Centru pentru Refugiati la Somcuta Mare

Potrivit unui Regulament de organizare si functionare aprobat prin Hotarare de Guvern, pe 3 februarie a.c., Oficiul National pentru Refugiati functioneaza de la acea data in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Oficiul are responsabilitatea de implementare a politicilor Romaniei in domeniul refugiatilor. Ministerul Internelor a hotarat crearea unui astfel de centru in Maramures.

Centrul din Maramures se afla in abia devenitul oras Somcuta Mare. Acest centru a fost amenajat la standarde europene pentru primirea refugiatilor. Investitiile au fost uriase. Centrul va acoperi o suprafata de noua judete: Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Mures, Bistrita Nasaud, Sibiu, Alba, Harghita.

Comisarul sef Ioan Mateuca este directorul centrului din Maramures, cel mai frumos din tara, conform declaratiilor sale. Doar cinci astfel de centre sunt in toata tara: Bucuresti, Timisoara, Galati, Radauti si Maramures. Acesta din urma a fost deschis in data de 28 august 2006 pentru eventualii refugiati.

Centrul urmareste aplicarea dispozitiilor legale care reglementeaza statutul, regimul si integrarea in societate a persoanelor care solicita sau au obtinut o forma de protectie in Romania. Intreg sistemul ne-a fost prezentat de subinspectorul Julia Mraviov, ce-a care se ocupa de interogarea refugiatilor.

Statutul de refugiat se recunoaste la cerere cetateanului strain care, in urma unei temeri bine intemeiate, de a fi persecutat pe motive de rasa, religie, nationalitate, opinii polititce sau apartenenta la un anumit grup social, se afla in afara tarii de origine si care nu poate, sau, tocmai datorita acestei temeri, nu doreste protectia acestei tari.

Refugiatul poate sa depuna cererea pentru azil la oricare centru pentru refugiati sau la unitatile aflate in subordinea MAI.

Au si sosit primele solicitari

In dupa-amiaza zilei de vineri, 17 noiembrie 2006, au fost depuse la Prefectura primele cereri pentru acordarea unei forme de protectie in Romania. Cererile au fost depuse de sase persoane cu varste cuprinse intre 16 si 39 de ani, originare din Somalia.

In prezent, solicitantii de azil se afla cazati in Centrul de Primire si Cazare a Solicitantilor de Azil din Somcuta Mare, urmandurile procedura de azil.

Pe parcursul derularii procedurii de azil, solicitantii beneficiaza de cazare in Centrul O.N.R., asistenta medicala primara si spitaliceasca de urgenta, asistenta materiala necesara pentru intretinere, informare si consiliere.

Pana vineri Centrul din Maramures primise o singura astfel de cerere. Directorul centrului este sigur insa ca odata cu integrarea in UE, Romania o sa fie asaltata de emigranti. “Odata cu integrarea o sa fie un aflux mult mai mare de emigranti. Ne pregatim sa ii primim cat mai bine”, a spus Julia Mraviov.

Refugiatii nu sunt emigranti

Centrele pentru refugiati nu au dreptul sa primeasca persoane care vin in Romania pentru nevoi economice. Acestia sunt emigranti si nu se bucura de privilegiile centrului. Printr-o declaratie pe proprie raspundere, confruntata cu Raportul de }ara al tarii de origine, refugiatul este admis sau respins.

In cazul in care nu se indeplinesc conditiile pentru obtinerea statutului de refugiat, persoanele in cauza pot fi incadrate sub protectia subsidiara.

Aceasta se poate acorda cetateanului strain sau apatridului cu privire la care exista motive temeinice sa se creada ca, in cazul returnarii in tara de origine, va fi expus unui risc serios si care, datorita acestui risc, nu doreste protectia acelei tari.

Desi deocamdata centrul din Maramures duce lipsa de cadre si personal, este pregatit din celelalte puncte de vedere pentru primirea refugiatilor.

Drepturile pe care acestia le primesc sunt demne de o tara europeana. In Romania, un refugiat primeste zilnic bani pentru hrana, o incapere dotata corescunzator, bucatarie utilata, sala de sport, dusuri, loc pentru practicarea obiceiurilor religoase. Toate aceste utilitati sunt la dispozitia refugiatilor pe toata durata procedurii de incadrare.

Acest centru e o un prim semn de civilizatie europeana in tara noastra. UE a dispus infiintarea unor astfel de centre, iar Romania, constiincioasa, s-a conformat. Vom vedea cat va tine “naravul” european. Noi dorim sa tina cat mai mult si sa se raspandeasca la alte domenii.

Carmel Ciurdas