"Constituirea acum 80 de ani a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti (RASSM) a constituit o expresie a vointei poporului moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului si a contribuit la consolidarea statalitatii moldovenesti", a declarat, marti, Vladimir Voronin, luand cuvantul in cadrul unei conferinte stiintifice, consacrata implinirii a 80 de ani de la formarea Republicii

Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti.

Liderul comunist de la Chisinau a sarbatorit, astfel, 80 de ani de la intocmirea "Memoriului cu privire la necesitatea crearii Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti (RASSM)", care constituie planul prin care Rusia urma sa desprinda Basarabia de Romania, iar impreuna cu Transnistria, sa formeze Moldova sovietica, ceea ce, ulterior, s-a si intamplat.

Conform Agentiei Interlic, presedintele moldovean a calificat crearea RASSM drept un eveniment istoric de mare semnificatie. El a specificat ca ideea autodeterminarii statale a poporului moldovenesc a aparut indata dupa terminarea razboiului civil, concomitent cu procesele edificarii statale pe intreg teritoriul Rusiei Sovietice.

Voronin ii critica pe loialii lui Smirnov

Vladimir Voronin a mentionat ca in actul din 1924 privind formarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti se stabilea ca granita de vest a autonomiei este nu Nistrul, ci Prutul, adica frontiera de stat a URSS. Nistrul ramanea doar o linie provizorie de demarcatie.

Liderul comunist a specificat ca, in prezent, impotriva reintegrarii, restabilirii integritatii teritoriale a tarii se pronunta anumite forte, care exista atat in interiorul tarii, cat si in strainatate, si carora le este convenabila existenta autoproclamatei RMN (Republici Moldovenesti Nistrene) pentru business-ul tenebru - contrabanda, spalarea banilor, traficul de arme, de droguri, de

persoane.

Regimul separatist transnistrean are la Chisinau o "coloana a 5-a", destul de puternica si bine hranita, a continuat Voronin. Liderul Partidului Comunist de la Chisinau l-a mentionat in acest context pe deputatul independent, liderul Partidului Socialist, Victor Morev, care dezaproba Legea privatizarii intreprinderilor din Transnistria.

Vladimir Voronin considera ca acest proiect de lege este capabil chiar daca nu sa puna capat faradelegilor din cadrul privatizarii, atunci macar sa le atenueze serios, mai ales in ceea ce priveste privatizarea cu participarea investitorilor straini.

PPCD, «pus in aceeasi oala» cu socialistii

Presedintele a mentionat ca fractiunea PPCD (principalul partid de opozitie de la Chisinau), ca de obicei, se situeaza intr-o opozitie dura.

"Dar de ce aceeasi poza o ia si deputatul independent, liderul Partidului Socialist, Victor Morev, care este impotriva ca la privatizare sa participe doar colectivele de munca din Transnistria? El considera ca de acelasi drept trebuie sa beneficieze toti cetatenii din partea dreapta a Nistrului. In aparenta, e vorba de o mare grija pentru oamenii muncii din Moldova".

Dupa cum insa a specificat presedintele moldovean, "daca e sa sapam mai adanc, in pozitia liderului Partidului Socialist se va descoperi pe loc interesul propagandistic al liderilor separatisti".

Potrivit spuselor dlui Vladimir Voronin, e de-ajuns sa introduci in lege amendamentul lui Morev si primul mit – cel despre tendinta Chisinaului de a acapara potentialul industrial al Transnistriei – si va dobandi imediat o anumita forma juridica, care va fi primita extrem de negativ pe malul stang al Nistrului.

"Anume de aceasta are nevoie "coloana a 5-a" si, mai ales, Smirnov si clica lui", a specificat Voronin.

Smirnov: referendumul, litera de lege

Pe de alta parte, Igor Smirnov, liderul comunist de la Tiraspol, a declarat, marti, ca rezultatele referendumului privind viitorul republicii separatiste vor avea valoare de lege pentru administratia transnistreana, transmite BASA-press. Smirnov a precizat ca in Transnistria puterea apartine poporului, iar acesta va decide prin referendum soarta regiunii separatiste.

"La acest referendum trebuie sa participe observatori straini, ca sa nu apara nici un dubiu cu privire la legitimitatea statului nostru. Astfel, rezultatele scrutinului vor trebui respectate si de comunitatea internationala, in special de Statele Unite, Uniunea Europeana si OSCE.

Soarta poporului transnistrean se va decide aici, in Transnistria, si de asta depind puterea si viitorul nostru", a spus Smirnov.

Transnistria, protectorat al Rusiei

Liderul separatist a precizat ca autoritatile de la Chisinau au renuntat, "intr-o forma umilitoare pentru Transnistria", la semnarea Memorandumului Kozak si la ideea de constituire a unei federatii. "Chisinaul intensifica presiunile economice asupra republicii transnistrene. Se multiplica insultele la adresa poporului din Transnistria si a conducerii acestuia.

In aceste conditii, este evident ca nu mai poate fi vorba de o reconciliere cu Moldova", a precizat el. Luni, Agentia Olivia-press a dat publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Perspektiva din Tiraspol, conform caruia 71 la suta din locuitorii Transnistriei doresc independenta provinciei si numai 31 la suta din ei se opun acestui proces.

In acelasi timp, 87 la suta din persoanele intervievate considera ca Transnistria ar trebui sa devina protectorat al Rusiei sau al Ucrainei, in cazul in care nu va putea obtine recunoasterea internationala.

Chisinaul nu comenteaza

Transnistria nu intentioneaza sa se uneasca cu Moldova. Destinul regiunii va fi hotarat de poporul ei in cadrul unui referendum republican", a continuat Smirnov.

Luand cuvantul in cadrul Conferintei internationale stiintifice "Statalitatea transnistreana: istoria si contemporaneitatea", el a specificat ca unirea Transnistriei cu Moldova este imposibila in conditiile in care conducerea moldoveneasca a renuntat la conceptia federativa.

Liderul autoproclamatei RMN s-a pronuntat pentru stabilirea viitorului destin al Transnistriei in cadrul unui referendum republican, cu atragerea observatorilor internationali, ceea ce ar risipi indoielile privind legalitatea lui.

"Rezultatele referendumului vor deveni pentru noi o lege, care va trebui sa fie respectata de comunitatea internationala, in primul rand, SUA, Uniunea Europeana si OSCE.

Destinul poporului transnistrean este hotarat aici, in Transnistria, si aceasta reprezinta puterea si viitorul nostru", a declarat liderul tiraspolean, una dintre mainile drepte ale lui Putin.

La randul sau, presedintele Sovietului Suprem al RMN, Grigore Maracuta, a mentionat ca "poporul trebuie sa decida: vom continua noi incercarile de a edifica cu Moldova un stat comun sau a venit timpul sa renuntam la aceste eforturi".

Este de mentionat ca referendumul transnistrean nu poate fi declarat legal chiar si cu participarea observatorilor internationali, deoarece autoproclamata RMN constituie o formatiune nerecunoscuta de comunitatea internationala.

NATO se ascunde in spatele OSCE

NATO considera ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) are rolul de conducere in ceea ce priveste eforturile de rezolvare a crizei din Transnistria, a declarat, luni, la Bucuresti, purtatorul de cuvant al Aliantei, James Appathurai.

Conform Interlic, el a mentionat ca NATO va lua in considerare recomandarile OSCE privind solutionarea problemei transnistrene, specificand ca toti membrii Aliantei, precum si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, sunt interesati in reglementarea cat mai urgenta a conflictului de pe Nistru.

Totodata, dupa cum a mentionat James Appathurai, nici problema transnistreana, nici problema retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei nu sunt incluse in ordinea de zi a reuniunii ministrilor apararii din statele membre ale NATO, care se desfasoara la Poiana Brasov.

500 de elevi, in strada

Pe de alta parte, Administratia separatista transnistreana continua ofensiva impotriva scolilor romanesti de la Tiraspol. Profesorii au decis sa organizeze proteste in fata Ambasadei Federatiei Ruse de la Chisinau. In pofida promisiunilor facute de administratia separatista, problema Liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol inca nu a fost rezolvata.

Peste 500 de elevi romani se afla in continuare in strada; ei nu-si pot relua studiile din lipsa de sediu.

La 15 iulie, trupele speciale transnistrene au devastat cladirea scolii si au confiscat tot patrimoniul liceului. "Zilele acestea ne-au permis sa intram in scoala si am ramas socati de ceea ce am vazut", a declarat directorul liceului, Ion Iovcev, citat de RADOR.

"Cladirea arata ca dupa bombardament, fara geamuri si fara usi, cu peretii distrusi", a continuat Iovcev, care a precizat ca e nevoie de cel putin o luna ca scoala sa fie reparata; copiii insa nu mai pot astepta.

Rusia, vinovata de criza scolilor

Profesorii liceului sustin ca separatistii transnistreni recurg la tot felul de tertipuri pentru a impiedica reluarea procesului de invatamant: "Pe de o parte, ne-au autorizat formal activitatea, iar pe de alta parte, refuza sa ne ofere un sediu". In aceste conditii incerte, cateva zeci de profesori, parinti si elevi de la Tiraspol au organizat proteste in fata Ambasadei Ruse de la Chisinau.

Ei considera ca Federatia Rusa este vinovata de inchiderea scolilor romanesti. Protestatarii au cerut Moscovei sa inceteze ofensiva declansata impotriva copiilor romani. Ei insista ca Federatia Rusa sa-si faca publica pozitia in ceea ce priveste criza scolilor romanesti din regiunea transnistreana. Potrivit profesorilor, actiunile de protest din fata Ambasadei Ruse vor continua.

Pe fondul acestor evenimente, opozitia parlamentara de la Chisinau a cerut Consiliului Europei sa creeze un comitet ad-hoc care sa examineze in profunzime situatia scolilor romanesti. Un demers similar a inaintat la Strasbourg si senatorul roman Ilie Ilascu.