Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care elevii din primii doi ani de liceu urmau sa primeasca gratuit calculatoare tip desktop, a fost respinsa, miercuri, de Senat. Membrii camerei superioare a Parlamentului au calificat proiectul guvernantilor drept o „pomana electorala”.

Senatorii au respins documentul cu 52 de voturi, in timp ce 4 senatori s-au abtinut iar 14 l-au sprijinit.

Actul normativ al Guvernului prevedea ca, in anul 2008-2009, toate unitatile de invatamant liceal si profesional de stat sa fie dotate cu calculatoare pentru a permite fiecarui elev din clasele a IX-a si a X-a sa le poata utiliza si acasa, pentru studiu individual. Unitatile de invatamant in cauza aveau sa primeasca un numar de calculatoare egal cu numarul elevilor din clasa a IX-a.

Pe langa caracterul electoral al propunerii Guvernului, ridicat in discutie in cursul dezbaterilor din Senat, alte motive invocate de Comisia pentru invatamant pentru respingerea Ordonantei au fost: existenta unor programe de dezvoltare IT a tinerilor in scoli si posibilitatea de a folosi banii respectivi pentru alte dotari „mai importante” ale unitatilor de invatamant.

Senatorul PSD, Alexandru Atanasiu, a declarat in timpul discursului sau, ca proiectul Guvernului are „o utilitate aproape zero”. Mai mult, textul documentului ar fi „discriminatoriu”, pentru ca se refera doar la elevii claselor al IX-a si a X-a, si „fariseic” pentru ca survine doar cu doua luni inainte de alegeri.

"Nu ne opunem la modernizarea invatamantului romanesc. Dar a face pomana electorala cu banii contribuabililor este un gest care jigneste", a mai adaugat Atanasiu.

Respingerea OUG survine la doar o zi dupa adoptarea motiunii simple pe educatie, depusa de PSD.