Realitatea bihoreana cere scuze public familiei Andrea si Tiberiu Kiss pentru implicarea numelor lor in articolul de presa "Kiss si Famiglia", publicat joi, in cotidianul nostru. Precizam ca, in articolul respectiv, presedintele Consiliului Judetean, Kiss Alexandru, ne-a confirmat, telefonic, ca cei doi tineri, actionari la Plaza Invest, firma care, la randul ei, detine 38,5% din actiunile complexului comercial Lotus Market, sunt, de fapt, fiica si ginerele lui.

Intr-o discutie ulterioara cu familia Tiberiu si Andrea Kiss, am aflat ca intre Domniile Lor si presedintele CJ Bihor nu exista nici o legatura, nici macar de rudenie. Minciuna sefului administratiei judetene, Kiss Alexandru, ne-a fost adusa la cunostinta, a doua zi dupa aparitia articolului de presa, de un apropiat al acestuia.

Protejand numele persoanei din motive lesne de inteles, cotidianul nostru publica integral discutia telefonica, inregistrata, cu omul clanului presedintelui CJ Bihor:

– "Auzi, tu, de ce ai scris ca pe fiica presedintelui Kiss o cheama Andrea?";

– "Pai, asa mi-a spus presedintele.";

– "Da’ ai verificat?";

– "Recunosc ca nu."

– "De ce n-ai verificat…?";

– "Cum sa verific… sa ma duc la fata si sa-i zic, «auzi, a zis tatal tau ca esti fii-sa. E adevarat sau nu?»… Sa fiu sincera… la asta nu m-am gandit.";

– "Auzi, si crede-ma pe cuvant ca stiu ce spun, pe fiica lui Kiss o cheama Beatrice si el te-a mintit.";

– "Bine, va cred, da’ de ce m-a mintit?";

– "Te-a mintit sa te compromita.";

– "Stati… stati putin ca nu inteleg….";

– "Adica, asa, ca in tot ce scrii de aici incolo sa nu mai fii credibila… Asculta-ma cu atentie. Eu am fost intr-un cerc de apropiati ai lui Kiss si acolo se discuta despre mazilirea ta. Eu nu stiu ce ai scris, ca nu citesc ziarele, mai ales astea de limba romana, dar spuneau ca tu i-ai fi compromis lui Kiss toate proiectele, si au stabilit sa te compromita, pe tine si pe nu stiu ce ziaristi pe care ei ii considerau incomozi."

In contextul dat, afirmatiile "omului de bine" par sa contina un sambure de adevar. Insa la fel de logica ni se pare si incercarea presedintelui Consiliului Judetean de a ne opri investigatiile, preferand ca, printr-o minciuna, sa ne trimita pe o pista gresita si sa ne distraga, astfel, atentia de la adevaratele increngaturi ale afacerilor sale.

Trioul Kiss-Biró-Mudura

Intreaga poveste a inceput la conferinta de presa de miercurea trecuta, cand presedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru a declarat ca va construi un Aqua Park, din banii Consiliului Judetean, chiar langa complexul comercial Lotus Market.

Declaratia a trezit suspiciuni fata de alegerea acestei locatii, suspiciuni bazate pe arhicunoscuta prietenie dintre presedintele administratiei judetene si patronul supermarketului, Alexandru Mudura.

In fata ziaristilor, Kiss a negat cu indarjire ca ar avea vreun interes personal in afacerea cu parcul acvatic si cu atat mai putin in complexul comercial al lui Mudura, argumentandu-si afirmatia prin faptul ca el nu are nici o actiune la Lotus Market.

Intr-adevar, potrivit Registrului Comertului, Kiss Alexandru nu figureaza cu actiuni la Lotus Market, in schimb, patronul supermarketului, omul de afaceri Alexandru Mudura, este actionar la firma presedintelui CJ Bihor si a viceprimarului Primariei Oradea Biró Rozália. Trioul Mudura-Kiss-Biró au impreuna o firma de prelucrare a lemnului.

In societatea comerciala Vetrolux SRL, cu sediul pe strada Closca. Nr. 41, una dintre resedintele lui Kiss, firma trecuta in declaratia de avere a celor doi edili locali, patronul complexului Lotus Market detine 50% din actiuni, iar presedintele CJ Bihor isi imparte cealalta jumatate din capitalul social cu viceprimarita din Oradea, respectiv 37,5% intra in portofoliul lui Kiss si 12,5 ii revin lui Biró.

In plus, partenera de afaceri din toate cele circa 15 firme ale sefului administratiei judetene, viceprimarita Biró Rozália, este actionara la una dintre activitatile comerciale ale complexului. Cu cele 50% dintre actiunile detinute la Studioul Lotus, partenera lui Kiss imparte afacerea, jumi-juma, cu patronul supermarketului.

CJ Bihor s-a trezit partener cu firme private din Ungaria

Relatiile de afaceri dintre Kiss, Biró si Mudura au fost sudate cu multi ani inainte. Spre exemplu, potrivit evidentei Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la data de 17.05 2002, omul de afaceri Alexandru Mudura, "cetatean roman cu domiciliul in Ungaria", detinea 50% din partile sociale ale societatii TV Lotus SRL, firma desfiintata intre timp, iar Kiss Alexandru si Biró Rozália imparteau cealalta jumatate printr-un procentaj de 33 si respectiv 17% din actiuni.

In afacerile trioului din Oradea au fost cuprinse si cateva societati comerciale private din Ungaria, firme pe care, pe de-o parte, Riró Rozália, in calitate de viceprimar, incearca sa le "promoveze" in parteneriat public cu Primaria din Oradea, iar de cealalta parte, din pozitia de sef al administratiei judetene, Kiss Alexandru le asociaza direct cu Consiliul Judetean Bihor, dupa modelul firmei ungare Breton KFT.

De pe urma acestei asocieri, in care CJ Bihor a intrat, la sfarsitul lunii mai a.c., ca actionar cu 200 de milioane de lei, a rezultat SC Breton Romania SA, al carui sediu a fost stabilit tocmai in resedinta presedintelui Kiss Alexandru. "Pentru ca asa pot sa supraveghez mai bine cheltuirea banilor", declara seful judetului atunci cand a fost intrebat.