Punctul de pensie creste din decembrie cu 16,8%, in urma deciziei Guvernului Romaniei, decizie influentata de excedentul de venituri inregistrat la buget. De aceasta majorare vor beneficia jumatate din pensionarii din tara. Guvernul a decis ca celor care nu le vor fi indexate pensiile sa le fie acordate doar pentru luna decembrie un ajutor social. Cea mai mare majorare va fi de 550 de mii de lei, in timp ce agricultorii vor avea un plus de 210 mii lei vechi la pensie. Masura guvernantilor pare a fi destinata pentru a evita o iarna fierbinte si din partea pensionarilor.

Jumatate din pensionarii vor avea de la 1 decembrie motive de bucurie, dupa ce Guvernul Romaniei a decis devansarea cu o luna a actiunii de indexare a pensiilor. Ieri, Calin Popescu Tariceanu, premierul Romaniei, si Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, au anuntat in cadrul unei conferinte de presa majorarea cu 16,8% a punctului de pensie, acesta ajungand la 386.

Asa cum aminteam mai sus, doar jumatate din pensionarii din Romania vor beneficia de aceasta majorare, in timp ce in jur de 500 de mii de pensionari vor primi o majorare partiala.

Premierul a precizat ca pensionarii care nu vor beneficia de nicio majorare vor primi un ajutor ce se va distribui, doar in luna decembrie, ajutor stabilit in transe, in functie de pensie.

De asemenea, ministrul MMSF a declarat ca de majorarea pensiilor vor beneficia mai ales fostii agricultori, in conditiile in care din totalul de 4,5 milioane de pensionari care vor beneficia de majorarea pensiilor complet, 980.000 sunt pensionari agricultori.

Guvernantii si-au motivat aceasta masura prin faptul ca si-au asumat, prin programul de guvernare, ca pana in 2008, acestea sa creasca in termeni reali, cu 30%.

Potrivit actului normativ, fondurile aferente sistemului public de pensii se majoreaza cu 73,5 milioane lei, prin diminuarea cu aceeasi suma a fondurilor aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Din pacate, bunele intentii guvernamentale nu par sa fie decat o metoda de a avea o iarna linistita cel putin din partea pensionarilor, in conditiile unui climat social extrem de tensionat. De asemenea, legat de problema pensionarilor, au reactionat si reprezentantii Opozitiei, care au considerat ca pensiile acordate reprezinta o batjocura la adresa acestei categorii.

Pana la sfarsitul editiei, deputatul Kerekes Karoly, reprezentantul Muresului in Comisia Sociala, dar nici Calin Cocis, liderul UJSL Fratia, la care este afiliat Sindicatul Pensionarilor din judet, nu au putut fi contactati pentru a comenta decizia guvernamentala de crestere a pensiilor.

Pensiile din sistemul public vor creste cu 550.000 lei vechi

Pensiile care vor fi majorate partial vor creste cu 260.000 de lei

Pensiile agricultorilor vor fi majorate cu 210.000 de lei

Ajutorul social acordat in decembrie va fi de:

Pensie de pana la 2,1 milioane lei - 600 de mii lei

Intre 2,1 milioane lei - pana la 3,16 milioane lei - 500 de mii de lei

Intre 3,16 milioane lei - pana la 4,35 milioane lei - 400 de mii de lei

De aceasta facilitate vor beneficia si cei care primesc pensie de urmas.

In judetul Mures, conform Buletinului statistic pe luna august, numarul mediu al pensionarilor se cifra la sfarsitul trimestrului II la 134.638 raportata la un total de 600 de mii de persoane - populatia judetului.

Pensia medie inregistrata in judet se situa la sfarsitul aceleiasi perioade la 290 de RON, cu 1 RON mai mare decat la finele primului trimestru al acestui an, si cu doar 37 de RON decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In conditiile in care utilitatile au cunoscut de-a lungul acestui an majorari incepand cu 25% si urcand pana la peste 50%, majorarea pare sa fie o masura doar praf in ochiul pensionarilor.