"Exista o teorie a acestei Lebede Negre care spune ca trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa fie neasteptata, sa creeze un soc imens si practic sa fie predictibil retrospectiv, adica daca te uiti in urma trebuia sa-ti fi dat seama ca se va intampla acest lucru. Practic, ceva se va intampla pana in 2012, e o saturatie de actuala clasa politica. E o tensiune publica foarte mare", a declarat deputatul PNL, Adriana Saftoiu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Saftoiu a mai spus ca e greu de spus daca USL va rezista pana dupa alegerile locale, admitand ca exista tensiuni interne, fie mostenite din trecut, fie generate de sondajele care vor stabili viitorii candidati la primarii si Consilii Judetene.

Adriana Saftoiu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Adriana Saftoiu

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi mai jos principalele declaratii facute de deputatul PNL la Discutia de Luni:

  • Catalin Chereches (n.r. deputatul independent sustinut de USL care a castigat din primul tur alegerile de primar de la Baia Mare) isi merita aproape in totalitate succesul. Chereches ar fi candidat si independent si ar fi castigat. Este un baiat foarte tanar, foarte determinat, si care si-a pus acest obiectiv de cel putin un an. Stiu din discutiile cu Catalin ce efort a facut pentru a fi prezent in Baia Mare.
  • Catalin Chereches, anul trecut in august, a fost dat afara din PNL, sper sa-mi amintesc bine, a fost un fel de sanctiune. Era deputat PNL si in plan local, la Baia Mare, s-a considerat ca a atacat un protocol local intre PNL si PSD. Catalin oricum mergea independent, propunerea de a fi sustinut de USL a venit, din cate stiu, cu o luna inainte de alegeri. N-avea importanta daca el candida independent sau pe listele unui partid, este un om care a convins prin prezenta lui acolo in oras. 
  • Eu chiar nu pun egal intre PNL si Crin Antonescu. Daca dl Antonescu a inteles ca la argumentele mele sa raspunda prin atacuri la persoana, ca imi fac bagajele si plec ... nu. Eu chiar cred in doctrina liberala. (...) Din pacate, exista un tip de blazare. Sincer va spun, este o mare tristete cand aud ca cineva nu e mai insistent pentru ca risca sa-si piarda un colegiu. Din acest punct de vedere, exista un tip de pragmatism ineficient al politicii cand spui: bai, nu pot sa fiu atat de vocal pentru ca viitorul meu politic depinde de seful de organizatii. (...) La momentul acesta nu e foarte clar daca alianta, strategia actuala, e buna sau nu pentru PNL.

  • Nu simt ca partidul imi este ostil. Dincolo de schimbul de replici, nu consider ca mi-e ostil partidul. Vineri, de exemplu, am fost invitata de organizatia de femei liberale la o discutie. Nu pot sa spun ca toata lumea a preluat mesajul presedintelui. 
  • E greu de zis daca va rezista USL. Sa spunem ca nu exista tensiuni ar insemna chiar sa ne mintim si sa-i si pacalim pe oameni. Tensiunile au existat. La Bacau, Romeo Stavarache castiga in 2004 alegerile impotriva unui PSD foarte puternic si au ramas practic pe pozitii divergente. Cand s-a format USL, aceste tensiuni au fost si ele preluate. In ce masura vor putea fi estompate, mi-e foarte greu sa o spun. 
  • Eu sper ca conducerea USL sa poata gestiona aceste tensiuni la Bacau unde Stavarache e primar. Este evident ca el e convins ca, fiind primar, poate sa scoata si presedintele de Consiliu Judetean. Pentru el pare o nedreptate sa dai candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean PSD-ului. Mi se pare relativ normala fie reactia PSD, fie a PNL, acolo unde se simte puternic si ar fi vrut sa mearga in echipa pentru a-si castiga electoratul. 
  • Poate realitatea de pe teren va obliga cele doua partide sa revizuiasca ceva din protocol. Nu-i exclus. Daca se va ajunge la divergente, va fi destul de greu sa lasi lucrurile in suspans. Ce sa faci, schimbi organziatii intregi pentru ca nu se supun literei protocolului? Greu de crezut. La finalul acestor sondaje interne, e posibil ca in anumite judete preferatii sa fie din acelasi partid si sa existe discutii tensionate. Daca se va intampla asta, eu cred ca va trebui sa existe o regandire a acelui protocol. Mie mi s-ar fi parut mult mai castigator ca acolo unde populatia merge pe echipa PNL sau PSD sa mergi pe varianta castigatoare.

  • In 2009, la congresul in care a fost ales domnul Antonescu presedinte, eu l-am votat pe Crin Antonescu. Momentul in care am inceput sa am retineri a fost atunci cand in 2010 a impus conducerea PNL-ului pe lista. Asta nu mi s-a parut nici democratic, nici liberal. Sa nu lasi oamenii sa intre in competitie. 
  • Cred si acum ca PNL-ul putea sa-si joace cartea pana la capat. Eu cred ca exista un public de dreapta pe care l-am fi putut recupera si am fi putut intari PNL. Eu n-am nimic cu PSD-ul. Chiar cred ca Romania are nevoie de un partid puternic de stanga. Dar cred in egala masura ca Romania avea nevoie de alternativa pe partea dreapta si aici PNL-ul ar fi avut o sansa teribila. 
  • Chiar si cei care nu spun cu voce tare se gandesc ca e nevoie de alternativa, de altceva. Credeti ca partidele ar fi facut vreodata curatenie interna daca societatea n-ar fi reusit sa creeze o masa critica. Cat timp ne iluzionam cu mi-e sila, mi-e lehamite, nu ma mai intereseaza ce fac politicienii, nici atitudinea populatiei nu e in regula, nu face decat sa favorizeze pastrarea actualei clase politice cu metehnele ei. Ea se va schimba daca vine presiunea publica peste clasa politica. 
  • Dl Boc nu mai inspira incredere. Greu de zis daca va pleca, acum doua - trei luni as fi spus ca da, ca va fi schimbat din functia de prim-ministru. Acum tind sa cred ca nu, ca lucrurile vor ramane asa. Schimbarea lui Emil Boc trebuie sa se intample nu doar pentru ca ar fi erodat, ci pentru ca indiferent ce ne spune el nu ne mai inspira incredere. Un popor condus de un prim-ministru si de un Guvern care nu-ti mai inspira incredere e o stare de jale. 
  • Cred ca dl Boc a ajuns si el sa creada ca functia respectiva e facuta pentru dansul si ca e facut ca sa fie prim-ministru. Asta e problema intregii clase politice, care nu intelege ca ai un mandat sa servesti cetateanul. Punct. Niciodata n-ar trebuie sa fie invers: functia ma serveste pe mine.

  • Exista o teorie a acestei Lebede Negre care spune ca trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa fie neasteptata, sa creeze un soc imens si practic sa fie predictibil retrospectiv, adica daca te uiti in urma trebuia sa-ti fi dat seama ca se va intampla acest lucru. Practic, ceva se va intampla pana in 2012, e o saturatie de actuala clasa politica. E o tensiune publica foarte mare. 
  • Uitati-va cat de des se aude propozitia: nu-i mai suport, m-am saturat de atata vorba. Presupun ca o sa apara acel politician care brusc ne va oferi o alta varianta. Un politician care poate sa depaseasca in acest moment tarele clasei politice. Haideti sa vedem, in mod evident si eu cred ceva se va intampla. 
  • Cineva care va avea curajul sa ne spuna altceva decat ceea ce auzim noi pana acum, si care va iesi din tipul de discurs conflictual. Nu cred in povestea aia cu gandirea pozitiva, pe mine ma cam oboseste gandirea pozitiva. Dar e o asteptare, nu se poate ca la Romanii au Talent sa nu gasim si un politician cu talent care sa arate altceva. As putea acum sa va dau niste nume dar nu vreau. Vreau sa am si eu aceeasi surpriza. 

Nota: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata incepand cu orele 19.10 si pe frecventele Radio France International (Bucuresti - 93, 5 FM)