Elevii romani au probleme cu alfabetizarea, cu invatarea pe parcursul vietii si cu abandonul scolar timpuriu. Concluziile apartin unor studii europene, care au analizat datele furnizate de sistemul de educatie din Romania in 2006. Atunci, promovabilitatea la Bacalaureat era de 79,60%. Patru ani mai tarziu, doar 69,30% dintre candidatii la examen il promoveaza. "Acestea sunt rezultatele pe bune. Vedem astazi efectul reformelor Marga si Andronescu", sustine ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Funeriu anunta ca in aceleasi conditii se va desfasura si examinarea de anul viitor. "Bacalaureatul de anul viitor nu va fi modificat fata de anul acesta, in afara de cateva schimbari minore de calendar".

Rezultate slabe la BacalaureatFoto: AGERPRES

Intrebat care este explicatia pentru recordurile negative inregistrate de candidatii la Bacalaureat anul acesta, ministrul Educatiei a declarat ca "am avut un Bacalaureat la care am aplicat politica de toleranta zero fata de frauda, cu rezultatele pe care le vedem. Aceasta este situatia reala a invatamantului romanesc". In ceea ce priveste responsabilitatea pentru aceste cifre, ea se situeaza in curtea fostilor ministri, a precizat ministrul. "Prima responsabilitate este a tuturor celor care nu au inteles importanta educatiei in trecut si care au facut din modificari si din instabilitatea pe care au imprimat-o sistemului o lupta proprie cu sistemul. Cei care astazi dau Bacalaureatul sunt rezultatul reformelor Marga si Andronescu si vedem rezultatele", a continuat Funeriu.

"Bacalaureatul de anul viitor nu va fi modificat fata de anul acesta, in afara de cateva schimbari minore de calendar. In tot ceea ce tine de legea educatiei pe care am propus-o noi, mergem pe o varianta a stabilitatii, care ne va scoate din aceasta situatie", a continuat Funeriu.

Asculta aici interviul integral cu Daniel Funeriu:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Promovabilitatea in sesiunea din toamna a Bacalaureatului, aproape la jumatate fata de anul trecut

Rata de promovare in a doua sesiune de bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, este de 32,31%. Adica promovabilitatea de anul acesta este cu mai bine de 40% mai mica decat media de anul trecut, de 72,64%, potrivit Ministerului Educatiei. Sunt cifre seci, dar care ascund hibe care s-au infiltrat in sistem de ani de zile. Un studiu realizat de Consiliul Uniunii Europene si de Comisia Europeana arata ca Romania nu exceleaza la niciun capitol, in ceea ce priveste invatamantul. Din contra, suntem mai mereu in ultima banca a barometrelor comunitare.

Cea mai mare provocare a invatamantului romanesc: Alfabetizarea la citire

Cea mai grava situatie se inregistreaza la capitolul "Alfabetizarea la citire/lectura". Procentul elevilor in varsta de 15 ani cu o alfabetizare la citire/lectura de nivel 1 si chiar mai scazut este cel mai mare in Romania, din 30 de state analizate. Mai exact, peste jumatate dintre elevii romani (53,5%) stiu sa citeasca, dar nu inteleg nimic din ceea ce lectureaza. Datele publicate sunt valabile pentru anul 2006.

In 2000, procentul elevilor cu performante scazute la citire era de 4 din 10. Atat in 2000, cat si in 2006, Romania s-a aflat pe ultimul loc in acest clasament. La nivelul Uniunii Europene, procentul elevilor cu performante scazute in materie de citit era de 21,3 in 2000 si de 24,1 in 2006.

  • Invatarea pe tot parcursul vietii

Un alt capitol la care Romania nu reuseste nicicum sa iasa de pe ultimul loc este "Participarea la programe de invatare pe tot parcursul vietii".

Cele mai recente date apar intr-un studiu european realizat de fundatia germana Bertelsmann si care a fost publicat pe 30 august. Concluzia: invatamantul clasic nu ne invata mai nimic, locul de munca nu ne imbogateste nici el cu prea multe informatii, cursurile de perfectionare lipsesc, la fel ca si recalificarea profesionala. Nu este prima oara cand atingem aceasta "performanta". Potrivit unui studiu Eurostat, si in 2000, si in 2007 si in 2008 ne-am pastrat locul din urma.

  • Abandonul scolar timpuriu

La nivelul Uniunii Europene, abandonul scolar timpuriu a reprezentat 14,9% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, in 2008.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, Romania a inregistrat in aceeasi perioada un procent de 15,9%.

De unde atata interes asupra sesiunii de toamna a Bacalaureatului? Bac-ul din vara a adus cel mai slab procent de promovabilitate din ultimul deceniu - 69,30%.

Din 2000 pana anul acesta, rata de promovabilitate la nivel national nu a coborat niciodata sub pragul de 75%. "Este un prim pas" spre intrarea in normalitate in sistemul educational, declara ministrul Daniel Funeriu, imediat dupa publicarea rezultatelor. "Daca promovabilitatea este mai slaba decat in 2009, aceasta cred ca dovedeste ca avem un bacalaureat normal, relevant. Daca vom avea baza legala pentru a incuraja performanta, atunci am putea avea si instrumentul pentru reglementarea situatiei in unitatile de invatamant unde promovabilitatea a fost zero", preciza ministrul Educatiei.

Pana la incurajarea performantei, Romania are scoli in care gradul de promovabilitate la examenul recent incheiat este zero. Este cazul Grupului Scolar din Vladeni, Iasi, unde niciun elev nu a reusit sa promoveze cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, potrivit publicatiei Ziarul de Iasi. Media cea mai mare obtinuta la Vladeni, unde s-au prezentat la examen 33 de candidati, a fost de 5,80. Explicatia data de directorul institutiei de invatamant a fost urmatoarea: toti candidatii au trecut cu superficialitate peste materia de examen.

"Pentru sesiunea din toamna, toti au ales sa dea examenul la biologie, vazind in aceasta materie un refugiu pentru a promova. Profesoara le-a dat materiale sa invete, i-a indrumat, Doamne iarta-ma, nu le putea baga ea in cap informatiile! Si eu si profesoara de biologie i-am avertizat ca trebuie sa puna mina pe carte", a explicat directorul, Vasile Tataru, potrivit sursei citate.

Rezultatele nu sunt insa departe de cele obtinute in vara. Atunci, la Grupul Scolar din Vladeni au promovat Bac-ul doar doi dintre cei 46 de candidati care l-au sustinut.

Iar cazul nu este singular. Tot in judetul Iasi, la Grupul Scolar Agricol din Holboca a fost inregistrat un singur candidat admis in sesiunea de toamna, cu media 6. Asta dupa ce, in vara, niciun candidat nu a promovat examenul.

  • Rata de promovabilitate la Bacalaureat, din 2000 pana in prezent, potrivit Bacalaureatul.ro:

2010 - 69,30% la nivel national.

2009 - 81,47% la nivel national.

2008 - 77,24% la nivel national.

2007 - 82,08% la nivel national.

2006 - 79,60% la nivel national.

2005 - 84,76% la nivel national.

2004 - 84,60% la nivel national.

2003 - 76,82% la nivel national.

2002 - 86,71% la nivel national.

2001 - 86,28% la nivel national.

2000 - 84,16% la nivel national.