O retea de hoti specializata in furturi cu ajutorul cardurior clonate, despre care presa locala relateaza ca sunt romani, a fost arestata in Seattle, saptamana trecuta, anunta Seattle Times in editia de marti, 20 septembrie. Un procuror districtual, care fusese la randul sau victima unui jaf luna trecuta, afirma ca au fost arestate in total sase persoane acuzate de furtul a peste un milion de dolari din conturi bancare cu ajutorul cardurilor clonate. “Credem ca am localizat si neutralizat una dintre cele mai prolifice retele, care folosea imigranti din Romania pentru a comite fraude”, a declarat procurorul districtual Jenny Durkan, citata de Seattle Times.

Cum se cloneaza cardurile Foto: Seattle Times

Procurorul districtual, Jenny Durkan, flancata de un agent special al serviciilor secrete americane, a declarat ca fraudele bancare cu ajutorul cardurilor clonate sunt in crestere in Seattle. Numai saptamana trecuta, a mai spus procurorul, sase persoane au fost arestate pentru furtul a aproximativ 1 milion de dolari din conturi bancare.

Potrivit acesteia, cel putin alte trei anchete sunt in derulare. In timpul conferintei de presa, un agent al serviciilor secrete a prezentat falsele cititoare de carduri instalate la bancomatele din Seattle si a explicat cum functioneaza: “Cititorul de carduri instalat pe ATM este insotit de o camera video care vede PIN-ul clientului. Hotii iau datele cu ajutorul cititorului de card iar cu PIN-ul odata furat incep golirea conturilor bancare”. Presa locala a prezentat si infografice cu mecanismul de functionare al cititoarelor de carduri si isi sfatuieste cititorii cum sa se fereasca de hoti. (Vezi foto atasat)

Potrivit procurorului districtual, arestarile operate recent de Serviciile Secrete americane au neutralizat cea mai mare retea de escroci care actiona pe Coasta de Vest. Seattle Times mentioneaza doua nume – Ismail Sali si Eugen Tirca – despre care sustine ca ar fi romani, la fel ca si alti complici implicati in fraude cu carduri clonate. “Cel putin patru dintre complici lui Sali sunt romani aflati ilegal in Statele Unite”, precizeaza Seattle Timis, citand documente judiciare.

Seattle Times mai scrie ca Sali si Tirca au complici deja pusi sub acuzare pentru fraude bancare si ca unii dintre acestia au devalizat si conturi din Europa. Intr-un alt caz, un numar de noua cititoare false de carduri au fost plasate la bancomate din Seattle in perioada Septembrie – Octombrie a anului trecut, fiind afectate conturile a 281 de clienti.

(Seattle, 20 septembrie)