenajarea lor municipalitatea ar urma sa acceseze fonduri europene. Cetatenii isi pot exprima punctul de vedere referitor la aceste propuneri pana la sfarsitul lunii ianuarie. Proiectanti sunt o echipa de tineri arhitecti - ReAct Studio si biroul de arhitectura al arhitectului Dorin Stefan.


Bulevardul Unirii- Piata Constitutiei- Manastirea Antim

Primul proiect pus in dezbatere de Primaria Capitalei prezinta reamenajarea unitara a Pietei Constitutiei, a bulevardului Unirii, bucata cuprinsa intre Piata Constitutiei si Piata Unirii si zona aferenta Manastririi Antim, aflata in spatele bulevardului Unirii.

Potrivit planurilor prezentate de arhitecti, in Piata Constitutiei se va realiza o parcare subterana cu 988 locuri. In locul unde parcheaza acum masinile se va amenaja un spatiu public pentru pietoni, pavat cu piatra, dedicat in special organizarii de evenimente.


Simulare cum vor arata cafenelele de pe BD. Unirii;  FOTO: Re-act Now Studio

Pe bulevardul Unirii, pe partea stanga cum privesti spre Casa Poporului, vor fi desfiintate cele doua benzi de circulatie, urmand ca trotuarul sa fie unit cu zona unde se afla fantanile arteziene. Circulatia rutiera va fi mutata pe partea dreapta, unde se va desfiinta parcarea de pe margine si trotuarul, iar in locul lor vor fi relocate cele doua benzi auto desfiintate pe partea stanga.

"Astfel, vor fi create doua sensuri de circulatie cu cate doua benzi pe fiecare sens, separate de un spatiu verde cu aliniament de copaci existenti, ambele in nordul axei de simetrie a bulevardului, facand accesibile pietonal fantanile arteziene, ce vor fi refunctionalizate. Pista de biciclete cu dublu sens va avea latimea de 3m si va fi amplasata pe promenada pietonala nou creata pe latura de sud a bulevardului. Circulatia autovehiculelor se va face cu restrictie de viteza de 30km/ora", explica arhitectii.Simulare cum va arata Bd. Unirii dupa reamenajare: FOTO: Re-act Now Studio

Spatiul pietonal castigat prin desfiintarea celor doua benzi de circulatie si trotuarul care exista in prezent vor fi reamenajate, iar fantanile arteziene modernizate. Se va pune mobilier urban nou, cismele, mese de sah si parcari pentru biciclete si un turn de observatie spre Piata Unirii. De-a lungul promenadei se vor amplasa pavilioane pentru cafenele si ceainarii. Fantanile arteziene vor pastra amprenta celor vechi, dar vor fi 3 D. O parte dintre teii uscati si degradati de pe bd Unirii vor fi sacrificati, urmand sa fie inlocuiti cu arbori sanatosi.Simulare cum va arata Piata Constitutiei dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio

"In zona Manastirii Antim, sensul si numarul benzilor de circulatie auto se va pastra, in schimb se va modifica traseul lor, in sensul eficientizarii, astfel castigandu-se spatiu pietonal si spatiu verde. Parcajele auto se vor mentine de o parte si de alta a circulatiei auto, insa vor fi in numar mai mic decat in prezent (existand Parcarea din piata Constitutiei). Zona din fata Manastirii Antim (la intersectia str. Justitiei cu str. Antim Ivireanu) va fi zona pietonala, cu acces auto ocazional pentru parcajele manastirii, parcajele riveranilor si accesul in curtea manastirii. Pentru accesibilizarea zonei se va crea un spatiu public de legatura primitor intre Bulevardul Unirii si Manastirea Antim", explica arhitectii.

"In prezent, bulevardul Unirii nu dispune de o infrastructura propice pentru pietoni si biciclisti, de mobilier urban sau de un sistem de iluminat adecvate, vegetatia este neintretinuta si partial uscata si degradata, iar fantanile nu sunt functionale. Fiind un reper important la nivelul orasului, avand o latime considerabila a partii pietonale si beneficind de prezenta vegetatiei si a fantanilor, bulevardul are potentialul de a deveni un spatiu public important. In Piata Constitutiei, tipul de ocupare al terenului, in acest caz, domeniul public, este parcarea supraterana, fiind utilizata numai ocazional ca spatiu de evenimente, pentru concerte, targuri sau expozitii. Zona Manastirii Antim este greu accesibila si destructurata", spun arhitectii.


Piata Lahovari si Piata Cantacuzino
Al doilea proiect propune reamenajarea Pietelor Cantacuzino (piata dintre Parcul Icoanei si Parcul Ioanid) si Lahovari si a strazii Eremia Grigorescu care le leaga. Sub Piata Cantacuzino si Lahovari ar urma sa se construiasca doua parcari subterane.

Proiectul isi propune sa reconfigureze Piata Alexandru Lahovari astfel incat sa se pastreze statuia lui Alexandru Lahovari, vor fi plantati arbori, locurile de parcare reconfigurate si imputinate, iar accesul masinilor va fi permis in special la Spitalul Oftalmologic.Simulare cum va arata Piata Lahovary dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBASimulare cum va arata Piata Lahovari dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBASimulare cum va arata Piata Lahovari dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA

Pentru Piata Alexandru Cantacuzino, proiectul isi propune reorganizarea traficului rutier astfel incat sa se realizeze o trecere pietonala intre cele doua parcuri din zona. Dupa finalizarea constructiei parcajului subteran, spatiul de deasupra va fi amenajat cu arbori.


Simulare cum va arata Piata Cantacuzino dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA


Simulare cum va arata Piata Cantacuzino dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBASimulare cum va arata Piata Cantacuzino dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA


Parcul Izvor - reconstruirea Podului Mihai Voda

Proiectul pus in dezbatere publica propune regandirea zonei Parcului Izvor - Brezoianu - Lipscani. Astfel, podul Mihai Voda, demolat in 1977, ar urma sa fie reconstruit, iar zonale de la cele doua capete ale podului (scuarul si strada Lipscani si scuarul Izvor) vor fi reamenajate si se vor construi doua parcari subterane.

 "Strada Lipscani va fi reamenajata. Se va scoate circulatia auto de pe segmentul dintre Strada Radu Elie si strada Anghel Saligny. Pavajul, mobilarea si iluminatul se vor face unitar pentru intreaga suprafata", explica arhitectii. La celalalt capat al podului, in scuarul Izvor va fi amenajat un amfiteatru.

Parcajul Lipscani, va avea 2 nivele si un numar total de locuri de parcare de 168, cate 89, respectiv 79 pe nivel. Accesul se face pe o rampa dreapta, sens unic, din Splaiul Independentei printr-o artera de decelerare. Iesirea se face tot in Splai, dar la capatul opus al laturii adiacente Splaiului Independentei. Parcajul Izvor, sub scuarul amfiteatrului, va avea 1 nivel si un numar total de locuri de parcare de 164. Sunt prevazute doua accese si doua iesiri, pe rampe drepte, cu sens unic, o iesire din Splaiul Independentei si doua accese si o iesire din/in Strada Libertatii", explica arhitectii.Simulare cum va arata podul Mihai Voda; FOTO: Re-act Now Studio/DSBASimulare cum va arata podul Mihai Voda; FOTO: Re-act Now Studio/DSBASimulare cum va arata podul Mihai Voda; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA

Si Parcul izvor va primi o alta fata. "Se propune transformarea lui dintr-un maidan plantat intr-un parc urban reprezentativ pentru centrul Bucurestiului, o anticamera cu doua intrari: spre Muzeul National de Arta Contemporana si, opus, spre centrul istoric al Bucurestiului. Aleiile pietonale ale parcului vor fi trasate pe locul vechilor strazi ale cartierului Uranus si se va reface simbolic topografia zonei, cum era ea inaintea demolarilor din anii '80. Se va reface partial si dealul Manastirii Mihai Voda si se va construi un memorial/ spatiu expozitional ingropat in zona fostei Manastiri Mihai Voda", explica arhitectii.

Spatiul verde de la Sala Palatului

Potrivit proiectantilor, parcarea de la suprafata va fi desfiintata, iar masinile vor fi duse in parcarea subterana care se va amenaja sub acest spatiu, iar in fata Salii Palatului vor fi amenajate gradene si fantani arteziene.Simulare cum va arata spatiul de la Sala Paltului dupa reamenajare; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA

Cele doua parculete din stanga si din dreapta salii vor fi si ele reamenajate, iar vizitatorii vor putea sta in doua spatii gen "acvarii de sticla, transparente", unde vor putea bea un ceai sau o cafea. "Vrem ca acest spatiu sa nu fie animat doar cand este un spectacol la Sala Palatului ci in fiecare zi, pe toata durata zilei", a declarat pentru HotNews.ro Mario Kuibus, proiectantul acestui spatiu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6416 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  pozele sunt frumoase (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:00)

  minos [utilizator]

  ...dar observ foarte, foarte mult beton pe jos, chiar si aleile din parcul Izvor sunt mai mari, deci se pierde din spatiul verde....va iesi ceva, cam cum e la Universitate.....nu-mi place.
  • +8 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:20)

   Pictor Vonta [anonim] i-a raspuns lui minos

 • +15 (15 voturi)    
  fantani arteziene 3D???? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:06)

  Luke [utilizator]

  daca faceau una 2D atunci chiar ma deplasam pana acolo sa vad grozavia
  • +1 (1 vot)    
   fantanile de pe Unirii erau functionale acum 2 ani (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 10:36)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Luke

   Intradevar cam neingrijite, dar un bun gospodar cu putini bani le putea reconditiona usor. Apoi au urmat un brusc proces dedegradare si vandalizare ce m-a dus cu gandul la o mare afacere ce va viza reabilitrea lor.
   Deci "D" vine in cazul de fata de la DETURNAREA BANILOR colectivitatii, probabil in trei directii...
 • +3 (5 voturi)    
  Scuarul Izvor (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:52)

  EuSiCuMine [utilizator]

  este in momentul de fata spatiu verde. Cum adica se va amenaja in locul lui o parcare subterana si un amfiteatru?
  Si de unde obsesia asta pentru amfiteatre? Am mai vazut si in alte proiecte. Teatrul Bazilescu sta in paragina (de ex.) si noi betonam spatiile verzi pentru amfiteatre!?!?
 • 0 (6 voturi)    
  Bucuresteni, (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:35)

  MicaS [utilizator]

  asa va trebuie !
 • +3 (3 voturi)    
  De ce doar in centru si in nord?? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:38)

  Alex S [utilizator]

  De ce se fac proiecte din astea doar pentru centrul si nordul bucurestiului? Exista cartiere bucurestene in care nu s-a schimbat nimic de pe vremea lu Ceausescu, si astia refac aceleasi zone care oricum arata bine!!
 • +1 (1 vot)    
  Cum adică (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:17)

  Leul in iarna [utilizator]

  se RECONSTRUIEȘTE strada Lipscani? Adică se va dărâma și se va face la loc? N-ar fi mai normal s-o restaureze?
 • +3 (3 voturi)    
  Mdah, cunoastem, am mai vazut poze frumoase (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:26)

  Dalinar [utilizator]

  iar lucrarea finalizata arata cu totul altfel, de obicei 99% beton, pavele de tot rasul si borduri de juma de metru in care iti spargi bumperul la masina cand parchezi.
 • +1 (1 vot)    
  mare pacat (Vineri, 17 ianuarie 2014, 22:06)

  fit [utilizator]

  Din pacate toate aceste transformari, amenajari nu fac decat sa micsoreze suprafata spatiului verde. Asta este marea tragedie a Bucurestiului.
  S-au taiat o gramada de copaci, asa pe nesimtite, cu incantarea ca avem unde parca in fata blocului, nu s-a luat niciodata in calcul sa se faca parcari sub/supraterane cu schimbarea mentalitatii bucurestenilor ca nu trebuie sa parcheze in pat!
 • +4 (4 voturi)    
  Ce-i cu minciuna cu teii care sunt uscati ? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:56)

  liviul2006 [utilizator]

  Ce-i cu minciuna cu teii care sunt uscati pe Bulevardul Unirii , la fantani ??? E o minciuna de-a primariei de a justifica taierea capacilor, care, apropo, sunt mai mult stejari !

  Locatarii pe aici cica se spune ca au fost consultati, insa mai toti nu sunt de acord cu schimbarea zonei, cu taierea copacilor etc

  Bani aruncati pe firmele clietelare !

  Taie copaci, ca sa faca loc la betoane, apoi vara, in contextul in care clima devine din ce in ce mai calda la noi, mai baga si firma cu masini de udat asfaltul.

  In loc ca primaria sa bage bani in cumpararea de terenuri si facut cat mai multa verdeata, face cat mai mult asfalt si betoane.

  Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul ! :(
 • -1 (1 vot)    
  Unde ar fi podul Mihai Voda? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 11:47)

  antrax [utilizator]

  Desi sunt bucurestean m-am nascut dupa momentul demolarii si numele nu-mi zice nimic. Exista deja 2 poduri langa Parcul Izvor, la mijloc/metrou Izvor si la coltul dinspre Eroilor. Asa ca banuiesc ca locatia ar fi la capatul dinspre Unirea al Parcului Izvor, aproximativ unde era benzinaria Petrom peste Dambovita.
  Va fi un pod pietonal sau rutier. Daca e rutier, conform cu aparitia celor 2 parcari, merita investitia?
  Podul de la statia de metrou e la nici un km distanta, si cel de la Calea Victoriei la nici 1km in sensul celalalt.

  Si da, multe dale de beton. Cand sunt 35+ grade vara cine trece pe acolo se va simti ca un ou ochi in tigaie. Prin vest am observat ca in multe parcuri aleile sunt facute dintr-un soi de pietris albicios destul de fin, nu din beton/asfalt, iar aleile nu sunt "bulevarde". Dar probabil nu costa la fel de mult ca niste dale de granit/marmura, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version