Fostul ministru al Justitiei, europarlamentara Monica Macovei, il acuza pe ministrul justitiei, Tudorel Toader, de dubla masura in ce priveste transpunerea legislatiei europene. Macovei sustine ca ministrul Toader a propus un proiect de lege in ce priveste transpunerea Directivei privind conficarea extinsa, desi aceasta era in intarziere cu zece luni, in schimb la transpunerea unei directive care mai are patru luni pana la termenul de transpunere solicita ordonanta de urgenta.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Fostul ministru al justitiei sustine ca “este o minciună că există vreo legătură între amendamentele PSD&ALDE&UDMR și Directiva privind prezumția de nevinovăție”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declarase marti in Comisia speciala condusa de Florin Iordache ca directiva europeaa privind prezumtia de nevinovatie trebuie transpusa, iar daca Parlamentul nu o va face, Guvernul va fi indreptatit sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor penale.

“Indiscutabil, ea trebuie transpusă. Avem termenul aprilie 2018. Eu sunt convins că Parlamentul o va transpune (...) Faptul că dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată, publicată în Monitor, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea directivei”, a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul nu va da nici o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Penal sau Codului de Procedura Penala.

De notat ca in ce priveste transpunerea directivei privind confiscarea extinsa, Comisia Europeana a declansat deja asa numita procedura de infringement impotriva Romaniei, adica primii pasi inainte de actionarea statului roman in instantele europene. Directiva trebuia transpusă integrală până în octombrie 2016. Deşi unele prevederi au fost incluse în legislaţia penală, au rămas netranspuse dispoziţiile privind confiscarea produsului infracţiunii şi executarea efectivă a hotărârii de confiscare.

Ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inca de la inceputul lunii aprilie ca termenul pentru transpunerea directivei a expirat, ca Romania se afla în procedura de infrigement si ca risca sanctiuni.

Guvernul nu a actionat in acest caz prin OUG pentru a transpune directiva, ci a luat in discutie transpunerea directivei abia in august 2017, cand a discutat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Redam mai jos integral comunicatul europarlamentarului Monica Macovei:

"Fapte: În luna august 2017, cu 10 luni întârziere față de termenul limită de transpunere a Directivei privind Sechestrarea averilor și Confiscarea Extinsă, Tudorel Toader a propus Guvernului un proiect de lege, prin care nu transpune 99% din Directivă. Deși termenul era depășit, Toader nu a propus Ordonanță de urgență, ci un proiect de lege, care se umple de praf în Parlament, pentru că politicienii PSD&ALDE&UDMR nu sunt interesați de confiscarea averilor infractorilor.

Astăzi, cu 4 luni înainte de împlinirea termenului pentru transpunerea Directivei privind aspecte ale prezumției de nevinovăție, care, în realitate, nu are nicio legătură cu modificările propuse de PSD&ALDE&UDMR la Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul Toader se duce la Comisia Iordache-Altă întrebare și spune că „Guvernul e obligat să emită OUG” dacă Parlamentul nu o transpune până în aprilie 2018. Toader vrea așadar să modifice Codurile penale prin OUG și nu spune nimic despre efectele devastatoare pentru justiție ale modificărilor PSD&ALDE&UDMR.

Ca să fie clar: este o minciună că există vreo legătură între amendamentele PSD&ALDE&UDMR și Directiva privind prezumția de nevinovăție. Ce legătură este între această Directivă și un hoț care va ataca oamenii pe stradă și care nu va mai putea fi cercetat, chiar dacă este filmat de un martor cu telefonul și poate fi identificat?

Toader ignoră protestele magistraților față de modificările Codurilor penale, deși presa străină este plină de articole și fotografii cu protestele procurorilor și judecătorilor.

Ministrul Toader are însă o propunere contrară legislației penale din toate statele UE: vrea ca anchetele să nu înceapă decât dacă există "probe temeinice, dincolo de orice dubiu", ignorând faptul că probele se strâng printr-o anchetă și că vinovăția "dincolo de orice dubiu" este cerută numai pentru condamnări.

Cum ar fi ca ministrul Toader să retrimită în Parlament transpunerea corectă și completă a Directivei Confiscării Extinse și să înceteze asedierea României cu modificarea codurilor penale și legilor justiției?”