Controlul magistratilor

Numirea de catre CSM a conducerilor instantelor este considerata de Andreea Tulus ca fiind o incalcare a independentei procurorilor si judecatorilor

Sase asociatii profesionale ale magistratilor din tara au dezbatut vineri la Curtea de Apel Cluj propunerile de modificare a legilor privind statutul judecatorilor si procurorilor si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), afisate in 16 iulie pe site-ul consiliului.

In urma dezbaterii celor trei proiecte, magistratii au ajuns la concluzia ca cele trei proiecte de lege reprezinta „un grav atentat la independenta judecatorilor si procurorilor, la inamovilibitatea judecatorilor si stabilitatea procurorilor, in scopul intaririi puterilor CSM si asigurarii unor privilegii membrilor acestuia“, dupa cum se arata intr-un comunicat al Asociatiei Magistratilor din Romania, filiala Cluj.

Concret, prin modificarile aduse in cele trei legi se propune renuntarea la examen pentru functiile de conducere, astfel incit presedintii de instante sa fie numiti, in urma unui interviu, de CSM. Mai mult, nici vicepresedintii nu vor sustine examen, ci vor fi nominalizati de presedintii de instante, pe motivul conducerii in echipa.

Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), filiala Cluj, judecatoarea Andreea Tulus, considera acest fapt „o incalcare a independentei procurorilor si judecatorilor“.

Sprijin parlamentar

O alta modificare propusa de CSM face referire la evaluarea magistratilor. Daca pina acum aceasta a fost facuta de o comisie formata din trei judecatori, magistratii vor fi evaluati strict de presedintii de instante. „In acest fel, toti judecatorii sint la mina presedintelui de instanta, care la rindul lui este numit de CSM“, a concluzionat Tulus.

Potrivit magistratilor prezenti vineri la Cluj, scopul propunerilor CSM este intarirea puterilor Consiliului. Potrivit proiectului, membrii Consiliului au propus extinderea de la unu la doua mandate a perioadei pe care o pot petrece ca membri ai CSM.

Ca o solutie a magistratilor, s-a propus responsabilizarea membrilor CSM printr-un raport anual individual supus analizei membrilor care i-au votat. „Am cautat sprijin in rindul parlamentarilor clujeni pentru a realiza acest lucru, iar conservatorul Petru Calian a fost de acord cu propunerea unui amendament in Parlament“, a adaugat Andreea Tulus.

Consiliul a solicitat un raspuns din partea judecatorilor, referitor la modificarile aduse, pina in 20 septembrie. Acestia acuza, insa, ca timpul este prea scurt pentru a analiza mii de pagini de lege.

Andreea Tulus:

„Toti judecatorii sint la mina presedintelui de instanta, care la rindul lui este numit de CSM.“

Apel la minister

Deoarece proiectul poate fi adoptat fara acordul magistratilor, acestia au cerut insistent Ministerului Justitiei si Parlamentului sa refuze propunerile legislative ale CSM. De asemenea, acestia au solicitat Ministerului Justitiei ca, in momentul in care va fi sesizat de catre CSM cu aceste propuneri legislative, sa ii consulte in mod direct pe judecatori si procurori.

Membrii CSM au fost si ei convocati la dezbaterea de vineri, insa nici unul dintre ei nu a dat curs invitatiei.