Telegondola pe care Primaria sectorului 2 intentioneaza sa o construiasca intre capatul Soselei Pantelimon si Casa Presei trece peste resedinta oficiala a presedintelui Traian Basescu din cartierul Primaverii, potrivit planurilor care stabilesc traseul instalatiei. Proiectul a fost prezentat in cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. HotNews.ro a solicitat Administratiei Prezidentiatele si SPP puncte de vedere legate de traseul telegondolei. Pana la acest moment cele doua institutii nu au prezentat un punct de vedere.

Telegondola trece pe deasupra vilelor de protocolFoto: PMB

UPDATE (ora 21:28)Purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea: "Sunt chestiuni care tin de securitatea presedintelui Romaniei, nu cunosc si nu pot face consideratii legate de acest subiect, va rog sa va adresati Serviciului de Paza si Protectie."

Membrii Comisiei au atras atentia proiectantilor telegondolei ca aceasta trece printr-o zona de maxima securitate si ca acest lucru ar trebui evitat. "Contrar a ceea ce afirma promotorii ei, telegondola peste lacurile din nord nu este nici un mijloc de transport urban echivalent celui de suprafata – nu poate avea o astfel de capacitate -, nici un mijloc de transport turistic – traverseaza o zona de lacuri, adevarat, dar avand in buna parte in vecinatate cartiere de blocuri ori locuinte foarte modeste, chiar mizere. In egala masura insa, absurdul acestei initiative e dat si de ceea ce se intampla la polul opus, in zona “buna” a lacului Floreasca, unde telegondola trece chiar peste peninsula pe care se afla resedinta presedintelui tarii si alte cateva importante imobile de protocol. Imi vine greu sa cred ca mai exista o tara in care publicul sa aiba posibilitatea survoleze, la joasa inaltime, un teritoriu cu un statut special, care cere discretie si protectie vizuala, nu expunere maxima", a declarat in cadrul sedintei unul dintre membrii Comisiei, Dan Marin. In replica, proiectantii telegondolei au declarat ca deja au primit avize de la serviciile insarcinate cu protectia obiectivului.

Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul telegondolei a fost discutat de mai multe ori, in ultimul an, in cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei insa nu a primit unda verde deoarece arhitectii au considerat ca afecteaza spatiile verzi din parcuri, dar si un monument de importanta nationala - Parcul Herastrau.

Atat ONG-urile, cat si arhitectii sunt impotriva realizarii telegondolei din Bucuresti fiind de parere ca acest proiect este "absurd", "inutil", "o tichie de margaritar". Vezi aici si aici punctele lor de vedere.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, telegondola ar urma sa aiba urmatorul traseu:

- va pleca de la capatul Soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora;

- va traversa salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca;

- va trece peste penisula unde se afla vilele de protocol - langa Parcul Bordei;

- va ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere;

In total, instalatia va avea o lungime de 10 km. Cabina telegondolei va opri in cinci statii care vor fi amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care telefericul se intersecteaza: DN1 (Piata Presei), bd. Aviatorilor, Barbu Vacarescu, Lacul Plumbuita, Soseaua Pantelimon (Cora Pantelimon).

Proiectul telegondolei este initiat de Primaria sector 2, iar costurile necesare implementarii se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.

Ce parere au cetatenii despre telegondola

Cetatenii, ONG-urile si asociatiile profesionale au postat pe site-ul Primariei Capitalei parerile lor despre acest proiect. Va prezentam cateva dintre postari:

Romulus Bena: "Nu sunt de acord cu acest mod de cheltuire a 20 de milioane de Euro (care la final vor fi cu siguranta mai multi). Proiectul este ineficient ca transport public, fiind prea rare statiile si capacitate redusa pe ora, ineficient turistic pentru ca survoleaza Pantelimonul si se vor vedea fix "blocurile gri" de la BUG Mafia, nu cred ca e nevoie sa mai intru in detaliu. In zona Herastrau va polua vizual parcul, care este monument istoric. De acesti bani mai bine puneti la punct salba de lacuri de pe Colentina ca destinatii de agrement si odihna: curatarea lacului, intretinerea spatiilor verzi, mobilier urban adaptat parcurilor. Vrem o capitala frumoasa, nu circ"

Muller Anca-Mihaela: "Este un proiect foarte costisitor si nu vad utilitatea lui, in conditiile in care in Bucuresti sunt alte obiective care trebuie realizate urgent: amenajarea de spatii verzi pe cat mai multe terenuri virane, realizarea de zone pietonale, refacerea cladirilor vechi si a celor de patrimoniu, extinderea Centrului istoric, in paralel cu dezvoltarea unui transport in comun eficace - metrou, in mod special. Daca e vorba de salba de lacuri, acestea trebuie refacute si se poate circula cu ambarcatiuni (cum este cazul in Strasbourg sau la Paris, ca si in alte orase). In plus, intretinerea telegondolelor pe termen lung se poate dovedi extrem de costisitoare. Nu are rost sa fie lansat si implementat un proiect care va trebui desfiintat ulterior".

Lotreanu Monica: "Proiectul telegondolei "peste lacuri" in Bucuresti mi se pare futil si de neacceptat a fi finantat din bani publici (decit daca nu se doreste deschiderea unei surse de parandaraturi bune la vremuri de criza si/sau electorale). Telegondola nu rezolva fluenta si eficienta transportului public urban pe directia Nord-Est. Implantarea unei telegondole in arii protejate sau clasate monument/sit istoric este o chestiune delicata si o interventie care se cere riguros studiata. Concluzia consultarii in ce ma priveste este NU!".

Simbotin Catalin: "Orice modalitate prin care cetatenii sa se deplaseze este binevenita in Bucuresti cu atat mai mult acest proiect ce ofera multe avantaje: se imbina utilul cu placutul, traseul este drept si nu serpuit cum ar fi la nivelul solului, timul este redus, sunt descongestionate mijloacele de transport de la nivelul solului, presupun ca nu este poluant avand in vedere ca va functiona pe baza de curent electric".

Petroiu Tiberiu Lucian: "Ideea mi se pare grozava si ca un absolvent al Facultatii de Istorie Bucuresti sincer nu inteleg de ce Ministerul Culturii s-a gandit sa dea aviz negativ acestui proiect...din moment ce proiectul este unul care faciliteaza turismul si totodata vizionarea altor monumente istorice pe care altfel nici macar bucuresteanul nu le admira...din diferite motive...fie de timp , fie din necunostiinta. Aici referindu-ma la Palatul Ghika, Capela Ghika, Manastirea Plumbuita, etc... plus ca se poate vedea si Bucurestiul altfel decat doar un morman de constructii si reparatii in curs...V-as felicta daca ati pune in aplicare un astfel de proiect"...

Stefanescu Stefan: "Bucurestiul e un oras care nu ofera turistilor decat foarte foarte putin comparativ cu multe alte capitale sau orase importante europene. Asa incat orice incercare de a crea ceva inedit si atractiv ar trebui privit cu mai multa receptivitate. Iar pe de alta parte am inteles ca acest proiect e finantat din fonduri europene. Asa ca orice suma de bani atrasa e un plus. Felicitari pentru idee, sigur ca se pot discuta si negocia toate detaliile proiectului. Sper s ase realizeze cat mai curand".

Ochinciuc Mircea: "Sa "admiri copacii si luciul apei" lacului Herastrau, de la 50 de metrii înaltime contra sumei de 20 mil. de euro - iată o ideie demna de cartea recordurilor stupiditatii. Sa pretinzi ca transportul cu telegondole de 4/6 persoane descongestioneaza traficul rutier si rezolva, pe "calea aerului", legatura (inutila) Cora Pantelimon / Piata Presei Libere este dovada de crasa incultura urbanistica. Si sa sacrifici pentru astfel de monstruozitati ale somnului ratiunii numeroase suprafete verzi sub pretextul "protectiei mediului" inseamna sa desconsideri inteligenta bucurestenilor. Spatiul consultarii publice nu permite o analiza profesionala a proiectului dar pentru cei ce o doresc se pot adresa Ordinului Arhitectilor din Bucuresti"

Iupceanu Stefania: "Consider ca este un proiect care se adreseaza in primul rand turistilor si este binevenit! Sunt convisa ca si bucurestenii vor profita din plin si vor putea admira Parcul Herastrau si alte zone istorice pe care nu le-am vedea altfel. Meritati felictari daca ati pune in aplicare acest proiect"

Niculescu Giulia: "In centrul Londrei, atat de conservatoare cu pastrarea monumentelor si siturilor construite, este ridicat " London eye "- o roata mare cu nacele - ce ofera o panorama de exceptie asupra orasului. Locatia este pe malul opus cladirii Parlamentului si Big Ben-ului. Cu ocazia Olimpiadei 2012 a fost inaugurata si o linie de teleferic peste Tamisa. Telegondola propusa peste salba de lacuri va fi binevenita oferind un parcurs panoramic peste multe zone nedescoperite inca ale orasului. Bucurestiul are un relief plat, de campie, nebeneficiind de elemente naturale spectaculoase precum munti sau ape. Singurul element natural de mare importanta este salba de lacuri, iar traseul propune descoperirea si survolarea acestuia. Va oferi surprize placute".

Wring Roxana: "Proiectul nu are nicio logica. Pentru a fi eficient ca mijloc de transport ar trebui sa fie o alternativa la mijloacele de transport conventionale iar pentru a fi o atractie turistica ar trebui sa survoleze zone de interes arhitectural si urbanistic. In schimb telegondola va strica armonia vizuala a parcurilor si lacurilor survolate si va agresa cu structurile de cabluri metalice si piloni frumusetea naturala. Cu siguranta, banii folositi pe acest proiect megalomaniac se pot folosi mai judicios pentru regenerare urbana si proiecte sociale".