Fidel Castro s-a nascut in 1926 intr-o familie prospera din orasul Mayari. A urmat cursurile unei scoli iezuite pentru ca ulterior sa termine cursurile facultatii de drept din Havana timp in care s-a evidentiat prin discursurile sale politice, deosebit de agresive. In urma tentativei esuate de a obtine un loc in Parlamentul cubanez Castro porneste o revolta populara ce esueaza lamentabil.

Condamnt la 15 ani de inchisoare, Fidel este eliberat dupa numai doi ani, in 1955, si ia calea exilului, in Mexic.

Dupa numai un an, miscarea fondata de el, „26 Iulie” pregateste noi atacuri impotriva regimului generalului Batista, si dupa trei ani de lupte de gherila, spijinit de popor, Castri triumfa si cucereste Havana.

Cuba prospera sub regimul lui Batista

Recunoasterea Guvernului Batista de catre Statele Unite a produs un val de investitii americane in Cuba, micuta insula devenind una dintre cele mai prospere destinatii turistice. Perioada de doar cativa ani a produs un boom economic ce a permis crearea unei infrastructuri foarte solide.

Se spune despre Havana ca in anii 50 era al treilea cel mai dinamic si bogat oras al lumii, numarul telefoanelor, televizoarelor si al ultimelor modele de Cadillac depasind orice oras al Statelor Unite. Asta doar pana la venirea lui Castro.

Castro cucereste inimile cubanezilor in 1960

Cu toate acestea regimul lui Batista nu a fost unul lipsit de griji, cele doua partide de opozitie, Ortodoxo si Autentico, provocand permanent la revolutie un popor saturat de coruptia guvernamentala. Din randul oponentilor lui Baptista, Castro se evidentieaza in special datorita discursurilor sale anti-capitaliste.

Castro cucereste Havana

Privit la inceput ca un salvator al poporului, si avandu-l alaturi pe faimosul Ernesto Guevara, viziunile marxiste ale lui Castro il arunca in plin conflict cu Guvernul Statelor Unite ale Americii. Primul pas pe care l-a facut dupa preluare puterii a fost sa nationalizeze toate afacerile Cubei, detinute cu preponderenta de cetateni americani.

1960-Regimul lui Castro stabileste primele relatii diplomatice cu URSS-ul lui Nikita Hrusciov nu inainte de a nationaliza toate companiile americane aflate pe teritoriul Cubei

1961- Statele Unite sustin o interventie armata in Cuba prin faimosul „Bay of Pigs” ; cu toate acestea asaltul esueaza si in acelasi an Cuba este proclamata republica comunista

1962- Este anul in care are loc cel mai incordat eveniment petrecut vreodata intre Cuba si Statelor Unite. Temanduse-se de o eventuala invadare a insulei, Castro permite armatelor sovietice sa instaleze o serie de rachete nucleare pe teritoriul tarii, rachete ce tinteau teritoriul american.

Declansarea atacurilor era o problema ce tinea doar de apsarea de catre Hrusciov a celebrului "buton rosu".

Cuba

Criza care a alimentat spaimele omenirii legate de posibilitatea izbucnirii celui de-al treilea razboi mondial, a fost rezolvata numai in momentul in care SUIA si-a retras arsenalul nuclear de pe teritoriul Turciei.

1980- Exodul neintrerupt al cubanbezilor catre Statele Unite a culminat in 1980, cand peste 125 de mii de detinuti au fost eliberati din inchisori, marea lor majoritatea alegand Amrerica de Nord ca destinatie, actiunea lui Castro fiind cea care a inspirat filmul lui Brian de Palma, Scarface.

1994- Statele Unite acceapta sa primeasca peste 20 de mii de emigranti anual cu conditia ca Guvernul cubanez sa-si intareasca masurile de securitate in asa fel incat exodul cubanezilor catre SUA sa fie domolit.

2002- Este anul in care ultima baza militara ruseasca de pe teritoriul cubanez este inchisa. Secretarul de stat american John Boton afirma pentriu prima oara ca Fidel Castro incearca sa dezvolte o serie de arme biologice, introducand Cuba pe lista tarilor de pe „axa raului”

Cuba- printre ultimele bastioane ale comunismului

Regimul dictatorial al lui Fidel Castro e responsabil de moartea a mii de oameni nevinovati incepand din Etiopia, tara in care armata cubaneza a luptat alaturi de fortele marxiste locale, pana in Peru unde gherilele cubaneze au semanat teroarea in populatia anti-comunista.

Che Guevera

Regimul lui Castro e unul ce a creat cea mai mare forta represiva impotriva libertatilor de exprimare, un adevarat cosmar orwellian. Pana in acest moment Guvernul lui Castro a refuzat sa semneze orice tratat international de aparare a drepturilor omului.

Cuba detine recordul privind detentia cea mai lunga a unui disident: 28 de ani petrecuti in inchisoare din cauza unor viziuni diferite. Metoda prin care Castro a incercat sa opreasca raspandirea virusului HIV a fost testarea la nivel national, toti seropozitivii fiind incarcerati.

Securitatea cubaneza actioneaza dupa principii bine cunoscute romanilor, oamenii sunt instigati in a dezvalui informatii despre persoane ce ar putea "atenta la principiile revolutiei", contactul cu putinii turisti straini fiind total interzis

Sunt doar cateva exemple despre metodele adoptate de „El lider Maximo” intru promovarea si apararea valorilor socialiste.

In ciuda aurei sale romantice, Fidel Castro ramane unul din ultimii lideri comunisti ai planetei, conducatorul unui regim totalitar pentru care drepturile omului reprezinta o notiune neglijabila.

Spre deosebire de fostul sau camarad, Ernesto Che Guevara, de altfel un comunist romantic imprimat pe retina oamenilor strict in urma faimoasei fotografii facuta de Alberto Konda, Castro ramane un dictator feroce, pentru care timpul a ramas in loc, singurul responsabil pentru izolarea diplomatica si economica a Cubei, o insula magica din America Centrala.