Presedinta Ligii "Pro Europa" (LPE), Smaranda Enache, sustine ca Biserica Greco-Catolica este repetat obstructionata in incercarea de a redobandi proprietatile confiscate de comunisti.

Potrivit sefului Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul ligii, Haller Istvan, s-a primit o sesizare in acest sens de la Parohia din Chiheru de Jos, Chiheru de Sus, Urisiu de Jos si Sinmihai de Padure (toate in judetul Mures).

Haller a afirmat ca parohiilor li s-a solicitat sa depuna de repetate ori aceleasi documente legalizate, iar din septembrie 2006 comisiile locale de fond funciar au trimis "oferte de amplasament", sustinand ca pe amplasamentul original nu se poate reconstitui proprietatea.

Reprezentantii LPE au mentionat ca parohiile au acceptat amplasamentele oferite, dar imediat dupa aceea consiliile locale au adoptat hotarari de respingere a punerii in posesie.

Mai mult decat atat, Primaria din Chiheru de Jos refuza retrocedarea unei paduri de 614 hectare Bisericii Greco-Catolice. Pozitia neoficiala a LPE este aceea ca autoritatile locale impiedica si intarzie retrocedarea terenurilor confiscate de comunisti.

Liga va informa despre aceasta situatie autoritatile competente, cat si institutii si organizatii internationale.