Daca in aceste zile s-ar produce ruperea barajului de la Podu Iloaiei, primarii localitatilor afectate de viitura ar sta si ar ridica din umeri sau, cel mai probabil, suvoiul apelor i-ar prinde dormind.

Aceasta este concluzia la care s-a ajuns prin initierea, in cursul noptii de 10 spre 11 iulie, a unei simulari de rupere de baraj in Podu Iloaiei. „Ideea de a realiza aceasta simulare a avut-o prefectul, iar controalele la baraj si la Primaria din Podu Iloaiei au fost facute de mine si de seful Directiei Apelor Prut.

Daca intr-o prima faza lucrurile au decurs foarte bine, pe parcus s-a creat haos printre primarii si comisiile locale de urgenta din zonele care ar fi putut fi afectate", a precizat subprefectul Florin Ungureanu. Astfel, in jurul orei 24.00, subprefectul a pornit spre barajul de la Podu Iloaiei.

Acolo s-a anuntat aparitia unei fisuri cu diametrul de 3 cm in baraj si au fost alarmati inginerul de zona si echipa pentru situatii de urgenta, care au sosit in timp optim, conform planului conceput pentru asemenea situatii. Ulterior, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a inceput anuntarea comisiilor locale pentru prevenirea dezastrelor. „Din acest moment se produce haosul.

Zeci de minute au fost sunati primarii localitatilor Podu Iloaiei, Dumesti, Letcani, Valea Lupului si Holboca, care trebuiau, la rindul lor, sa mobilizeze comisiile locale. Intr-un tirziu, in jurul orei 1.30, au catadicsit sa se trezeasca din somn. O eventuala rupere a barajului ii prindea in paturi, dormind", a subliniat suprefectul.

Dupa parerea acestuia, la simulare, bila alba apartine Primariei Iasi, al carei comitet pentru situatii de urgenta avea toate planurile de actiune pe masa la ora controlului, iar bila neagra apartine Primariei Podu Iloaiei. „A trebuit sa asteptam minute intregi pina cind primarul din Podu Iloaiei a reusit sa ajunga la Primarie. Aici, nici urma de planuri pentru situatii de urgenta.

Ba, mai mult, acesta a spus ca nu are cheia de la sertarul cu planuri, aceasta aflindu-se la secretar, care lipsea din localitate. In concluzie, o indiferenta totala", a mai adaugat Ungureanu. Pe de alta parte, primarul din podu Iloaiei, Mihai Alexa, neaga cu inversunare afirmatiile subprefectului. Mai mult, el crede ca in asemenea situatii nu planul conteaza, ci lopata.

„Simularea a decurs extrem de bine. Noi in zece minute ne-am prezentat la sediul Primariei, iar planurile erau acolo, intr-o camera. Dar, daca vine o asemenea catastrofa, cine mai sta sa verifice planurile? Pune mina fiecare pe lopata si incearca sa opreasca viitura", a declarat, hotarit, primarul Alexa.