Documente oficiale publicate recent atesta ca Statele Unite planuiau in 1998 sa lanseze bombe atomice asupra Coreii de Nord, daca regimul stalinist de la Phenian si-ar fi atacat vecinul de la sud.

In cadrul programului botezat "Scenariul 5027", 24 de bombardiere de tip F15-E au efectuat misiuni de simulare la baza aeriana Seymour Johnson, in Carolina de Nord, lansand proiectile de tipul celor nucleare, dar fara focoase, in intervalul ianuarie - iunie 1998, informeaza publicatia "Korea Times".

Anterior, un parlamentar sud-coreean sustinea ca Statele Unite elaborau in 1994 planuri de lansare a unor atacuri preventive impotriva unor obiective strategice din Coreea de Nord. Pe de alta parte, informatiile despre planurile Washingtonului au fost difuzate pe fondul preocuparilor cu privire la posibilitatea ca presedintele american, George W.

Bush, sa adopte o pozitie mai ferma la adresa Coreii de Nord in cel de-al doilea mandat al sau la Casa Alba.

In plus, documentele arata ca Statele Unite au pastrat un arsenal nuclear in Coreea de Sud cel putin pana in 1998, in pofida declaratiilor oficiale, conform carora armele ar fi fost retrase in totalitate in 1991. Relatiile dintre Washington si Phenian s-au tensionat si mai tare in ultimii ani din cauza ambitiilor nucleare militare declarate ale regimului stalinist.