Pe masura ce socul produs de atentatele produse pe 7 iulie la Londra se estompeaza, opinia publica britanica incepe sa-si puna intrebari privind eficacitatea Scotland Yard si metodele folosite in cadrul anchetei.

O serie de cotidiene britanice au inceput, luni, sa-si exprime nerabdarea in ceea ce priveste ancheta asupra atentatelor, insistand, pe de alta parte, asupra erorii tragice a politiei care a dus la uciderea electricianului brazilian, Jean Charles de Menezes, releva AFP.

Mai multe publicatii critica faptul ca autoritatile l-au lasat pe suspect sa ia autobuzul pe o distanta de aproximativ 5 km inainte de a incerca sa-l aresteze. Ce s-ar fi intamplat daca barbatul era cu adevarat terorist si avea o bomba asupra sa?, se intreaba ziaristii londonezi.

„Daily Telegraph” (cotidian de dreapta) se intreaba de ce Ian Blair, seful Scotland Yard, a anuntat initial ca barbatul ucis ar fi avut „legatura directa” cu ancheta.

Publicatia face referire si la modul in care teroristii implicati in incidentele de la 21 iulie au reusit sa fuga, in plina zi, dintr-o retea de metrou plasata, teoretic, in alerta maxima, acestia fiind vazuti de zeci de martori.

Capul lui Blair

Fotografii ale atentatorilor au aparut in toate publicatiile si exista sanse bune ca numele lor sa fie cunoscute de politie, dupa ani de infiltrari in comunitatea islamica. Cu toate acestea, la trei zile dupa acele incidente, nici unul dintre acestia nu era inchis, constata cotidianul.

„The Telegraph” pune o intrebare „stanjenitoare” - oare Scotland Yard, celebra forta de politie a Londrei, „are seful pe care il merita?”. Dupa greseala politiei in cazul electricianului brazilian, „increderea comunitatilor etnice in politie - care este fundamentala pentru identificarea teroristilor - este puternic pusa la indoiala”, apreciaza „The Guardian” (cotidian de centru-stanga).

„The Independent” (centru-stanga) pune sub semnul indoielii „calitatea informatiilor” care au dus la uciderea lui Menezes.

Vacante cu scandal

Ministrul britanic de interne, Charles Clarke, a declansat un adevarat scandal dupa ce s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute ca avea de gand sa plece in urmatoarele zile in vacanta cu familia.

Presa s-a aratat indignata ca inaltul demnitar a decis sa-si ia concediu intr-un moment in care fortele din subordinea sa sunt angrenate intr-o ampla actiune de capturare a teroristilor implicati in atacul de la 21 iulie.

In cele din urma, Clarke a anuntat ca isi va amana vacanta pana la clarificarea situatiei de la Londra. Pe de alta parte, „Daily Mirror”, cotidian in general favorabil guvernului laburist condus de Tony Blair, i-a cerut ieri premierului sa-si amane plecarea in concediu, prevazuta initial pentru aceasta saptamana.

Intarziere fatala

Rudele tanarului electrician ucis vineri la Londra sustin ca Juan Carlos de Menezes nu s-a oprit la somatiile oamenilor legii pentru ca intarziase foarte mult la serviciu, relateaza cotidianul brazilian „Folha de Sao Paulo”.

Un coleg de munca al brazilianului a confirmat faptul ca vorbise la telefon cu Menezes cu putin inainte de tragedie si acesta ii spusese ca va intarzia, circulatia cu metroul fiind inca data peste cap dupa incidentele produse cu o zi in urma.

Seful Scotland Yard a declarat ca si alte persoane nevinovate ar putea fi ucise accidental atata vreme cat continua aceasta vanatoare de oameni. Politia britanica a prezentat scuze familiei lui Menezes, care insa nu le-a acceptat.