De cinci ani, o familie din Sighisoara asista neputincioasa la prabusirea propriei case l O conducta sparta a spalat pamantul de sub imobil, care acum se scufunda incet, dar sigur l Autoritatile au intervenit doar cu vorbe si promisiuni l Evacuati din casa calamitata, familia este acum scoasa in strada si din locuinta sociala repartizata "pana la remedierea situatiei" l Cu toate acestea,

Primaria nu-si mai asuma responsabilitatea calamitatii, sustinand ca vina apartine naturii si indolentei proprietarilor, nu administratiei

In vara anului 2001, locuinta familiei Szigeti din Sighisoara a inceput, practic, sa se dezmembreze. La inceput au aparut o serie de crapaturi in ziduri, a caror evolutie s-a accelerat constant, pentru ca in nici doi ani casa sa ajunga de nelocuit. In aceste conditii, proprietarii, Tibor Szigeti si mama sa, s-au adresat autoritatilor, solicitand o interventie pentru remedierea situatiei.

Cu atat mai mult cu cat, sustin ei, responsabila de aceasta situatie este chiar municipalitatea, prin intermediul ATT, societate ale carei lucrari la reteaua de apa ar fi cauzat alunecarea de teren.

In 2002, Primaria a dat curs solicitarii si a trimis pe strada Primaverii o echipa de evaluare, completata cu specialisti din cadrul Serviciului Tehnic al Consiliului Judetean, care avea sa constate ca, intr-adevar, imobilul a fost afectat de o alunecare de teren si nu mai este locuibil.

Data fiind situatia casei, autoritatile au decis debransarea imobilului de la utlitati, evacuarea familiei Szigeti din locuinta si recazarea intr-un spatiu al municipalitatii, sinistratilor - pentru ca, afectat de o alunecare de teren, imobilul intra in categoria celor calamitate - li s-a repartizat in vara lui 2003 un apartament pe strada Titulescu, nr.1, spatiu apartinand Spitalului Municipal, cu mentiunea ca recazarea este provizorie, pana la consolidarea terenului de pe Primaverii si remedierea stricaciunilor pe care le-a suferit casa, ale carei crapaturi ating in prezent dimensiuni de pana la 5 centrimetri.

Contractul de inchiriere a fost incheiat pentru o perioada de sase luni, timp in care autoritatile ar fi intreprins demersurile necesare pentru rezolvarea situatiei imobilului.

"Ne-au dus cu vorba"

Cu toate ca Primaria Sighisoara s-a angajat in momentul recazarii sa rezolve in regim de urgenta problema casei calamitate de pe strada Primaverii, autoritatile nu au intreprins nimic in acest sens.

Odata cu trecerea timpului, vazand ca lucrurile nu se misca, familia Szigeti a inceput sa faca demersuri, atat pe langa municipalitate, cat si pe langa autoritatile judetene, in speta Consiliul Judetean si Prefectura.

Din partea acestora, raspunsul nu s-a lasat asteptat, prefectul de la acea ora, Ovidiu Natea, asigurandu-i pe proprietari printr-o adresa trimisa in 21 noiembrie 2003, ca pana la finele primului trimestru al anului 2004 va fi elaborata o documentatie, in baza expertizei tehnice, urmand ca in cursul anului 2004 sa fie efectuate lucrarile de consolidare a imobilului".

Acelasi prefect revenea in 20 iulie 2004 cu o alta adresa, in care preciza ca "impreuna cu reprezentantii primariei s-a reanalizat cazul si s-a hotarat ca pana la 22 iulie sa fie reactualizata documentatia privind evaluarea necesarului si promovarea unui proiect de Hotarare de Guvern".

De asemenea, prefectul lua si apararea autoritatilor locale, punand neindeplinirea promisiunilor facute in noiembrie pe lipsa fondurilor necesare expertizei tehnice.

Dupa trei ani, scosi in strada

Pribegia familiei Szigeti nu s-a incheiat nici astazi, la aproape trei ani de la recazare. Ba mai mult, mama si fiul sunt pe cale sa ajunga in strada, pentru ca intre timp administratorul spatiului, societatea ATT, a inchiriat apartamentul unui cabinet stomatologic.

La aceasta situatie s-a ajuns, spune Tibor Szigeti, dupa ce primarul Dorin Danesan i-a asigurat ca nu vor ramane pe drumuri si contractul de inchiriere, incheiat initial pentru o perioada de sase luni, va fi prelungit pana la consolidarea casei de pe Primaverii.

Promisiunea a fost o vreme respectata, insa in noiembrie 2005 familia Szigeti primea din partea Comisiei de repartizare a locuintelor o adresa prin care era informata ca dreptul de folosire provizorie a expirat si ca trebuie sa elibereze apartamentul, pentru ca acesta a fost inchiriat unei cabinet stomatologic.

Totusi, sustine Tibor Szigeti, chiar si in aceasta situatie, primarul le-a promis ca nu vor ramane pe drumuri, urmand sa li se repartizeze in regim de urgenta o alta locuinta, ba mai mult, nici nu vor mai trebui sa achite chiria pana la momentul in care se vor muta.

Varianta primariei

Dorin Danesan, primarul Sighisoarei - cel care, spune Tibor Szigeti, le-a promis locuinta pana la rezolvarea situatiei casei afectate - sustine ca nu are mijloacele legale de a repara imobilul, pentru ca specialistii au stabilit ca vina pentru producerea alunecarii de teren nu apartine ATT, prin urmare culpa nu este a autoritatilor locale.

Mai mult, considera Danesan, familia Szigeti ar fi trebuit in cei cinci ani de cand se afla in aceasta situatie sa ia in considerare si alte modalitati de rezolvare a situatiei, inclusiv demolarea imobilului, care si asa, spune primarul, era intr-o stare subreda si inainte de 2001 si se impuneau lucrari de consolidare.

De asemenea, potrivit lui Danesan, situatia familiei in cauza nu este nici pe departe asa de disperata cum o prezinta acestia, pentru ca atat Tibor Szigeti, cat si mama si sora acestuia, merg frecvent in strainatate la munca, si ar putea sa-si inchirieze un apartament, in conditiile in care fondul locativ de stat al Sighisoarei este insuficient pentru cazuri mult mai grave.

Alunecare… in instanta

Pentru familia Szigeti ziua de 13 se dovedeste ghinionista, in luna martie 2006, pe aceasta data, primind din partea ATT o somatie de evacuare in termen de cinci zile. Pusa in imposibilitatea de a da curs somatiei, pentru ca Primaria nu le alocase o alta locuinta, cei doi "sinistrati" se trezesc in proces cu ATT, proces care in prezent se afla pe rol la Judecatoria Sighisoara.

Pana la rezolvarea cauzei, casa de pe Primaverii ramane, dupa cinci ani de la alunecarea de teren, o fantoma, o umbra a "locuintei" care a fost pe vremuri.

"Legal, n-am cum sa-l ajut. Eu i-am spus ca-l tin pana rezolvam cu casa, dar din moment ce s-a dovedit ca vina nu este a ATT, adica a noastra, nu pot aloca fonduri pentru aceasta lucrare, pentru ca dupa aceea ma trage si pe mine Curtea de Conturi la raspundere. Repet, nu e responsabilitatea noastra, sa mearga la cel de la dezastre. In plus, casa-i slaba, e veche.

Repet, nu sunt indiferent la problema acestor oameni, dar n-am cum sa-i ajut, legal", Dorin Danesan, primar Sighisoara

"Ne-au dus cu vorba. Ne-au spus, primarul si doamna Meyndt, de la ATT, sa stam linistiti, ca nu ne lasa in strada, iar acum ne scot in drum. Ce vina am eu ca mi se darama casa?", Tibor Szigeti, proprietar