Precipitatiile care au cazut continuu, incepind cu noaptea de luni spre marti, au readus teama inundatiilor in Vrancea. Pina ieri la ora 17.30, cantitatile de apa cazute ajunsesera si pina la 45-46 de litri pe metru patrat. Circa 12 gospodarii de la intrarea in satul Bordeasca Veche, comuna Tataranu, au fost iarasi "invadate" de ploi.

Apa a ajuns in 7 case pina mai sus de glezna, aceasta si din cauza unui canal olmatat, care n-a putut prelua apa Rimnicului. Avarii s-au produs la un pod, iar in alte citeva localitati exista riscul aparitiei alunecarilor de teren. Autoritatile ramin in alerta, caci riscul ca riurile sa iasa din matca se mentine pina miine, conform avertizarii primite de hidrologi.

Daca pentru unii vrinceni ploile au reinviat teama de inundatii, pentru focsaneni precipitatiile au adus mai mult disconfort. Strazile, dar mai ales trotuarele s-au transformat pe alocuri in devarate "lacuri", greu de evitat. Pietonii au avut cel mai mult de suferit, chiar si in centrul Focsaniului existind baltoace de toata frumusetea.

Ieri, spre exemplu, trotuarul din zona Farmaciei 24 trotuarul fusese acoperit de precipitatii, pe o suprafata considerabila. Pietonii au fost nevoiti sa improvizeze o trecere pe citiva bolovani, caci altfel riscau sa se afunde pina la glezne in apa.

1338 Ploile care nu s-au mai oprit de luni seara au afectat deja primele gospodarii din Vrancea. La Tataranu, unde s-au inregistrat cantitati de precipitatii de 46 litri pe metru patrat, apa a patruns pina mai sus de glezne si in locuintele oamenilor.

Aseara, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), ai Sistemului pentru Gospodarirea Apelor (SGA) si subprefectul Dragos Mircea apreciau ca 12 gospodarii erau inundate la intrare in satul Bordeasca Veche, insa in doar 7 cazuri apa a intrat si in case. "Miine (azi - n.r.) vom stabili cu exactitate cite case au fost afectate, acum e si foarte intuneric.

Vom sta toata noaptea sa supraveghem zona. Asteptam 15 pompieri, care vor interveni la nevoie. Daca e cazul, vom trece si la evacuarea locuintelor. Momentan, apa a incetat sa mai creasca", ne-a declarat subprefectul Dragos Mircea. Se pare ca apa a "invadat" locuintele din zona din cauza unui canal colmatat, care n-a putut prelua apa Rimnicului, mai exact a piriului Balan.

Majoritatea caselor inundate apartin unor oameni in virsta, care nu vor sa-si paraseasca locuintele, indiferent de urmari. Batrinii spun ca este pentru a cincea oara cind le intra apa in case, ultimele inundatii fiind in urma ploilor de asta-vara. "Nu ne-a anuntat nimeni ca vin apele, dar ne asteptam, cind am vazut cum ploua. In fiecare an e la fel.

Nu vreau sa plec de acasa, ca nu am unde sa ma duc. Am apa in toate camerele, dar vad eu cum o sa dorm", ne-a spus Georgeta Dumitru, o batrina din comuna Tataranu, care in ciuda frigului iesise in curte doar in capot.

Aseara a avut loc o sedinta a Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta in care s-a decis formarea a doua comisii care sa analizeze situatiile din localitatile afectate de inundatii. "Am dispus monitorizarea permanenta a situatiei din localitatile cu risc de inundatii, inclusiv instituirea permanentei.

In satul Bordeasca Veche, din comuna Tataranu, este foarte posibil sa mergem pe evacuarea oamenilor si persoanelor din zona inundata", a declarat prefectul Ion Oprea.

Podul de la Cimpineanca a fost inchis circulatiei

Podul provizoriu care face legatura dintre centrul comunei Cimpineanca si satul Pietroasa a fost avariat in proportie de 60%, in urma precipitatiilor. Din aceasta cauza, cei 500 de locuitori ai satului Pietroasa risca sa ramina izolati. Podul este construit pe tuburi, peste care s-a adaugat balast, astfel incit poate fi stricat cu usurinta de precipitatiile abundente.

Primele probleme au aparut in data de 30 decembrie 2005, cind structura i-a fost afectata de sloiurile de gheata aduse de riul Milcov. Prin interventia Primariei Cimpineanca si a reprezentantilor de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, circulatia pe pod a fost restabilita, ea desfasurindu-se, totusi, cu dificultate.

In urma ploilor cazute in ultimele zile, podul a fost avariat grav in portiunea sa centrala, situatie care a dus la inchiderea circulatiei spre satul Pietroasa. Primarul comunei Cimpineanca, Ion Dumitriu, ne-a declarat ca, impreuna cu angajatii ISU, aflati la fata locului, vor lua toate masurile necesare. Edilul spune ca exista o ruta ocolitoare, prin Odobesti, care insa nu este agreata de locuitorii satului Pietroasa, pentru ca presupune un ocol de aproape 40 de km. Cele mai afectate vor fi, cu siguranta, persoanele care lucreaza sau vin sa se aprovizioneze la Focsani. Solutia pentru rezolvarea acestei situatii ar fi constructia unui pod betonat.

In acest sens, Primaria a propus inca din 2003 un proiect, a carui valoare se ridica in acest moment la suma de 30 de miliarde lei vechi.

Pericol de alunecari de teren

Ploile care au cazut in ultimele 24 de ore au pus in alerta autoritatile, deoarece acestea pot declansa alunecari de teren in zonele unde deja au fost probleme dupa inundatiile din luna iulie 2005. Dupa ce, la sfirsitul anului trecut, trei case din comunele Nereju si Paltin au fost evacuate din cauza alunecarilor de teren, in prezent in alte trei localitati vrincene exista riscul ca mai multe locuinte sa se prabuseasca din acelasi motiv. La Nereju, situatia este deocamdata stabila, potrivit primarului Ion Pauca.

Speriati din cauza ploilor, localnicii din satul Bezari au venit ieri la Primarie, pentru a discuta cu edilul sef. "Daca mai intervenea vreo problema, trebuia sa fiu anuntat de oamenii din zona", a declarat primarul Ion Pauca. Aseara, ploia s-a transformat in ninsoare, asa ca riscul unor noi alunecari de teren a mai scazut.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea, in cazul in care continua sa ploua exista pericol de alunecari de teren si in satele Tinuasa, Valea Mica si Poienita, din comuna Dumitresti, in satele Cornetu si Coroteni, din comuna Slobozia Bradului, precum si in satele Herastrau, Valea Neagra si Bradetu, din comuna Nistoresti. Dupa s usele specialistilor, in alte 17 localitati vrincene ploile ar putea afecta doar drumurile judetene sau comunale. Aceste comune sint Poiana Cristei, Vintileasca, ndreiasu, Gura Calitei, Urechesti, Mera, Racoasa, Soveja, Corbita, Boghesti, Naruja, Paltin, Reghiu, Tulnici, Vidra, Cimpuri si Chiojdeni.

Riurile sint deocamdata sub cotele de aparare

Cursurile de apa de pe teritoriul judetului nu au pus deocamdata probleme specialistilor de la SGA. "Sint cresteri de nivel doar pe Rimnicu Sarat, care mai are 60 de centimetri pina la atingerea cotei de atentie. Conform prognozelor, vremea va fi la fel de ploioasa si in urmatoarea zi si asta inseamna ca pot fi inregistrate cresteri ale debitelor, dar nu este deocamdata nici un pericol", ne-a precizat ieri dimineata directorul SGA Vrancea, Victor Racosanu.

Hidrologii ramin insa in alerta, riscul depasirii cotelor de aparare pe riuri mentinindu-se pina astazi, potrivit avertizarii primite de hidrologi. Reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor se asteapta la cresteri ale cotelor de inundatii pe afluentii riurilor Buzau, Ialomita, Rimnicu Sarat si Putna. "Deocamdata riurile sint sub cotele de aparare. Am primit avertizare pentru Milcov si Putna, insa mai sint mentionate si riurile Rimnic si Cotatcu.

Cresteri de debite au fost in urma precipitatiilor, insa pe Rimnic, spre exemplu, mai este un metru pina la atingerea cotelor de aparare. Nu sint pobleme deocamdata, doar daca mai ploua foarte mult s-ar putea atinge aceste cote", ne-a declarat aseara dispecerul SGA. Desi ieri dimineata maxima de precipitatii era de 26 l/mp, la Vidra, cantitatile au crescut pina seara, ajungind la valori de 45-46 l/mp.

Cantitatile inregistrate de hidrologi, de luni ora 19.00 si pina marti ora 17.30, s-au ridicat la 46 l/mp la statia hidrometrica Martinesti, comuna Tataranu, 45,2 l/mp la Vidra, 41,3 l/mp la Jiliste, 41,1 l/mp la Focsani, 39, 2 la Reghiu sau la 35,3 l/mp, la Mircesti. De asemenea, au mai cazut precipitatii de 25 l/mp la Colacu, comuna Valea Sarii, si de 19,2 l/mp la Lepsa Specialistii se asteapta ca pina la sfirsit de saptamina sa apara si caderi de zapada.

De altfel, in zonele de munte precipitatii s-au transformat in ninsoare inca de aseara. Maximele termice au urcat in ultimele zile si pina spre 8 grade Celsius, dar spre sfirsitul saptaminii temperaturile vor scadea pina la -5 grade Celsius.

Bazinul hidrografic ar avea nevoie si de alte investitii

Desi pentru inlaturarea efectelor inundatiilor din Vrancea s-au cheltuit deja peste 1.000 de miliarde de lei vechi, reteaua hidrografica de pe teritoriul judetului ar avea nevoie de investitii de alte mii de miliarde. Potrivit directorului SGA, Victor Racosanu, pe linga reparatiile digurilor afectate de inundatii, foarte putine lucrari de aparare au fost realizate in plus.

"La Vadu Rosca, pe malul drept al Siretului, pe o portiune de 100-150 de metri, apa se apropiase de dig, de aceea realizat o aparare de mal cu saci de geotextil. Aceasta este o impletitura foarte rezistenta din material textil, umpluta cu bolovani si plantata pe malul apei. Lucrarea s-a ridicat la 20 milioane de lei.

O alta lucrare noua este o taiere de cot la Botirlau, pe Putna, care are o valoare de 9,6 miliarde de lei. Acestea nu acopera insa ne oile judetului. Pentru ca intreg bazinul hidrografic din Vrancea sa reziste la debite de 4.500 de metri cubi pe secunda, nu la 6.000 cum au fost la inundatii, ar mai fi nevoie de 2.500 -3.000 de miliarde de lei", a declarat Victor Racosanu.

Acesta recunoaste insa ca cea mai slaba aparare exista, la ora actuala, tot la poduri. La acest capitol, situatia nu este mai buna ca inainte de inundatii, tocmai de aceea la primele precipitatii abundente apar si avarii.