Fundatia artEST si Agentia de Vise au stabilit componenta juriului pentru cea de-a patra editie a Premiilor Ioan Chirila. Cea mai prestigioasa competitie din gazetaria sportiva romaneasca isi va desemna castigatorii miercuri, 26 noiembrie, la Ateneul Roman.

Cei care vor decide castigatorii celor 7 categorii sunt personalitati de marca din domeniul publicistic si cultural. Numele celor care vor analiza dosarele jurnalistilor participanti sunt:

Iarina Demian, sotia regretatului cronicar Ioan Chirila, este fondatorul si presedintele Fundatiei artEST. Actor de teatru, film si televiziune, regizor si scenarist, a jucat in peste 100 de roluri in teatru si televiziune, doua scenarii de film, numeroase adaptari dupa romane importante si piese de teatru precum si sase spectacole de regie. Printre ele se numara primul musical romanesc, „Chirita of Barzoieni”.

Cristian Tudor Popescu a intrat in presa imediat dupa 1990, iar intre 1996-2005 a fost redactor-sef al cotidianului Adevarul. In anul 2005 demisioneaza si, impreuna cu Mircea Dinescu, fondează ziarul Gandul. A avut numeroase aparitii in mass-media, indeosebi in cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap si Pajura si CineTePrinde in calitate de cinefil.

Florin Iaru, poet, a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1968. Printre operele sale se numara Cantece de trecut strada, Aer cu diamante, La cea mai inalta fictiune, Innebunesc si-mi pare rau si Poeme alese.

Dumitru-Radu Popescu este scriitor, prozator, dramaturg si academician roman. Romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic latino-american. De asemenea, printre capodoperele sale dramaturgice se numara Pasarea Shakespeare, Acesti ingeri tristi si Piticul din gradina de vara.

Radu Paraschivescu este scriitor, traducator si gazetar. A publicat doua romane (Efemeriada si Balul fantomelor), un volum de povestiri despre Bucuresti (Bazar bizar) si unul de eseuri despre necinstea in sport (Fanionul rosu). In 2005 a primit premiul Ioan Chirila pentru cea mai buna carte de sport a anului - Fanionul rosu.

Alex Stefanescu este critic literar, traducator, autorul de texte politice, scenarii TV si moderator de televiziune. Autor a 5.000 de articole de critica literară, Alexandru Stefanescu a scris dramaturgie, dar si scenarii pentru televiziune. Timp de doi ani, in 2004 si 2005, a fost realizatorul emisiunii Un metru cub de cultura, difuzata pe Realitatea TV.

Mihai Rusu, fost jucator de tenis si arbitru, a lucrat ani la rand pentru postul de radio Europa Libera, remarcandu-se drept o voce distinsa si apreciata. De asemena, dupa 1990 a fost o prezenta aproape permanenta la editiile de acum traditionalului Open Romania.

Pentru Premiile Ioan Chirila vor concura cei mai buni gazetari sportivi din 2008, nominalizati de catre cele mai importante institutii media romanesti si de catre personalitati marcante din lumea sportiva si culturala. Premiile se adreseaza tuturor jurnalistilor de sport, indiferent de forma de exprimare a acestora.