Conspiratie deconspirata

Dupa 17 ani de la Revolutie incepe sa se destrame incet-incet, misterul gaurii din drapelul romanesc. Este vorba de iredentismul maghiar care s-a reactivat in ultimele zile si care vrea sa fure de la pieptul tarii doua judete si jumatate.

Conspiratia din ’89 este pe punctul deconspirarii. Primii care au mirosit ca ceva nu e in regula au fost copoii politici. Nu le-a trebuit mare lucru pentru asta.

A fost de ajuns ca Marko Bela, vicepremierul tarii, omul care conduce guvernul tarii atunci cand Tariceanu nu e acasa, sa participe la o intalnire la Miercurea Ciuc, in care sa afirme ca: “Autonomia teritoriala a tinutului secuiesc este un deziderat la care UDMR nu va renunta niciodata”.

Ca si cum nu ar fi auzit niciodata despre asa ceva, clasa politica a explodat. Cei care sunt impreuna cu UDMR-ul la guvernare afirma ca in programul Uniunii pe care ei l-au primit tradus nu se face referire la autonomie teritoriala, ci doar la cea culturala. Daca s-ar opri un moment sa isi asculte propriile declaratii poate s-ar rusina.

Orice neica-nimeni stie ca idealul UDMR este autonomia teritoriala. De 17 ani tot asta auzim noi oamenii de rand. Daca pana la Bucuresti mesajul nu a ajuns, macar politicienii locali trebuiau sa il perceapa. Nu sa sara acum, ca arsi, si sa faca tot felul de declaratii, gen “Time-ingul gandit special de Marko Bela, in saptamana premergatoare raportului de tara, nu a fost inspirat.

Nu a fost o declaratie fata de poporul roman ci fata de populatia maghiara”, a declarat unul din membri partidului aflat la guvernare alaturi de UDMR.

Iaca, fac ce fac demult

Furtuna in paharul cu apa, va trece la fel de repede cum a aparut. Capii partidelor parlamentare si Bucurestiul vor sari ca ars de fiecare data cand UDMR aduce vorba despre partea de Ardeal pe care o sa o ia in brate si o sa o duca in Ungaria. Exact in mijlocul tarii, va ramane o groapa cu care nu vom mai sti ce sa facem. Unii vor pune drobul de sare pe soba si o sa planga probabil. Altii, mai patrioti,

ne-am gandit la steagul nsotru drag si ne-a palit aducerea aminte. Daca suprapui gaura din steag pe harta, obtii haul care va ramane dupa obtinerea autonomiei. Si mai e ceva. Acuzati de colaborationism ar putea fi si cei din partidul care au pus inca de la infiintare cruce acestei probleme. Capul acvilei si crucea din sigla partidului respectiv se suprapun pe aceeasi suprafata.

Ar mai fi de mentionat si numele (pe care nu le stim deocamdata) a celor care au intocmit harta Europei si au pus inscriptia “Ro”, stupoare, tot acolo.

Cainii latra, caravana trece

UDMR pana acum nu a facut decat unele declaratii de intentie, perfect constitutionale, pentru ca libertatea de expresie este garantata de aceasta lege fundamentala a tarii. Si ei stiu asta si mai stiu si ca suntem previzibili si facem spuma la gura acuzand. Si stau bine mersi pe marginea gropii din mijlocul

Ardealului si se amuza copios. Scepticii sa fie atenti. Daca vor vedea convoaie ciudate din care mai cade cate un pumn de tarana sa stie ca se fura pamantul tarii.