Tinerii care astăzi fac primii pași în carieră în cadrul unei organizații neguvernamentale – sau cei care se gândesc să se implice în viața societății alături de un ONG – vor avea nevoie, în primul rând, să învețe noi metode și procese de lucru, unele dintre acestea specializate, conform unui sondaj realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în rândul absolvenților Programului3, singurul program educațional din țara noastră destinat în mod specific celor care lucrează în mediul ONG.

#Trillenials sunt noua generație de tineri ONG-iști care doresc să contribuie activ la dezvoltarea societății civile din România Foto: FDSC
  • #Trillenials sunt noua generație de tineri ONG-iști care doresc să contribuie activ la dezvoltarea societății civile din România și din rândul cărora se vor recruta viitorii lideri ai sectorului terțiar

Astfel, majoritatea celor peste 100 de absolvenți, supranumiți #trillenials, au menționat metode de lucru precum U-theory și facilitarea grafică, analiza organizațională și designul de programe și proiecte ca fiind unele dintre cele mai importante lucruri pe care le-au învățat în cursul celor două semestre de pregătire în cadrul Programului3. #Trillenials sunt noua generație de tineri ONG-iști care doresc să contribuie activ la dezvoltarea societății civile din România și din rândul cărora se vor recruta viitorii lideri ai sectorului neguvernamental. Peste 92% dintre #trillenialii care au absolvit Programul3 au afirmat că acesta a fost relevant pentru atingerea propriilor obiective personale sau profesionale.

Programul3, un program de studiu pentru tinerii din ONG-uri aflați în fața provocărilor viitorului

„Dincolo de dimensiunea sa educațională, Programul3 formează, începând din anul 2019, o adevărată comunitate a profesioniștilor din sectorul terțiar, cu rol de suport și cadru instituțional pentru transferul de cunoștințe, schimbul de idei și de bune practici din mediul neguvernamental din România. Este esențial ca acești tineri să aibă acces la o comunitate a lor, la sprijinul și cunoștințele unor oameni cu experiență în mediul ONG din România. Programul3 le oferă această oportunitate”, explică Vlad Dumitrescu, creatorul și coordonatorul Programului3, Director de Programe FDSC, devoalând și prima misiune a tinerilor ONG-iști: aceea de a participa activ la dezvoltarea acestei comunități.

Având durata de două semestre, Programul3 constă în cursuri care acoperă un spectru larg de teme, de la fundraising la networking, design de programe și proiecte, management de proiect, managementul voluntarilor, analiză organizațională, management de eveniment, comunicare, leadership, gândire critică și multe altele.

Dobândirea de noi competențe, pe lista obligatorie pentru un tânăr ONG-ist

A doua misiune pe care noua generație de #trillenials o va avea de îndeplinit în anii ce urmează va fi dobândirea de noi competențe, atât „hard”, cât și „soft” – deci utile nu doar pentru o carieră în sectorul ONG, ci și pentru alte eventuale rute profesionale.

Astfel, aproape toți absolvenții Programului3 care au luat parte la sondajul realizat de FDSC (98,5% dintre respondenți) au afirmat că în cursul programului au dobândit noi cunoștințe și abilități utile, în timp ce 69% au declarat că prin intermediul acestui program au învățat mult sau foarte mult despre modalitățile practice de implementare a proiectelor. Printre abilitățile „soft” menționate de #trilleniali se numără, de exemplu, lucrul în echipă, capacitatea de a empatiza sau conștientizarea propriilor nevoi.

A treia misiune: adaptarea la o lume în plină schimbare

A treia misiune a tinerilor ONG-iști va fi să dobândească o capacitate crescută de adaptare la provocările unei lumi afectate de schimbări sociale și culturale profunde, în contextul unei noi revoluții industriale care se anunță odată cu avansul AI. Generația #trillenialilor va trebui să traverseze dezbateri adesea presante în jurul unor teme precum democrația, drepturile civile, drepturile femeilor, incluziunea socială, accesul la educație, protecția mediului, sustenabilitatea, egalitatea de gen, combaterea discriminării, implicarea civică, sănătatea mintală și multe altele.

O altă provocare: separarea dintre muncă și viața personală

Cea de-a patra misiune va fi pentru acești tineri și o provocare personală: păstrarea echilibrului dintre muncă și viața personală. Conform răspunsurilor la sondaj, tinerii #trillenials sunt înclinați să muncească până la epuizare și să își subaprecieze valoarea muncii, inclusiv sub aspect salarial, un aspect care a fost des menționat ca motiv personal de insatisfacție de către respondenți. „Am învățat să mă uit la mine prima dată într-un mod onest, la valori, motivație, obiceiuri, emoții. Să știu foarte bine cine sunt ca să pot face orice îmi doresc personal și profesional”, a răspuns unul dintre tinerii intervievați în cadrul cercetării.

Găsirea unui drum în viață, a cincea misiune

În fine, cea de-a cincea misiune a următoarei generații de activiști va fi să își găsească un domeniu de interes. Opțiunile sunt multiple, practic la fel de multe pe cât de diverse sunt provocările lumii contemporane. „Aruncă-te prin medii despre care nu știi prea multe sau față de care ai un anumit scepticism”, a declarat unul dintre respondenți. „Ideea e să-ți ții mintea deschisă la lucruri care poate că erau mereu în interiorul tău, dar pe care nu știai cum să le încorporezi în ceea ce ești & simți & faci.”

Despre Programul3

Programul3 este un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 și implementat de consorțiul alcătuit dinFundația pentru Dezvoltarea Societății Civile,Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi șiFrivillighet Norge.

Lansat în 2019, Programul3 este destinat persoanelor care fie sunt angajate, fie colaborează deja cu organizații neguvernamentale, fiind singura inițiativă educațională din țara noastră ce vizează specific formarea de persoane tinere implicate în sectorul neguvernamental.

Articol susținut de FDSC