Ionela Prunean avea doar 30 de ani. In urma cu cateva luni a fost parasita de sotul sau, care a plecat din tara pentru a munci. Dupa ce a ramas fara sot, soarta i-a mai dat o palma: a ramas si fara loc de munca. Era suplinitoare la scoala din localitate.

Ramasa singura, cu doi copii mici in intretinere, fara sprijin financiar si fara rude care sa o poata ajuta, s-a decis sa plece in Spania sa munceasca, tocmai pentru ca nu mai avea ce sa le puna in ghiozdane celor mici.

Munca de jos, dar bani pentru familie

A avut noroc, s-a angajat ca femeie de serviciu la un bar, nu i s-a parut injositor, se gandea doar la copilasii sai care o asteptau acasa cu jucarii noi si multe dulciuri.

Trimitea bani lunar, nu doar pentru ale gurii, 50 de euro erau destinati in fiecare luna doar pentru medicamentele fetitei, care din suparare ca a ramas fara tata s-a imbolnavit pe baza nervoasa si trebuie sa mearga lunar la neurologie, la control.

De o luna, Ionela nu a mai trimis bani, pentru ca se pregatea sa vina in tara. I-a transmis prin telefon mamei sale, Silvia, ca se va intoarce acasa. “Le cumpar eu de toate cand ajung”, spunea, prin telefon, Ionela.

Bucuria a fost imensa, atat pentru copii cat si pentru bunica micutilor, cea care a avut grija de ei in lipsa mamei.

A murit intr-o masina

Cu cateva zile inainte sa plece spre casa, insa, o lovitura graznica a cazut peste ei. Mama lor a murit intr-un accident de masina. Erau patru persoane intr-o masina care s-a facut zob in urma unui accident. Toti patru au murit, printre acestia se afla atat Ionela cat si un alt roman.

“Au ramas singuri, ea s-a dus sa isi castige painea. Nu stiu cum sa ii domolesc pe copii, plang intr-una. Ce ma fac eu? De unde sa iau bani sa ii ingrijesc?”, se intreaba, printre lacrimi, bunica micutilor, Silvia Faghi.

Femeia are 50 de ani, acum un an a ramas vaduva, lucreaza ca femeie de serviciu la scoala din sat, lunar primeste putin peste 2 milioane lei, bani din care este nevoita sa supravietuiasca atat ea cat si cei doi copii. “Sunt distrusa, nu mai am medicamente.

Ajung si eu in mormant ca barbatul si fata pe care o s-o ingop in curand”, spune disperata femeia.

Se intoarce acasa in sicriu

Cel care a identificat-o pe Ionela a fost sotul ei. I-a luat atat telefonul cat si inelele si banii pe care ii avea la ea in momentul tragediei, pe care-i va trimite prin posta, pentru ca daca se intoarce acum in tara pierde viza si contractul de munca.

Ce a mai ramas din Ionela, va fi adus acasa, in Daia, pentru inmormantare. Romanii si spaniolii din zona in care locuia femeia au pus mana de la mana si au adunat banii necesari transportului. 4.

700 de euro, din care va fi platit drumul cu avionul pana la Bucuresti si transportul cu masina pana in sat, unde urmeaza sa ajunga astazi, pentru a fi inmormantata joi.

Durerea mare este ca nimeni nu o va mai vedea pe Ionela, pentru ca nu au voie sa deschida sicriul. Imaginea ei va ramane doar in poze si va fi pastrata in sufletele celor care au iubit-o.

Solidaritate printre rromii saraci

Vestea mortii Ionelei a indurerat tot satul. Locuitorii comunei Daia, chiar daca marea majoritate sunt rromi si se descurca financiar foarte greu, s-au solidarizat si au adunat bani pentru familia indurerata. S-au adunat in jur de 10 milioane lei. “Şi cei care nu au ce sa puna pe masa au ajutat familia.

Sunt oameni amarati, care nu au ce manca. De data aceasta s-au solidarizat”, a spus fostul primar, Emil Todoran, care a donat si el un milion de lei.

Parasiti de ambii parinti, micutii Catalin si Lidia, vor fi nevoiti sa se descurce mai mult singuri. Fara mama, fara tata si fara bani, cei doi se indreapta spre viata, despre care care nu stiu ce le-a mai pus deoparte.