Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank, este o institutie scoasa din uitare doar de criticile vehemente pe care le fac cei care ar trebui sa-i fie clienti. Scufundarea ei din peisajul economic s-a produs rapid, exact ca a vapoarelor lovite de un submarin pe timp de razboi.

A trecut un an de cand statul, actionarul majoritar al bancii, a facut, din considerente politice, o miscare gresita: a schimbat conducerea Eximbank. In locul unei echipe respectate datorita rezultatelor excelente obtinute timp de 4 ani, a fost instalata trupa portocalie, ale carei desuuri erau cunoscute de dl Rusanu.

Dezamagit in ambitiile de marire, cel care viza portofoliul Finantelor a reusit sa impuna o amica in postul de presedinte al bancii. Ce a urmat? Luni bune s-au dat lupte grele pentru ca noul CA sa fie avizat de Banca Nationala, a carei memorie sare ca arsa la numele dalmatienilor.

Dupa obtinerea patalamalelor n-a mai urmat nimic. Sloganul Epocii de Aur - Cine nu munceste nu greseste - a fost aplicat zi de zi, ceas de ceas de Carmen Radu, presedinta invizibila a Eximbank.

Starea de incremenire a institutiei nu este doar observatia acida a unui ziarist. Cine deschide pagina de Internet a bancii poate trage singur concluzia. Ultimul comunicat de presa are o vechime de aproape 9 luni si se refera la un premiu obtinut de banca pe munca echipei conduse de Mariana Diaconescu.

Este un merit al trupei Radu ca nu a umblat la pagina de Internet, ramanand actuale referirile la fosta conducere. Mai mult, ca sa nu spuna cineva ca schimbarea a fost politica, Eximbank traduce in viata si in anul 2006 programul de guvernare 2001-2004! Nu este insa clar de ce o politica buna, inca sustinuta public de banca, a dus la rezultatele de acum.

Mai aflam din aceeasi pagina de Internet si o stire palpitanta: „Eximbank se pregateste pentru trecerea de la leul vechi (ROL) la cel nou (RON)". Inseamna ca dna Radu conduce un nucleu de rezistenta la politica BNR si asteapta sa vada daca este cazul sa renunte la leul vechi. Bine face, dintr-un foc banca are de 10.000 mii de ori mai multi lei neacceptand denominarea.

Stand pe un sac de bani, este de neinteles de ce Eximbank nu-i sprijina pe exportatorii care se zbat intr-o situatie dramatica! Dna Maria Grapini a cerut, in numele exportatorilor din industria usoara, demiterea conducerii Bancii de Export-Import. Pentru premierul Tariceanu ar fi o operatie foarte simpla sa dea curs cererii Federatiei Patronale din Industria Usoara.

Sa inlature o conducere care nu conduce nimic si, pe deasupra, mai face si politica guvernului Nastase este o decizie care nu poate fi amanata. In final, un sfat prietenesc pentru dl Rusanu: Daca dna Carmen Radu ramane fara slujba, tineti-o departe de hotelul din Sinaia, care este inca o afacere profitabila.