Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu”, Berlin in colaborare cu Arbor-Mundi, Institutul pentru Studii Avansate de Umanism Intercultural (Bochum) si Institutul Moldova, Universitatea Leipzig organizeaza la Berlin, intre 19 si 25 iulie Conferinta si scoala de vara cu tema "Germania si Romania - Transferuri academice, culturale si ideologice”.

Sorin Antohi, Klaus Bochmann si Jorn Rusen au creat si vor conduce un program integrat care include o conferinta si o scoala de vara pentru studenti avansati, doctoranzi si postdoctoranzi.

Este prevazuta si publicarea unui volum colectiv. Conferinta si scoala de vara se concentreaza pe notiuni precum „transfer”, „comparatie” si „interferenta”. Studiile de caz vor fi selectate dintre transferurile germano-romane si vor fi discutate sistematic intr-un context mai larg (est-central european, european, intercultural, transdisciplinar etc.). Conferinta, scoala de vara si volumul colectiv vor acoperi aceeasi tematica la niveluri diferite, accentul punandu-se pe intalniri paradigmatice, schimburi, continuitati in domenii precum: geografie, geografie sociala, geopolitica, filozofie, psihologie, Volkerpsychologie, caracterologie nationala, Kulturmorphologie, biomedicina, antropologie, demografie, istorie, istoria religiilor, istoria si filozofia culturii, literatura, teorie literara, filologie, lingvistica, estetica, economie, sociologie, ideologie, politica, institutii etc.

Toate prezentarile si dezbaterile vor avea loc in limba germana si/sau engleza, dar cunostinte bune de romana sunt necesare. Participantii la scoala de vara vor trebui sa vorbeasca fluent doua dintre cele trei limbi si sa aiba un nivel convenabil de cunoastere a celei de-a treia.