In noua campanie a postului Realitatea TV, "Zece pentru Romania", lista scriitorilor autohtoni desemnati drept cei mai buni in momentul de fata in literatura cuprinde nu zece, ci 12 nume.

Ana Blandiana, Andrei Plesu, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Gabriel Liiceanu, Gheorghe Craciun, Horia Garbea, Horia-Roman Patapievici, Matei Visniec, Mircea Cartarescu, Nicolae Breban, Nicolae Manolescu au fost alesi, prin sondaj, de colegii lor de breasla.

Acestia, in numar de 202, au raspuns chestionarului care le solicita sa-i numeasca pe cei mai buni trei scriitori romani ai momentului si sa precizeze trei criterii dupa care apreciaza un autor bun. Lista finala cuprinde 12 nume pentru ca trei dintre scriitorii alesi au primit un numar egal de voturi.

Alesii sunt contestati

Realitatea TV explica noua campanie ca pe un "prim pas in directia promovarii elitelor culturale si profesionale, in dauna manelistilor, a starletelor". Aceasta intentie declarata motiveaza si faptul ca acum raspund intai specialistii, si publicul va vota doar in a doua etapa pentru cei de pe lista propusa de acestia.

Despre relevanta listei si a criteriilor alese de colegii lor, prozatorii Radu Cosasu si George Balaita, poetii Nora Iuga si Florin Iaru, tanarul eseist Radu Pavel Gheo si criticul literar Dan C. Mihailescu apreciaza ca e discutabila.

Desi Cosasu considera ca "selectia e naturala, buna", Iaru contesta chiar calitatea de scriitori a catorva dintre finalisti. "Cu parere de rau, Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Nicolae Manolescu nu sunt scriitori. Ei sunt eseisti-filosofi care scriu intr-o frumoasa si corecta limba romana", explica Florin Iaru.

Integral in EVZ