În urma articolului publicat ieri de HotNews.ro cu titlul „Surse din GSP explică ce motive ar fi în spatele deciziei de închidere a ediției print a cotidianului de sport. Ringier spune că e doar o «restructurare strategică»”, compania Superbet a trimis un drept la replică.

Logo SuperbetFoto: Superbet

Textul integral este prezentat mai jos:

„Drept reacție la articolul apărut pe platforma HotNews.ro, în data de 1 Noiembrie, intitulat “Surse din GSP explică ce motive ar fi în spatele deciziei de închidere a ediției print a cotidianului de sport. Ringier spune că e doar o „restructurare strategică”, Grupul Superbet dorește să facă următoarele precizări:

În cadrul articolului se face o referire directă la Superbet și la SuperLiga, competiția de elită a fotbalului românesc. Redăm această declarație, citată ca fiind obținută „pe surse”, în exactitate, așa cum a fost publicată:

„Ni s-a cerut să scriem numele competițiilor finanțate de casele de pariuri”, explică surse din redacție. „Cu alte cuvinte, să nu scriem «campionat» sau «prima divizie», ci să scriem «Superbet», că așa se numește prima divizie de fotbal din România. Tot timpul”. Hotnews, 1 Noiembrie 2023

Afirmația de mai sus este falsă și produce prejudicii de imagine Grupului Superbet.

Considerăm regretabil faptul că această declarație a apărut în articolul publicat de HotNews.ro, fără nicio încercare a autorului de a solicita un drept la replică din partea Superbet.

Calificăm drept reprobabilă orice tentativă de a asocia numele companiei noastre cu un conflict de care ne-am delimitat ferm, în mod public, doar pentru a genera mai multă atenție asupra unui articol de presă.

Mai mult decât atât, poziția fermă a Superbet, exprimată prompt la momentul respectiv, prin care compania s-a delimitat de orice ingerință a comercialului în orice activitate editorială, nu este inserată în articolul menționat, deși aceasta a fost publicată atunci de Hotnews.ro.

Primul eșalon al fotbalului din România poartă numele oficial de SuperLiga, în baza unui parteneriat strategic încheiat între Superbet, eAD (deținătorul drepturilor de transmisie a competiției) și Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Acest parteneriat a fost anunțat, prima dată, în iunie 2022, fiind extins în actualul sezon competițional, 2023 – 2024.

De asemenea, acest model de denumire al competițiilor interne de fotbal este vast răspândit pe continentul european, exemple fiind principalele competiții fotbalistice din Spania, Franța sau Portugalia.

În acest context, dorim să menționăm inclusiv faptul că avem o relație de colaborare excelentă cu Gazeta Sporturilor (GSP), relație care datează din anul 2016, anterior momentului în care publicația a devenit parte din Ringier Group. În tot acest timp, parteneriatul dintre Superbet și GSP a decurs principial, implicând o delimitare clară între achiziționarea de spațiu publicitar, crearea de conținut comercial și libertatea de opinie a echipelor editoriale din cadrul GSP.

Mai mult decât atât, reprezentanții companiei noastre nu au solicitat și nu au impus niciodată echipelor editoriale să dezvolte eventuale colaborări cu jurnaliști care se află în parteneriat cu Superbet.

Rămânem deschiși la dialog și invităm partenerii media la consultări transparente înainte de publicarea unor materiale care ne implică sau ne vizează direct”.

Precizările Superbet vin în contextul în care ediția de print a Gazetei Sporturilor a fost închisă peste noapte, după aproape un secol de existență neîntreruptă. Anunțul a fost făcut public de către jurnaliștii GSP, care spun că au aflat ieri la prânz, de această decizie.

Gazeta ar fi împlinit, anul viitor, un secol de existență neîntreruptă. Pe lângă închiderea ediției print, Ringier a renunțat la alte 9 posturi, printre care cel de editor coordonator, deținut de Cătălin Tolontan.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan vine la trei luni de la înlăturarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Ultima ediție Gazeta Sporturilor va apărea la chioșcurile de ziare mâine, 3 noiembrie 2023, găzduită în ziarul Libertatea, potrivit unui articol publicat pe site-ul lor.