"Fara numar, fara numar…" Acesta era refrenul cel mai uzitat la una din nuntile de lautari mediatizata pe posturile de televiziune. "Melodia" pe fondul careia se aruncau bani cu ghiotura ar putea acompania si modul in care se desfasoara campania electorala la romani.

Politicienii bacauani au contribuit si ei la finantarea campaniei electorale si nu s-au facut de ras. In locul lautarului caruia i se lipesc bancnote pe frunte ar putea fi pusa mama lor, politica.

Campania electorala din vara trecuta si-a desemnat de mult castigatorii. A venit timpul sa aflam si ce au avut de plata cei care au dorit sa ne reprezinte interesele, atat pe plan local, cat si la nivel central.

Pentru ca au existat suspiciuni privind modul in care se colecteaza banii pentru campania electorala, legea obliga partidele politice si pe reprezentantii lor in batalia pentru putere sa-si declare sursele si sumele puse la bataie.

Lista donatiilor pe 2004, publicata in conformitate cu legea nr.43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, arata, in ceea ce priveste persoanele fizice din PUR, filiala Bacau, ca: Romeo Stavarache are trecut in dreptul numelui suma de 53 milioane de lei, Constantin Lupu – 50 de milioane, Nicolae Onica – 30 de milioane, Ionel Palar – 30 milioane.

In total, suma donatiilor persoanelor fizice de la umanistii bacauani a fost de 163 de milioane de lei, o suma care s-a aflat in media celorlalte filiale din tara.

Raportul de venituri si cheltuieli financiare al mandatarului financiar pentru Uniunea Nationala PSD+PUR, in cazul alegerilor parlamentare, are niste sincope. Cel putin asa reiese din inscrisurile oficiale publicate in Monitorul Oficial. In dreptul PSD Bacau apare trecuta suma de 2.396.003.375 de lei, iar in chenarul PUR apare suma zero.

Bineinteles si la capitolul cheltuieli PUR este absent, pentru ca PSD sa raporteze cheltuieli semnificativ apropiate de veniturile declarate.

Explicatia deputatului Ionel Palar este simpla: "La vremea respectiva eu, Stavarache, Berca si consilierii plecasem din PUR". Unul dintre liderii umanistilor bacauani convertiti de Voiculescu in conservatori, Petre Enasoaie, spune ca: "Noi nici nu am cerut locuri pentru Parlament.

Stiti ca a fost atunci problema cu plecarea la PNL a «aripei» Stavarache, eram intr-o situatie de independenta. Am participat la actiunile PSD, dar nu am avut nici o contributie financiara".

Despre cele 30 de milioane de lei pe care actualul deputat Palar le-a scos din buzunar inainte de miscarea spre liberali, tanarul politician crede ca: "Pentru mine era o suma la vremea respectiva. Eu nu m-am implicat masiv in mod financiar. Contributia mea a fost pe alt plan, m-am ocupat de organizarea alegerilor, am muncit mai mult fizic".

Destul de deschis vizavi de subiectul bani pentru campanie s-a aratat a fi si liberalul Alexandru Mironescu, el donand pentru reusita partidului in alegeri suma de 44 de milioane de lei: "Nu imi mai amintesc exact care a fost suma, dar pe undeva pe acolo. A fost in limita posibilitatilor. In Biroul Permanent fiecare a spus suma pe care credea ca si-o permite.

La nivelul meu, eu zic ca am dat destui bani. O parte au fost cash, o alta parte, sub forma de materiale. De exemplu, eu am avut in pregatire vreo trei comune, unde am contribuit cu afise si alte materiale publicitare".

Mironescu, unul dintre liberalii care nu au prins nici un fotoliu parlamentar si nici o functie importanta pe plan local, ar putea fi invidios pe senatorul Ion Aron Popa care a contribuit cu suma de 42 de milioane de lei, cu doua milioane mai putin, dar s-a ales in schimb cu un fotoliu in Parlamentul Romaniei.

Un alt liberal care a ramas deocamdata pe tusa este Dan Avram, platitorul sumei de 31milioane de lei.

Interesant este faptul ca un afacerist de talia lui Petru Placinta s-a "zgarcit", conform declaratiilor din Monitorul Oficial, la 28 de milioane, suma care a starnit deja mirarea si iritarea unor colegi de partid cu o situatie financiara mai putin roz.

PSD Bacau nu da detalii

Cea mai interesanta evolutie a avut-o PSD. In campania electorala pentru presedintie, fostul partid de guvernamant a inregistrat venituri totale de 8.530.190.566 lei, respectiv cheltuieli totale in suma de 27.139.760.343, rezultand un deficit de 18.609.569.777 de lei.

Veniturile din surse proprii ale PSD (sume transferate din contul curent) s-au ridicat la suma de 6.155.677.569 lei, in timp ce donatiile (persoane fizice si juridice) au reprezentat 2.334.890.000 lei. Au mai existat alte venituri si contributii in valoare de 39 de milioane de lei, plus o dobanda bancara de 622.997 de lei.

La capitolul cheltuieli, oamenii care i-au facut campanie lui Adrian Nastase ar fi cheltuit 25.787.143 de lei, banii pe reclama, publicitate, propaganda electorala si protocol fiind substantial mai multi: 27.108.461.923 la care s-a adaugat un plus de cheltuieli nespecificate, in valoare de peste 5 miliarde lei.

Veniturile si cheltuielile pesedistilor bacauani la alegerile locale nu sunt specificate in mod individual. In schimb, putem sti care au fost veniturile si cheltuielile in suma totala pe care organizatia bacauana le-a realizat si efectuat in cele doua tururi ale alegerilor locale din iunie 2004.

La primul capitol este mentionata suma de 2.493.897.416, iar la cea de-a doua rubrica, 2.490.268.049 de lei. Atat. Nici un nume de donator, persoana fizica sau juridica.

Chestionat despre absenta oricarui nume din raportul prezentat catre Camera de Conturi, fostul presedinte interimar al organizatiei judetene a PSD Bacau, Dumitru Bontas, spune ca: „Nu s-a facut o evidenta a costurilor pentru fiecare candidat separat.

Dar noi am facut obiectul unei verificari din partea Curtii de Conturi in luna februarie, parca. Specialistii de la institutia mentionata au luat toate varsamintele care s-au facut, atat de catre persoane fizice, cat si de cele juridice, si nu stiu sa fi fost probleme".

Din acest punct de vedere, legea precizeaza foarte clar ca persoanele fizice care au donat o suma mai mare de 25 de milioane de lei au obligatia sa-si faca cunoscuta identitatea.

Greu de crezut ca fiecare dintre membrii marcanti ai PSD Bacau au donat sub 25 de milioane de lei. Fostul interimar Dumitru Bontas sustine insa altceva: "Da, toti au donat sub 25 de milioane de lei!".

Surpriza cea mare se produce insa in momentul in care Bontas este intrebat cu cat a cotizat in campania electorala: "La alegerile locale am dat 40 de milioane de lei!". Inconsecventa lui Bontas este greu de explicat si mai ales de inteles.

In orice caz, faptul ca PSD nu si-a facut publice in raportul de venituri si cheltuieli publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a, nr.219/din 31.III.2005, sumele varsate catre organizatie in nume individual ridica multe semne de intrebare.

Ce spune legea, in detaliu?

Legea 43/21 ianuarie 2003 se refera la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Potrivit Legii, sursele de finantare a activitatii unui partid politic pot fi cotizatii ale membrilor de partid, donatii si legate, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat.

Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid poate fi de pana la 100 de salarii de baza minime brute pe tara, la data de 1 ianuarie a anului respectiv (2,5 milioane lei in cazul nostru).

Donatiile primite de un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 0,025% (0,050% in an electoral) din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv.

Donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara (500 milioane lei).

Donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara (1,2 miliarde lei). Persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat.

La solicitarea donatorului, identitatea sa poate ramane confidentiala, in situatia in care donatia se situeaza in limita sumei anuale de 10 salarii de baza minime brute pe tara (25 milioane lei).

Lista persoanelor care au facut intr-un an donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara, precum si suma totala a donatiilor confidentiale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pana la data de 31 martie a anului urmator.

In termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, mandatarul financiar este obligat sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid sau candidat independent. Raportul se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Lista pedistilor

Nici membrii din Partidul Democrat nu s-au lasat mai prejos. Astfel, secretarul de stat Vasile Nistor a scos din buzunar 89.138.136 de lei in timp ce Constantin Draganuta a dat cu un leu, atentie!, cu un leu mai mult!

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Constantin Avram a cheltuit 40.000.000 de lei, Neculai Olaru 25.000.000 lei, iar consilierul judetean Gheorghe Pricopie, 40.000.000 lei. Deputatul Liviu Miroseanu nu s-a zgarcit. A platit pentru demnitatea parlamentara nu mai putin de 200.000.000 de lei.

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine

La capitolul nume mari, sume pe masura, prima surpriza este furnizata de unul dintre cele mai controversate nume ale momentului: Omar Hayssam.

Omul de afaceri cu origini arabe, implicat in afaceri care i-au adus mandat de arestare, a donat pentru campania PSD din toamna suma de 560 de milioane de lei! Un alt nume care starneste nedumerire in legatura cu donatii catre PDS, este cel al firmei Contehit-Impex, care, pe 5.05.2004, a donat suma de 1.000.000.000 lei.

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza a venit cu suma de 250.000.000 lei. Un alt membru marcant al liberalilor, istoricul si senatorul Adrian Cioroianu, a contribuit si el cu suma de 225.000.000 lei. Elena Udrea, consilier prezidential, a aruncat dintr-un foc 330.000.000 lei.

Varujan Vosganian a adus 390.000.000 plus alte 27.000.000 milioane lei, in timp ce purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu a platit 400.000.000 lei.