Curtea de Apel Bacau a respins joi, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, se arata intr-un comunicat de presa trimis de dezvoltatorul cladirii - Millenium Building Development (MBD). Aceasta este prima sentinta definitiva si irevocabila in cazul demolarii turnului de langa catedrala sfantul Iosif din Capitala. Pe rolul instantelor mai sunt inca trei procese privind demolarea cladirii - unul la Judecatoria sector 1, altul la Tribunalul Neamt si al treilea la Tribunalul Dambovita.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif, iar Tibunalul Dambovita il obliga pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire.

Avocatul MBD, Robert Rosu, sustine ca cele patru sentinte date pana acum de instante nu sunt contradictorii: "Sentinta data de Tribunalul Dambovita si de cele trei instante care au dat proprietarului castig de cauza nu sunt contradictorii deoarece aceasta sentinta il obliga pe primarul general sa dispuna demolarea cladirii, nu ne obliga pe noi sa demolam. Toate procesele unde ni s-a cerut noua sa demolam, le-am castigat. In procesul de la Dambovita noi nu am fost parte, nu am fost anuntati si nu am putut sa ne aparam. Vom cere casarea hotararii"

Referitor la sentinta data de Curtea de Apel Bacau, acesta spune ca era firesc ca instanta sa decida asa: “Sentinta Curtii de Apel Bacau este fireasca, dat fiind faptul ca edificiul Cathedral Plaza a fost construit cu respectarea legii, in baza unei autorizatii de construire in vigoare. Cathedral Plaza a fost edificata cu toate avizele necesare, iar dezvoltatorul a demonstrat, prin expertize tehnice, ca este o cladire sigura, care nu reprezinta niciun pericol pentru constructiile din vecinatate. Aceasta stare de lucruri nu poate permite demolarea cladirii pe calea vreunei proceduri legale”.

"Pornind de la toate aceste argumente, Millennium Building Development a solicitat deja Primariei Generale a Capitalei sa faca demersurile necesare pentru finalizarea procedurii de intrare in legalitate a Cathedral Plaza. Compania a inaintat Primariei rapoarte realizate de specialisti care atesta faptul ca imobilul Cathedral Plaza a fost construit legal, nu constituie o amenintare la adresa cladirilor invecinate si se incadreaza, din punct de vedere urbanistic, in arhitectura zonei", se mai arata in comunicatul MBD.

HotNews.ro a scris in exclusivitate pe 23 octombrie de faptul ca MBD a cerut Primariei Capitalei sa introduca in legalitate turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Precizam ca in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza"

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman. In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil. Reprezentantii MBD au refuzat sa comenteze.

La inceputul lunii septembrie 2012, Tribunalul Dambovita a decis, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolica Bucuresti, demolarea turnului de birouri de langa biserica Sfantul Iosif din Capitala, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopie. Sentinta, care poate fi atacata cu recurs, il obliga pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire.

MBD sustine ca nu a fost citat in acest proces, iar decizia Tribunalului Dambovita a fost atacata cu recurs de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Mai mult, Millennium Building Development sustine ca a castigat, pe 22 septembrie 2011, un proces la Tribunalul Neamt, instanta respingand o actiune a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti avand ca obiect demolarea.